maandag 26 december 2016

"De impact van geld"

StraalBlog week 52
“De impact van geld”

De impact van geld
Mascha en Hans (26 en 28 jaar) hebben twee jaar een relatie en wonen sinds 8 maanden samen.
In plaats van in de gloria te zijn, hebben zij een aantal keer per week ruzie over geld. Mascha en Hans hebben gekozen voor één gezamenlijke rekening waar alle inkomsten en uitgaven samen komen. Hans vindt dat Mascha zeurt. Hij vindt dat Mascha hem als een klein kind behandelt en dit zorgt voor de nodige verbale en non-verbale uiting van ergernis. Mascha vindt dat Hans veel te makkelijk geld uitgeeft en begrijpt niet, dat hij hier zo makkelijk over denkt. Mascha maakt zich maandelijks zorgen of zij de vaste lasten wel kunnen betalen en dit geeft haar allerlei lichamelijke klachten. Mascha slaapt slecht en piekert veel.

Openstellen om elkaar te horen
Beiden voelen zich niet begrepen door elkaar. Als reactie hierop, trekt Hans zich steeds meer terug en verzwijgt hij het als hij een aankoop heeft gedaan. Hans heeft geen zin in de betutteling en de zoveelste negatieve reactie van Mascha. Mascha heeft het idee tegen een muur te praten. Dit maakt haar steeds bozer en verdrietiger. Twee mensen die veel van elkaar houden, worden door een verschillende visie over het besteden van geld, steeds verder van elkaar verwijderd. Hoe verder de mening van de ander van jou afstaat, des te lastiger het is, om je in die ander te verplaatsen. Toch is dit wat Hans en Mascha nodig hebben; zich openstellen om de ander te kunnen horen.

Luisteren als uitdaging
Obstakels die je in het ontvangen van de ander kunt tegen komen zijn; je oordeel, mening en het ongevraagd geven van advies. Gedachten gaan heel snel en voor je het weet zit je in jouw cocon vol overtuigingen en aannames. Zie dan nog maar te luisteren. Open luisteren, vraagt om het parkeren van jouw gedachten, zodat je de ander echt kunt horen. Als je merkt dat je opgaat in je eigen gedachten haal jezelf dan weer terug naar het gesprek. Door bewust te luisteren, samen te vatten en door te vragen ontstaat een compleet ander gesprek. Meningen kunnen naast elkaar bestaan. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar je kunt elkaar  wel met wederzijds respect ontvangen.

Hoe hou je de luiken open?
Hans en Mascha leren beiden om op assertieve wijze te communiceren. Doordat zij nu praten vanuit hun ‘ik’ is er meer ruimte gekomen om zonder lading duidelijk te maken wat er bij een ieder speelt.
Ze voelen zich weer door elkaar gezien en gehoord. Hierdoor kunnen Mascha en Hans weer denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het maken van nieuwe afspraken gaat door de verkregen rust en ruimte een stuk makkelijker. Hans en Mascha besluiten om beiden een eigen bankrekening te openen en één gezamenlijke rekening. Op de gezamenlijke rekening storten zij allebei elke maand een vast bedrag waar de vaste lasten van afgeschreven worden. Hoe zij met het geld op de eigen rekening omgaan is aan hen zelf.

Stralende ondersteuning
Herken jij je in het verhaal van Mascha en Hans? Komen jullie er ook niet uit? Schroom niet en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 18 december 2016

"Wat als je boosheid er mag zijn?"

StraalBlog week 51
“Wat als je boosheid er mag zijn?”

Heftige reacties
Bas (40) heeft de laatste tijd een kort lontje. Hij reageert heftig op situaties die op zijn pad komen. Zo heeft Bas het beeldscherm van de computer aan gort gesmeten, omdat deze geen beeld meer gaf. Ook heeft hij zijn kinderen schrik aangejaagd door heel hard tegen ze tekeer te gaan, omdat ze niet snel genoeg naar Bas zijn zin naar binnen kwamen om te eten.

Twee eilanden
Ook de relatie met zijn vrouw heeft onder zijn gedrag te lijden. Waar zij eerder een echte twee-eenheid vormden, opereert het stel nu vanaf twee eilanden. Het hele gezin loopt op de tenen om te voorkomen, dat Bas een woede uitbarsting krijgt. De sfeer is gespannen en door het onberekenbare gedrag van Bas is het vertrouwen in hem behoorlijk geslonken.

Opgebouwde frustraties
Bas vindt het heel naar dat zijn vrouw en kinderen bang voor hem zijn. Hoogste tijd om iets aan zijn woede uitbarstingen te gaan doen. Bas mag eerst gaan kijken naar de oorzaak van zijn korte lontje. Bas heeft een drukke periode op zijn werk, waarbij hij over zijn grenzen gaat. Op zijn werk implodeert Bas en thuis explodeert hij. De opgebouwde frustratie en stress willen er toch uit.

Angst om niet te voldoen
Bas vindt het lastig om op zijn werk grenzen aan te geven. Zijn angst om niet te voldoen heeft de overhand. Dit belemmert Bas om eerlijk te benoemen, dat hij de extra taken er niet altijd bij kan hebben. Bas krijgt handvatten om assertief te communiceren. Doel is, dat hij zichzelf mag uitspreken middels de ‘ik- boodschap’. Bas heeft op assertieve wijze duidelijk te maken waar zijn grens ligt. Doordat Bas hier actief mee oefent ervaart hij minder stress en ontstaat er meer duidelijkheid tussen hem en zijn leidinggevende.

Erkennen van je boosheid
Om zijn geïmplodeerde boosheid beter te kanaliseren mag Bas, als hij kwaad is, erkennen dat hij boos is. Het is er en het beste wat hij kan doen, is zijn boosheid in de ogen kijken, in plaats van deze te onderdrukken. Door de boosheid weg te duwen wordt het alleen maar meer en meer. Na het erkennen van zijn boosheid mag Bas observeren wat hij ermee doet. Op welke manier reageert Bas op zijn eigen boosheid?

Wat is er echt aan de hand?
Vervolgens mag Bas kijken waar zijn woede voor staat. Wat wil zijn boosheid hem zeggen? Wat is er echt aan de hand? Door deze pas op de plaats te maken, voorkomt Bas, dat hij zich in het heetst van zijn woede uit en dingen doet die hij eigenlijk niet wil. Bas benoemt het nu als hij zich opgefokt voelt. Hij doet dit op een rustige manier vanuit zijn ‘ik. Op deze manier ontlaadt Bas zichzelf en betrekt hij zijn gezin bij wat er in hem omgaat.

Herstelt vertrouwen
Stap voor stap herstelt het vertrouwen van zijn vrouw en kinderen in Bas zich. Hij voelt zich door het toepassen van de handvatten sterker en rustiger. Bas is veel beter in staat om gebeurtenissen te relativeren. Door de ruimte die er in Bas is ontstaan, is hij ook weer actiever bij zijn gezin betrokken.

Herken jij jezelf?
Ben jij ook kort aangebonden? Wil je graag op een andere manier leren omgaan met je boosheid?
Neem dan vrijblijvend contact met me op!

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

maandag 12 december 2016

"Het keerpunt"

StraalBlog week 50
“Het keerpunt”

Weg van ongemak
De meeste mensen willen zo snel mogelijk weg van onprettige gevoelens. Weg van het ongemak en de pijn. Door de band genomen worden er vier manieren ingezet, om van ongemak weg te komen, namelijk: vechten, vluchten, vermijden en verlammen. Op korte termijn kan dit een gevoel van verlichting en opluchting geven. Op langere termijn werken deze manieren als een boemerang. De nare gevoelens komen dubbel zo hard terug.

In stand houden
Je kunt het vergelijken met het steeds meer spullen in een al te volle kast stoppen. Beetje duwen en proppen gaat best een tijd goed. Tot het punt komt, dat alles er in een keer uit komt zetten. Mensen zijn over het algemeen hardleers. Zolang je nog met je gedrag wegkomt en er iets aan ontleend, hou je het in stand. Je verstand beschikt over een ellenlange en zeer creatieve smoezenlijst om dat wat krom is recht te praten.

Frustrerend
 Pas als je het echt spuugzat bent, ben je bereid om je gedrag onder de loep nemen. Op die manier, kun je dus jaren bezig zijn, met hetzelfde rondje te lopen. Voor de mensen die voor hun gevoel heel hard hun best doen om van bepaald gedrag af te komen is dit heel frustrerend. Zij werken zich dag in, dag uit een slag in de rondte en toch werkt het niet. Gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid maken zich van hen meester. Ze kunnen het wel uitschreeuwen; “Wat helpt mij dan wel om uit deze vicieuze cirkel te komen?” Ze gaan van hulpverlener naar hulpverlener en ook deze bieden hen niet ‘De Oplossing’.

Pas op de plaats
Deze strijd is mij niet vreemd. Ik heb ook heel wat jaren besteed aan het willen onderdrukken van mijn ervaringen en de daarmee gepaard gaande gedachten en gevoelens. Schriften vol geschreven, boeken geabsorbeerd als een spons en desondanks lukte het mij niet om me ‘lichter’ te voelen. Noodgedwongen moest ik een pas op de plaats maken en dat bleek voor mij het keerpunt. Ik kon letterlijk niet meer weglopen van mijn gevoelens.

Staken van de strijd
Ik voelde mezelf enorm hulpeloos en laat dat nu net nodig geweest zijn om mij een ander pad te laten inslaan. Nog duidelijker dan daarvoor besefte ik, dat het vechten me dus niet had geholpen.
Heel lang stond ik met mijn verstand aan een touw te trekken en elke keer kwam ik als verliezer uit de bus. Ik was moe van het strijden en ik heb het touw los gelaten. Alle gedachten en gevoelens, die tot mij kwamen, ben ik in de ogen gaan kijken. Pijn van dat wat er allemaal gebeurd was kwam tot me. Ik heb het toegelaten; mezelf niet verzet en ervaren, dat dit is wat het is. En ik bleef gewoon bestaan!

Actief uitnodigen
Door mijn gedachten en gevoelens actief uit te nodigen en toe te laten, zonder voorwaarden, ervaarde ik dat de pijn van sommige ervaringen bleef, maar dat de belasting niet meer zwaar voelde. De leerervaringen heb je en deze blijven bij je. Door nieuwe leerervaringen op te doen worden deze vermengd met de oude en kun je situaties uit het verleden en heden anders tegemoet treden. Je bent in staat om vanuit een breder perspectief te ervaren in plaats van puur vanuit je verstand.

Losstaande entiteit
Je verstand is zolang je leeft bij je, dus er vanaf willen heeft geen enkele zin. Door je verstand te zien als een losstaande entiteit komen de gedachten an sich niet meer zo binnen. Je hebt gedachten en je Bent ze Niet. Je verstand is niet je vriend en ook niet je vijand. Je verstand is er. Controle over je gedachten heb je niet. Je hebt wel invloed op je gedrag!

Herken jij jezelf?
Herken jij jezelf en wil je ondersteuning? Voel je vrij om me te benaderen om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

maandag 5 december 2016

"De kracht van ontkoppelen"

StraalBlog week 49
“De kracht van ontkoppelen”

Geen praatje durven maken
Erwin (38) kampt sinds zijn tienerjaren met een sociale angst. Hij voelt zich door iedereen bekeken als hij op een feestje is en durft geen praatje te maken, omdat hij de overtuiging heeft toch geen zinnige bijdrage aan een gesprek te kunnen leveren. Erwin is er helemaal klaar mee. Hij wil graag zonder allerlei angstige gedachten naar verjaardagen, feestjes en de kroeg.

Regels als houvast
Erwin heeft door de jaren heen allerlei overlevingsmechanismen ingezet om toch aan sociale activiteiten mee te doen. Zo zorgt hij ervoor, dat er altijd iemand met hem mee gaat naar een feestje. Ook checkt Erwin zodra hij in een kroeg staat waar het toilet is en drinkt hij geen alcohol. Erwin bedenkt steeds meer regels om controle op de situatie en zijn gedrag uit te oefenen. Regels die hij dwangmatig hanteert en zeer rigide zijn. Erwin is ervan overtuigd, dat hij deze regels nodig heeft om te functioneren. Deze regels zijn een houvast voor hem. Naast deze regels heeft Erwin ook eerder ondersteuning gezocht. Helaas had hij geen klik met de behandelaar en is hij na 3 bezoeken gestopt.

Een onmogelijke strijd met zijn verstand
Erwin ‘werkt’ hard om van zijn sociale angst af te komen. Helaas zonder blijvend resultaat. De regels die hij hanteert helpen hem maar voor korte duur. Het frustreert Erwin behoorlijk. Hij doet zo zijn best en toch blijft die rot angst. Erwin begeeft zich als het ware in drijfzand. Hij wil hier zo graag uit, maar komt er alleen maar meer en meer in het drijfzand vast te zitten. Erwin levert een onmogelijke strijd met zijn verstand. Zijn verstand roept allerlei dingen en Erwin gaat de discussie met zijn gedachten aan. Deze discussie put hem uit en levert weinig tot niets op. Wat nou als Erwin zijn verstand als een losstaande entiteit beschouwd? Hij gaat nu actief inhoudelijk met zijn gedachten aan de haal. Echter zijn gedachten zijn geen oorzaken, dus ook geen oplossingen.

De kracht van ontkoppelen
Erwin heeft geen controle over zijn gedachten. Hij kan wel invloed uitoefenen op de manier waarop hij met zijn verstand omgaat. Welk gewicht hangt Erwin aan zijn gedachten? Hij kan zijn verstand laten ratelen en toch een praatje maken op een feestje. Erwin leert om afstand in te nemen door zich los te koppelen van zijn verstand. In plaats van te denken; “Ik ben angstig, Ik ben onzeker, Ik ben niet leuk genoeg” bouwt Erwin afstand in door te zeggen: “Ik heb de gedachte dat ik angstig ben, Ik heb de gedachte dat ik onzeker ben, Ik heb de gedachte dat ik niet leuk genoeg ben”.

Een veel vrijer gevoel
Ook ontkracht hij woorden waar voor hem veel gewicht aan hangt zoals: moeilijk, onzekerheid en angst door deze 90 seconden lang hardop te herhalen. Erwin ervaart dat door deze oefening toe te passen er niks van het eerdere zware gewicht overblijft. Zijn sociale angst wordt behapbaar en hij voelt zich een stuk vrijer! Herken jij jezelf in het verhaal van Erwin en wil je graag ondersteuning? Voel je vrij om contact met me op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 27 november 2016

"De durf om het onbekende aan te gaan"

StraalBlog week 48
“De durf om het onbekende aan te gaan”

Stilstaan is een sleutel tot vooruitgang
Stilstaan is achteruitgang; wellicht dat deze stelling in sommige gevallen prima opgaat. Vertaald naar zelfontwikkeling zou ik juist willen zeggen: “Stilstaan is een sleutel tot vooruitgang”. Meestal kom je pas in beweging als je bepaalt gedrag spuugzat bent. Zolang je er nog mee wegkomt, zie je de noodzaak niet in, om je gedrag te veranderen. De angst om het bekende los te laten, is nogal eens groter, dan de durf om het onbekende aan te gaan.

Eenzijdige kijk
Het gedrag dat eigenlijk niet goed voor je is, biedt je meestal ook van alles. Je kunt denken aan; veiligheid, afleiding en vermijding om jezelf oprecht in de ogen aan te kijken. De smoezenlijst die ingezet wordt om vooral door te gaan met het oude vertrouwde, is onuitputtelijk en in sommige gevallen zeer creatief. De natuurlijke neiging van de mens is gericht op het negatieve; de ‘niet’ kant van het leven. Deze kijk is eenzijdig en eentonig. Wel overzichtelijk, dat dan weer wel. Helaas krijg je op deze manier een saai beeld van de film die “Jouw Leven” heet.

Verschillende gezichtspunten
Gaat dit blog over positief denken? Nee hoor, want van mij hoef je helemaal niet positief te denken. Ik wil je wel uitnodigen om jezelf en alles om je heen vanuit meerdere kanten te bekijken. Het leven is niet zwart-wit en of-of. Door vanuit verschillende gezichtspunten te observeren, zul je ervaren, dat er veel meer kleur in je leven kan zijn en dat er heel veel naast elkaar kan bestaan. “Ik wil wel veranderen, maar ik kan het niet”. ‘Maar’ is nee! Als jij je doel daadwerkelijk belangrijk genoeg vindt, dan verbind je jezelf ermee. Is het makkelijk? Nee. Is het haalbaar? Ja!

Wat is er nu echt aan de hand?
Om jezelf met je doelen te verbinden, is het nodig om stil te staan. Gedragsverandering is een proces wat bewuste aandacht en handelen van je vraagt. Nu is het zo, dat we 95% van ons handelen op de automatische piloot doen, dus die 5% heb je wakker te schudden. Het oude vertrouwde gedrag is een patroon geworden en kan zelfs geconditioneerd zijn. Voor je het beseft doe je toch wat je altijd al deed en dat vraagt dus om die pas op de plaats te maken. Neem een ademruimte en neem afstand door jezelf als observator van je gedachten te beschouwen. Stel jezelf de vraag; “Wat is er nu echt aan de hand” en “Waar staan mijn gedachten voor?”.

Begrip als ingang
Plaats je gedrag in de context en kijk naar jezelf met begrip als ingang. Elk moment is een nieuw moment, dus mocht je onverhoopt toch al met bijvoorbeeld die sigaret in je mond staan, dan kun je deze er alsnog weer uit halen. Zie een misser niet als falen. Missers horen onlosmakelijk bij het proces van gedragsverandering. Durf jij uit de automatische piloot te stappen en je te verbinden met jezelf? Wil je wel, maar je weet niet hoe? Neem vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.


Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 20 november 2016

"Verzet versus acceptatie"

StraalBlog week 47
“Verzet versus acceptatie”

De oplossing
Han (37) ziet het allemaal niet meer zitten. Hij vindt zijn werk niet meer leuk, is ontevreden met zijn relatie en voelt zich lusteloos. Han wil zich graag weer blij en energiek voelen. Hij weet alleen niet hoe hij dit kan bewerkstelligen, dus komt Han bij mij (personal coach). Han geeft tijdens de intake aan al zijn hoop op mij gevestigd te hebben. Hij verwacht dat ik De Oplossing heb voor al zijn problemen. Han ziet mij als de professional, dus ik zal de antwoorden wel hebben. Ik vraag Han om al zijn problemen in een kom te doen en stel voor deze 3 minuten in de magnetron te doen; succes gegarandeerd!

Focus op het ‘niet’
Han kijkt mij met een verbaasde blik aan. Ik leg uit, dat ik slechts een middel ben in het geheel. Han heeft zelf namelijk alle sleutels in zich en een personal coach kan hem door het stellen van vragen, zijn problemen van meerdere kanten laten bekijken. Han wordt gehinderd door zijn eenzijdige blik en hierdoor ziet hij allerlei mogelijkheden over het hoofd. Zijn focus ligt op het ‘niet’.  Han ziet op dit moment alleen de negatieve kanten van zijn leven. Hij ziet en hoort wat hij wil zien en horen. Han verlamt door deze blik en komt tot niks anders, dan het benoemen van dat wat in zijn ogen niet goed is, wat beter moet en anders hoort.

Blind mee in je gedachten
Han gaat blindelings in zijn gedachten mee; hij neemt ze aan voor waar en verdwijnt erin. Onze taal heeft een grote scheppingskracht en kan zowel voor- als tegen ons werken. Gedachten an sich doen niet zoveel. Het zijn net wolken die gaan en komen. Mensen hebben de gave om gewicht aan hun gedachten te hangen en hierdoor worden de gedachten en bijkomende gevoelens als zwaar ervaren. Han zegt elke dag tegen zichzelf hoe stom hij zijn werk vindt. Hij gaat er dan ook met lood in zijn schoenen naartoe.

De rol van regisseur
Han neemt afstand van zijn partner, omdat hij niet meer weet of zij het wel voor hem is. Het gevolg hiervan is, is dat zijn vriendin ook afstand inneemt, om zichzelf te beschermen. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Han wordt uitgenodigd om zijn passieve slachtofferrol te verruilen voor de functie van regisseur. In de rol van regisseur kan hij weer grip krijgen op zijn denkwijze. Han krijgt de opdracht mee om zijn waarden in kaart te brengen. Wat vindt hij belangrijk/waardevol in zijn leven? Aanvankelijk vond Han het een pittige opdracht, maar gaandeweg kreeg hij er steeds meer plezier in.

Verzet versus acceptatie
Han wil af van zijn onplezierige gedachten en gevoelens. Hij probeert deze dan ook met man en macht te vermijden of te onderdrukken. Het rottige is dat Han er op deze manier alleen maar meer van aanmaakt. Hij kan ruimte ervaren door zijn onprettige gedachten en gevoelens juist toe te
laten. Ze zijn er toch al. Han krijgt oefeningen mee die hem leren zich tot de juiste afstand tot zijn innerlijke wereld te begeven. Niet negeren en er ook niet in verdwijnen. Accepteer dat je op dit moment denkt wat je denkt en voelt wat je voelt. Zonder je gedachten te willen vastpakken en/of te veranderen. Deze oefeningen vragen het nodige van Han, want het druist compleet tegen zijn natuur in.

Meer rust en ruimte
Han merkt dat hij beetje bij beetje meer rust en ruimte ervaart. Zijn ontevredenheid maakt plaats voor acceptatie en hierdoor kan hij andere keuzes maken. Han is op avontuur. Het is een proces met vallen en opstaan, waarin de reis belangrijker is dan de bestemming. Herken jij jezelf in het verhaal van Han en zou je graag ondersteuning willen? Voel je vrij om me te benaderen om je mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 13 november 2016

"Kom voorbij de schaamte"

StraalBlog week 46
“Kom voorbij de schaamte”

Groot gevoel van machteloosheid
Geestelijke en fysieke mishandeling komen op grote schaal voor en in alle lagen van de bevolking. Bij mannen en vrouwen, maar ook bij kinderen en ouderen. De meeste slachtoffers en daders praten hier niet over. De schaamte en het gevoel van machteloosheid is groot. Bij de slachtoffers speelt vaak ook het dubbele gevoel een rol. De partner/veroorzaker is namelijk niet altijd gewelddadig. Hij/zij kan ook heel lief en zorgzaam zijn. Je hoopt op betere tijden en als je nu maar lief genoeg bent zal de ander dit hopelijk belonen.

Laag zelfbeeld en gebrek aan eigenwaarde
Wat maakt dat iemand bij een partner blijft die geestelijk en/of fysiek mishandelt? Een scala aan motieven kan hier aan ten grondslag liggen. Het slachtoffer kan zich financieel afhankelijk voelen, bang zijn om alleen te zijn, voor de kinderen, uit religieuze overtuiging, niet beter weten en zo zijn er vast nog een aantal redenen. Mijn ervaring leert, dat het slachtoffer in ieder geval een negatief geloof over zichzelf heeft. Je kunt hierbij denken aan een zeer laag zelfbeeld en gebrek aan eigenwaarde.

Slecht in staat grenzen aan te geven
Op het moment dat je de overtuiging hebt niets waard te zijn dan adem je dit ook naar je omgeving.
Als jij je eigenwaarde laat afhangen van je prestaties en de mening van anderen ben je enorm kwetsbaar en afhankelijk. Je geeft jezelf in principe weg; hier heb je mij, doe maar met mij wat je wilt. Het slachtoffer is slecht, dan wel niet in staat, om grenzen aan te geven. Angst voor afwijzing en angst om niet te voldoen overheerst. Als de ander maar gelukkig is, dan ben ik het ook. Waar blijf jij? Wat zijn jouw wensen en behoeften? De meeste cliënten die ik begeleid weten dit niet te benoemen. Zij hebben altijd de ander vooropgesteld.

Ontdek je waarden
Ik neem deze cliënten mee op avontuur. Lichaamshouding, ademhaling en stemgebruik zijn essentiële onderdelen van het avontuur. Net als het ontdekken van de eigen waarden en gevoelens. Een manier om in contact te komen met dit deel werk ik met contactmomenten met jezelf. Je maakt een aantal keer per dag contact met jezelf door de volgende vier vragen te stellen: Hoe voel ik me? – Waar voel ik het in mijn lichaam?- Waar heb ik behoefte aan? – Wat kan ik inzetten om hier gehoor aan te geven?

Kijk naar jezelf met begrip als ingang
De aandacht mag uitgaan naar waardigheid. Jij bent een volwaardig mens. Je mag je stem laten horen met respect naar jezelf en de ander. Op het moment dat jij jezelf kunt accepteren met al je kanten gaan er liefdevolle deuren voor je open. Je stapt uit je zelf veroordeling en stapt in het begrip. Ben je zelf slachtoffer van geestelijk en/of fysiek geweld? Nu, dan wel in je verleden? Neem je verantwoordelijkheid voor je leven en zoek ondersteuning. Besef dat je een keuze hebt!


Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 6 november 2016

"Je bent en dat is genoeg"

StraalBlog week 45
“Je bent en dat is genoeg”

Ik zou zo graag
Ik zou zo graag een keer naar Cambodja willen.
Ik zou zo graag een keer op een circuit willen racen.
Ik zou zo graag een keer op willen treden bij de Comedytrain

Obstakels
Welke obstakels werp jij op om geen gehoor te geven aan je diepe wensen en verlangens? Je kunt het natuurlijk niet maken om zonder je partner op vakantie te gaan. Jezelf in gevaar brengen op een circuit is natuurlijk uit den boze en ze zien je komen met je gestotter bij de Comedytrain. Je verstand is in staat om jou aan de lopende band te foppen. Je gedachten, waarmee je versmolten bent houden jou af, om je te verbinden met je doelen. Negatief geloof over je zijn zit diepgeworteld verankerd. Van kleins af aan word je al geconfronteerd met correcties vanuit je opvoeding en omgeving. De focus ligt op wat er niet goed is en nog beter kan en je neemt dit onbewust mee je volwassen leven in.

Innerlijke criticus
Je zijn is gekoppeld aan je prestaties en de mening van anderen. Zolang je goed presteert en iedereen je aardig vindt voel je je goed. Zodra je door omstandigheden minder uit de verf komt en mensen je bekritiseren voel je je waardeloos. Je innerlijke criticus is genadeloos in zijn oordeel. Stel je eens voor dat je 85 jaar oud bent en terugkijkt op je leven. Hoe zou jij je voelen als je op dat punt bent aanbeland? Waar zou je zitten? Hoe zou het plaatje eruit zien?

Buig je eens over de volgende vragen; 
- Als ik terugkijk op mijn leven, had ik minder tijd willen besteden aan tobben over…
- Als ik terugkijk op mijn leven, had ik meer tijd willen besteden aan….
- Als ik mijn leven over had mogen doen, was ik nu (het moment waarop je deze vragen leest) begonnen met…

Ontkoppel je zijn
Ontkoppel je zijn van je prestaties en de mening van anderen. Maak de weg voor jezelf vrij en ontdoe je van het keurslijf dat jouw verstand je heeft aangemeten. Je bent en dat is genoeg. Wat zou je eigenlijk willen als je geen mitsen en maren opwerpt? Luister daarnaar en verbind je met je diepere wensen en verlangens. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Doe meer dingen die jou blij maken. Toestaan en Gunnen zijn woorden die je dagelijks aan jezelf mag laten horen!

Vrijblijvend contact
Ondersteuning nodig? Neem vrijblijvend contact op om je mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

zondag 30 oktober 2016

"Van afwijzing naar begrip"

StraalBlog week 44
“Van afwijzing naar begrip”

Een vlaag van boosheid en verdriet
Stel je eens voor dat iemand je kwetst. In een razend snel tempo heb je allerlei gedachten en gevoelens. Je voelt bijvoorbeeld een vlaag van boosheid en verdriet door je heen trekken. Deze emoties zijn heel goed in je lichaam te voelen. Op bepaalde plaatsen in je lijf verkramp je. Als dit gebeurd sta je voor een keuze; wat ga ik doen met deze emotie? Ga ik mijn reacties hierop baseren? Ga ik mijn gedrag tegenover andere mensen hierop baseren of geef ik de emotie de ruimte en stem ik mijn gedrag op iets anders af?

In gevecht met je emoties
Ben jij ook zo druk om je emoties buiten de deur te houden? Je bent op dat moment eigenlijk in gevecht met je emoties en dus ook met jezelf. De emoties laten zich de deur niet wijzen. Ze zullen zich vastzetten in je lichaam of in bepaalde stemmingen zoals matheid of zelfs een depressie. Somberheid en depressie kunnen een teken zijn dat je bepaalde emoties in jezelf onderdrukt. Emoties kun je beter niet onderdrukken of veroordelen. Emoties maken een belangrijk deel uit van je zijn en als zodanig verdienen zij respect en aanvaarding. Je kunt de emoties in jezelf beschouwen als kinderen die jouw aandacht en begeleiding nodig hebben.

Van afwijzing naar begrip
Het belangrijkst wat je met een emotie kunt doen is haar uitnodigen er volledig te zijn. Neem bijvoorbeeld boosheid. Boosheid kun je uitnodigen er volledig te zijn. Je kunt deze energie volledig ervaren in je lichaam, terwijl je er met je bewustzijn naar blijft kijken en neutraal waarneemt hoe de boosheid in jou werkzaam is. Wat er op dat moment gebeurd is dat je emotie, die in wezen onbegrip is (waarom gebeurt dit?, waaraan heb ik dit te danken?), omringt met bewustzijn en begrip. Je op deze manier liefdevol toebuigen naar jezelf, naar je eigen emotie, maakt je vrij.

Stralende ondersteuning
Wil je leren hoe je ruimte kunt maken voor je emoties en je oude patronen kunt doorbreken? Stuur me een berichtje zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken!

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

maandag 24 oktober 2016

"Van weten naar doen"

“Van weten naar doen”

Niets te klagen
Je hebt eigenlijk niets te klagen en toch knaagt er iets. Je hebt een onbestemd gevoel. Een gevoel van; is dit het nou? Je wilt eigenlijk geen aandacht besteden aan je onrust en blijft je dagelijkse routine doen. Alles in de hoop, dat je gevoel van onbehagen vertrekt. Je bent een kei in het negeren van je signalen. Niet lullen maar poetsen. In vergelijking met de mensen om je heen zijn jouw problemen peanuts. Je hebt geen slechte jeugd gehad, je bent nooit gepest en je hebt in deze economisch moeilijke tijd nog steeds een baan.

Je krijgt je vinger er niet op
Je moet dus tevreden zijn met wat je hebt, maar in de praktijk ben je ontevreden. Je komt er niet uit. Je krijgt je vinger er niet op wat maakt dat je je zo voelt. Ondersteuning zoeken? Ben je gek! No way! Je moet het allemaal zelf kunnen. Je haalt nog een stapeltje verse zelfhulpboeken; deze vertellen jou wat je hebt te doen. Je verslindt de inhoud; zuigt de informatie op als een spons. Sterker nog, je maakt complete uittreksels zodat je altijd een naslagwerk hebt.

Van weten naar doen
Desondanks blijft je situatie ongewijzigd. Je vindt jezelf een dommerd, want je weet immers toch wat je te doen staat om je gedrag te veranderen. Waarom doe je het dan niet?? Je loopt tegen een groot obstakel van ons als mens aan. Namelijk; hoe kom je van weten naar doen? Het daadwerkelijke toepassen als je voor de situatie staat is een lastig iets. Je handelt zoveel op de automatische piloot, dat voor je het weet, je oude patroon alweer ten uitvoer is gebracht. Je baalt van jezelf en gooit de handdoek in de ring. Het gaat je toch nooit lukken.

De zweep
Dit rondje loop je waarschijnlijk al wat jaren. Je wordt er moedeloos van en ook boos en verdrietig.
Je slaat jezelf met de zweep in de hoop harder te gaan lopen, zodat het je wel lukt om er zelf uit te komen. De zweep ondermijnt je zelfvertrouwen alleen maar en brengt je niks positiefs. Ben je zwak als je ondersteuning inschakelt? Of is het juist dienend om jezelf een andere kijk op jezelf en je situatie te geven? Een coach kan met jou de brug van weten naar doen slaan. Gun jij jezelf een ander pad? Ben jij bereid om op avontuur te gaan en te kiezen voor de lange termijn in plaats van de quick fiks?

Stralende ondersteuning
Klinkt bovenstaande als muziek in je oren? Schroom niet en neem contact met me op en we gaan aan de slag!

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 16 oktober 2016

"Omarmd verleden"

StraalBlog week 42
“Omarmd verleden”

Misbruik
Mandy (38) kampt in het hier en nu met de gevolgen van seksueel misbruik. In haar jonge jeugd is zij verschillende keren misbruikt door een neef. Mandy heeft deze ervaring heel lang voor zichzelf gehouden. De neef had haar op het hart gedrukt om er met niemand over te praten. Het was hun geheimpje.

Steeds een stapje verder
Mandy heeft altijd gedacht, dat het haar eigen schuld was. Haar neef kriebelde graag over haar rug en Mandy vond dit lekker. Ze heeft nooit gezegd, dat hij moest stoppen met wat hij deed. De neef ging steeds een stapje verder. De ouders van Mandy vroegen regelmatig aan deze neef om op te passen, dus hij had voldoende de gelegenheid om zijn lusten op haar bot te vieren.

Schuld- en schaamtegevoelens
Mandy gaat gebukt onder schuld en schaamtegevoelens. Haar zelfbeeld is heel negatief en ze kent periodes, dat ze behoorlijk somber is. Mandy kan zich in die periodes afsluiten voor alles en iedereen. Ze verdwijnt in de donkere grot vol destructieve gedachten over zichzelf. Mandy vindt zichzelf lelijk en een dom wicht.

Mannen op afstand
Één van haar overtuigingen is, dat zij door haar ervaringen, nooit meer een relatie met een man kan hebben. Mandy ziet zichzelf als een beschadigde vrouw, die niet in staat is om te kunnen genieten van seksuele intimiteit. Door deze gedachtegang houdt Mandy mannen op afstand. Ze vindt het eng als een man te dichtbij komt. Mandy durft zich zowel letterlijk als figuurlijk, niet bloot te geven.

Een andere blik
Mandy zou wel graag een relatie willen. Ze mist een maatje. Iemand bij wie ze zich speciaal voelt en waarmee ze lief en leed kan delen. Om haar wens dichterbij te brengen volgen een reeks intensieve sessies waarin Mandy met een andere blik naar zichzelf leert kijken. Welke plek mag zij haar misbruik geven? Het is een stuk van Mandy en zij is hier ten dele door gevormd. Door het innemen van gepaste afstand kan zij ervaren dat zij haar misbruik niet is.

Verleden in het heden
Haar neef heeft door zijn daden essentiële elementen in Mandy beschadigd. Haar seksuele onbevangenheid en het vertrouwen in mannen heeft deze man haar afgenomen. In het hier en nu ontneemt Mandy zichzelf ook allerlei ervaringen. Zij geeft zich door haar huidige gedachtegang levenslang en laat haar verleden haar heden bepalen.

Andere keuzes
In de sessies bied ik Mandy handreikingen om haar overtuigingen in een ander daglicht te stellen. Daarnaast komt de focus te liggen op het positieve; wat is er ondanks alles allemaal wel? Door te accepteren dat haar misbruik een deel van haar leven is, ontstaat er meer ruimte in Mandy, waardoor zij andere keuzes kan maken.

Op verkenningstocht
Beetje bij beetje leert Mandy zichzelf te omarmen met al haar kanten. Haar energie neemt toe, haar somberheid neemt af en ze wil graag de wereld om haar heen verkennen. Mandy zoekt meer contact met haar vriendinnen, gaat uit en kan ook meer openstaan voor de toenadering van mannen. Haar wens is nu groter dan haar angst!

Voel je vrij
Herken jij jezelf in het verhaal van Mandy? Wil jij ook graag ondersteuning bij het verweven van je verleden in je heden? Voel je vrij om me te benaderen.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

maandag 10 oktober 2016

"Een nieuwe balans"

StraalBlog week 41
“ Een nieuwe balans”

Zware bevalling
Lesly en Marinke (37/35) zijn de ouders van Renske (1). Het stel begon vol verwachting aan het ouderschap. Ze waren er aan toe om deze stap te zetten. De zwangerschap van Renske verliep niet zonder slag of stoot. Marinke had veel klachten en moest vroegtijdig stoppen met werken. De bevalling was zwaar en duurde lang.

Onrustige nachten
Op het moment dat Marinke haar kindje in haar armen kreeg was ze de pijn alweer vergeten. Ook Lesly was heel blij met de geboorte van zijn dochter. Beiden zo trots als een pauw storten zij zich op het ouderschap. Renske blijkt echter moeite te hebben, om haar voeding binnen te houden en ze huilt veel. De nachten zijn heel onrustig. Marinke en Lesly raken steeds vermoeider.

De rek gaat eruit
Beetje bij beetje gaat de rek eruit. Marinke en Lesly krijgen meer woordenwisselingen en de sfeer wordt er niet beter op. Beiden kunnen minder verdragen.  De humor en het relativeringsvermogen zijn ver te zoeken. Er treedt een verwijdering op tussen Lesly en Marinke, terwijl ze juist de behoefte hebben aan contact.

Jaloerse gevoelens
Lesly vindt het lastig dat de aandacht van Marinke alleen gericht is op Renske. Hij ervaart gevoelens van jaloezie en weet niet hoe hij hier mee om kan gaan. Marinke is  door het vele huilen van Renske gefixeerd op haar baby. Daarbij merkt Marinke  dat ze hormonaal nog niet in balans is en haar libido verdwenen lijkt te zijn.

Tijd maken voor elkaar
Een groot deel van hun leven draait nu om Renske. Het is echter van groot belang om ook juist nu tijd vrij te maken voor elkaar. Samen dingen ondernemen en genieten van elkaars gezelschap,  zorgen ervoor dat je naast ouders ook partners blijft. Naast het samen is er ook nog je individuele deel wat gevoed mag worden. Communiceer met elkaar en maak duidelijke afspraken. Een goede taakverdeling kan ervoor zorgen dat zowel Lesly als Marinke op adem kunnen komen.

Groeiende intimiteit
Marinke en Lesly hebben een vaste avond in de week gereserveerd, die ze met elkaar doorbrengen. De intimiteit groeit en beiden voelen zich weer geliefd en gewaardeerd. Marinke en Lesly uiten zich meer, waardoor het wederzijds begrip is toegenomen. Het is de kunst om elkaar echt te horen in plaats van dat je de gedachten van de ander invult en je eigen scenario schrijft. Spreek je verwachting uit en ga er dus niet van uit dat de ander ruikt wat jij graag wilt/nodig hebt.  Besef ook dat je niet in de hand hebt wat de ander ermee doet.

Stralende ondersteuning
Lesly en Marinke hebben een nieuwe balans gevonden. Zij en de kleine Renske varen er wel bij.
Herken jij je in hun verhaal en wil je graag ondersteuning om weer nader tot elkaar te komen?
Voel jij vrij om contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 2 oktober 2016

"Zo fijn om klein te kunnen zijn"

StraalBlog week 40
“Zo fijn om klein te kunnen zijn”

Testen en toetsen
Hoe lang kunnen we eigenlijk nog klein zijn? Vanaf zeer jonge leeftijd worden kinderen blootgesteld aan allerlei testen en toetsen om te zien op welk niveau ze functioneren. De clubjes zijn aan de orde van de dag en de dagen zijn rijkelijk gevuld met allerlei ‘leuke’ activiteiten. Gelukkig hebben de kinderen tegenwoordig een Smart Phone waar ze de drukke agenda in kunnen bijhouden….

Veeleisende maatschappij
De nadruk ligt in de opvoeding en schoolperiode op wat niet goed is en wat beter moet. Ouders en leerkrachten doen dit met de beste bedoelingen om het kind klaar te stomen voor de veeleisende maatschappij. Het kind weet van kleins af aan niet beter dan dat hij niet voldoet zoals hij nu is en neemt het stokje met (zelf)afwijzing over. Dit proces gaat veelal niet bewust en is eerder iets van zelfsprekends voor het kind.

Bevrijden uit de beklemming
Naarmate je ouder wordt nemen de verantwoordelijkheden toe en daarmee vaak ook de mate van serieus zijn, het gevoel van alles te moeten en de daarmee samenhangende spanning in lijf en geest. Misschien ken jij ook wel de behoefte om je van deze beklemming te willen bevrijden door op momenten weer even klein te zijn. Even geen druk, geen verantwoordelijkheid hoeven nemen en doen waar je zin in hebt zonder schuldgevoel.

Zo fijn om klein te kunnen zijn
Klein mogen zijn geeft een gevoel van ruimte, energie en blijdschap. Je bent op zo’n moment niet aan het piekeren over wat allemaal nog moet en hoe je het allemaal voor elkaar krijgt om aan alle verplichtingen te voldoen. Je bent in het moment met dat wat je lichtheid en een onbevangen gevoel geeft. Heerlijk! Schaterlachen om niets, ‘gek doen’ en keihard zingen en dansen omdat je daar zin in hebt. Door de tijd heen ben je misschien het contact met het kleintje in jezelf kwijtgeraakt en krijg je door dit stukje te lezen de behoefte om dit contact weer te herstellen.

Dagelijks een moment
Gun jezelf dagelijks tijd met die kleine in jou. Doe wat je verstand stom en raar vindt. Douche met een pak yoghurt, pak je barbies die je stiekem op zolder hebt bewaard uit de doos en speel er weer mee, verkleed je en ga je lievelingsnummer playbacken, ga in de regen naar buiten en dans! Wat je ook kiest doe het vanuit je hart. Gooi de dagelijkse beslommeringen van je af door de kleine in jou op te zoeken. De hernieuwde energie die je opdoet kun je prima gebruiken om dat wat zogenaamd ‘moet’ met verve te doen.

Ik wens je veel speelplezier toe!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 25 september 2016

"Een mooi palet aan kleuren"

StraalBlog week 39
“Een mooi palet aan kleuren”

Opruimen van je verleden
Hoe lang ben jij al bezig met het opruimen van je ervaringen uit het verleden? Misschien volg je al jaren verschillende therapieën en heb je ondertussen menig cursus/workshop gedaan die in het teken staan van het helen van jezelf? Als je nu een momentje mag nemen om te kijken naar wat dit alles heeft gedaan, wat zie je dan? Ben je geheeld? Zijn de pijnlijke gebeurtenissen verdwenen? Waarschijnlijk ben je door de jaren heen allerlei inzichten rijker geworden die het dragen van de pijn lichter maken En is de pijn er op momenten nog steeds.

Kansloze missie
Al je ervaringen staan opgeslagen op je harde schijf en hoe hard je ook je best doet om de pijnlijke herinneringen te wissen het zal je niet lukken. We hebben slechts een woord nodig en laatjes in de bovenkamer worden geactiveerd en brengen jou binnen luttele seconden terug naar wat is geweest. Dit proces tegen willen houden is een kansloze missie waar je je energie beter niet aan kunt besteden. Toch neigen we hiernaar ook al krijgen we keer op keer terug dat het wissen inderdaad niet lukt. Vast bijtertjes als we zijn kunnen we nogal eens tegen beter weten in handelen en de prijs op de koop toe nemen.

Loodzwaar om te dragen
We kunnen al snel één worden met wat we denken en voelen. De gedachten en gevoelens worden geïnterpreteerd als feiten; de waarheid. Het versmelten met je gedachten en gevoelens over wat is geweest maakt het dragen loodzwaar. Je blik is vertroebeld waardoor er geen heldere kijk mogelijk is. Je bent als het ware je gedachten en hierdoor ligt een eenzijdige benadering van je situatie op de loer. Het of/of ook wel zwart-wit denken heeft de overhand.

Uitbreiden van je kleurenpalet
Misschien mag je naast de inzichten die hebt opgedaan je kleurenpalet uitbreiden met nog een andere benadering van omgaan met de pijn die je hebt opgedaan? Hoe zou het zijn als je de opgedane ervaringen de ruimte geeft die ze nodig hebben? Je ervaringen hebben bestaansrecht en zijn allen onderdeel van je leven. Ook in het nu. De manier waarop jij je ertoe verhoudt, maakt het verschil. Hoe je de pijn draagt kan je maken en breken. Als je kunt kijken naar wat jou is gebeurt en er niet langer in opgaat ervaar je veel meer ruimte.

Om de gebeurtenis heen lopen
Gepaste afstand tot je ervaringen is helpend omdat je door de afstand om de gebeurtenis heen kunt lopen. Je ziet dan meerdere kanten en bent beter in staat om contact met jezelf te maken. De ervaringen zijn er en hoe wil jij je hiertoe verhouden? Door niet langer te strijden dan wel te vluchten kun je ervaren dat je met je pijn kunt zijn. De intensiteit zal afnemen als je ruimte maakt en alle gedachten en gevoelens er mag laten zijn. Het is juist ons verzet wat alles groter en zwaarder maakt.

Voelen met voorbedachten rade
Je kunt voelen met voorbedachten rade door momenten te nemen om in je kuil te zitten met een vervelende gebeurtenis. Zet een timer op 3 minuten en zoem in op de situatie die jou raakt. Laat alle gedachten en gevoelens toe zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen. Ervaar dat je kunt denken wat je denkt zonder dat je erin op hoeft te gaan. De gedachten gaan en komen net als wolken aan de hemel. Als je er geen gewicht aan hangt zullen de wolken over blijven drijven en kun jij dat waarnemen.

Stralende ondersteuning
Zou je graag je gedragsrepertoire uit willen breiden en staat bovenstaande je aan? Schrijf me dan een berichtje en ik neem contact met je op!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 18 september 2016

"Wat in je kop zit, zit niet in je kont"

StraalBlog week 38
“Wat in je kop zit, zit niet in je kont”

Wat in je kop zit, zit niet in je kont
Wat in je kop zit, zit niet in je kont. Als ‘het’ in je hoofd zit, dan wil je ook dat het gebeurt. Nu! Niet later of straks. Nu! Herken je jezelf hierin? Je bent iemand die aanpakt. Een ‘doener’. Vaak denken deze mensen snel en zien zij al van alles voor zich terwijl anderen nog met één groot vraagteken in de ogen staan. Naast dat het heel prettig kan zijn om een ‘doener’ te zijn, omdat er vaak werk verzet wordt terwijl anderen hier eerst uren/dagen/weken over dubben heeft het ook een andere kant. De aanpakker is namelijk meestal ook uitgerust met een dosis ongeduld naar zichzelf en anderen.

Kortaf en narrig
Ongeduld haalt nu eenmaal niet het beste in je naar boven. Je wordt kortaf, narrig en kunt gaan drammen om je zin te krijgen. Naar jezelf ontstaat een zekere mate van strengheid als iets niet gaat zoals je voor ogen hebt. In de hoop dat je nog beter je best gaat doen spreek je jezelf boos en ondermijnend toe. Meestal zorgt deze aanpak voor een averechts effect en lukt het helemaal niet meer. Je bent te opgefokt en maakt hierdoor juist nog meer ‘fouten’.

Niet hetzelfde tempo
Met aan willen pakken is niks mis. Het gaat om de manier waarop je te werk gaat. Als je met anderen bent is het belangrijk om samen te werken om het doel te bereiken. Zorg ervoor dat je de ander mee neemt, betrekt in het plan in plaats van jezelf te irriteren omdat iemand niet hetzelfde tempo heeft. Ieder mens heeft kwaliteiten. Het is aan jou om deze te zien en dat gaat beter als je de ander laat meedoen. Waar jij soms ‘te snel’ kunt zijn en de ander ‘te langzaam’ zou het mooi zijn als er ruimte komt om hier op afstand naar te mogen kijken zonder elkaar te willen overtuigen wat het beste is.

Haal een paar keer adem
Als je alleen met jezelf te maken hebt en je merkt op dat je ongeduriger wordt dan mag je een pas op de plaats maken in plaats van door te rennen. Haal eerst eens een aantal keer adem voordat je verder gaat. Je ademhaling zorgt ervoor dat je je doel op een prettigere manier bereikt. Let wel; je verstand die nog veel ongeduldiger is dan jij en ik bij elkaar zal je hier niet bij helpen. Je verstand eist juist dat je doorgaat en het maakt voor hem niet uit hoe je je doel bereikt. Het verstand is van de korte termijn en overziet de gevolgen niet op de lange termijn.

Het is aan jou!
Het is dus echt aan jou! Alleen jij kunt door je signalen van ongeduld, drammerigheid en strengheid opmerken en tot een halt roepen. Hoe wil jij met jezelf/de ander en de situatie omgaan? Laat dit leidend zijn en niet je ongedurige, wispelturige verstand.

Hartgroet van Krijna



maandag 12 september 2016

"Wat ik je nog zeggen wil"

StraalBlog week 37
“Wat ik je nog zeggen wil”

Wat ik je nog zeggen wil
Wat ik je met heel mijn hart wil laten weten
Is dat mijn liefde voor jou zonder beperkingen is

Onnoemelijk veel met elkaar beleefd
Onbeschrijfelijke ervaringen opgedaan
Allen opgeslagen op de harde schijf van mijn zijn

Jarenlang mocht ik niet boos en verdrietig zijn
Lange tijd maakte ik geen ruimte om te kijken naar mijn pijn
De angst om de controle kwijt te raken was te groot

Na veel vallen en opstaan kon ik het tij keren
En mocht ik stilstaan, voelen en zonder voorwaarden mogen zijn met wat is geweest
De ervaringen zijn verweven in mijn leven

Een onbetaalbaar cadeau aan mezelf
Waarmee ik de weg vrij heb gemaakt voor vergeving
En oprecht kan zeggen dat ik, met alles wat er is gebeurd, van je hou


www.straal-denhaag.nl

zondag 4 september 2016

"Elke dag vakantie"

StraalBlog week 36
“Elke dag vakantie”

Een welverdiende vakantie
Wekenlang kijk je uit naar je welverdiende vakantie. Wat ben je daar aan toe zeg! Even geen verplichtingen en alles doen op je eigen moment. Geen wekker zetten, geen gehaast tijdens het ochtendritueel, geen gestress in de spits, hmmmm, dat klinkt als muziek in de oren. Het is dat je jezelf er te oud voor vindt, maar je zou het liefst een afstreepkalender maken.

Teveel taken met te weinig mensen
De afgelopen periode is het enorm druk op je werk. Teveel taken met te weinig mensen waardoor er een continue druk voelbaar is om aan alle verzoeken en verplichtingen te kunnen voldoen. Elke dag kom je afgepeigerd thuis. Sporten en sociale afspraken schieten er bij in omdat je er geen puf voor hebt. Na een werkdag heb je alleen nog de behoefte om op de bank te ploffen. Je merkt ook dat je er chagrijnig van wordt, want je vindt het helemaal niet leuk om je leven op deze manier te leven. Die vakantie is dus meer dan welkom om weer helemaal op te laden.

Grote teleurstelling
In praktijk worden mensen nogal eens teleurgesteld als het eenmaal zover is. Je zult de eerste niet zijn die ziek wordt als alle druk wegvalt. Op dat moment komt alle opgebouwde spanning en vermoeidheid eruit en word je letterlijk gevloerd. Je hebt jezelf lange tijd niet in acht genomen en bent over je grenzen heen gegaan. Naast het ziek kunnen worden, zijn veel mensen ook teleurgesteld als ze merken, dat twee weken vrij er niet voor heeft gezorgd dat ze volledig opgeladen zijn om weer vol goede moed het werk te hervatten.

Voorkomen is beter dan genezen
De opgebouwde spanning heeft tijd nodig om je lijf en geest te verlaten. Het wisselt van persoon tot persoon hoe lang hiervoor nodig is. Het beste zou zijn als je het in het vervolg niet zover laat komen dat je roofbouw op jezelf pleegt. Voorkomen is beter dan genezen nietwaar? Je kunt jezelf helpen door je spanningssignalen helder te hebben. Hoe eerder je namelijk door hebt dat je gespannen raakt des te beter het is. Zie je signalen als een rood stopsein en luister ernaar in plaats van ze te negeren. Je lijf en geest hebben je namelijk iets te vertellen.

Jij bent de basis
Naast het opmerken van je signalen is het van groot belang dat je een pas op de plaats maakt en jezelf een aantal vragen stelt; hoe voel ik me op dit moment, waar voel ik het in mijn lichaam, waar heb ik behoefte aan en wat kan ik doen om hier gehoor aan te geven? Het contact maken met jezelf is nodig om te voorkomen dat je aan je grenzen voorbij gaat. Jij bent de basis en jouw welzijn staat voorop! Naast de contactmomenten wil ik je uitnodigen om jezelf elke dag te trakteren op een ‘vakantiemoment’. Een moment waarin jij doet waar je energie van krijgt, blij van wordt en ontspannen van raakt.

Gunnen en toestaan
Gunnen en toestaan zijn de sleutelwoorden. Start vandaag nog met bovenstaande en ervaar direct meer rust en ruimte! Wil je verder met jezelf aan de slag en kun je ondersteuning gebruiken dan mag je me een berichtje sturen naar: info@straal-denhaag.nl

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 28 augustus 2016

"Irritaties in vele soorten en maten"

Straalblog week 35
“Irritaties in vele soorten en maten”

Irritaties in vele soorten en maten
Irritaties zijn er in vele soorten en maten. Zoveel mensen zoveel smaken. Waar de één zich irriteert aan smakkende mensen krijgt de ander kromme tenen van harde muziek uit een telefoon/IPod. De mate van irritatie is van verschillende factoren afhankelijk. Het been waar je mee uit bed gestapt bent speelt een rol, de gebeurtenissen tot het moment van de irritatie doen ook mee in de hoogte van de irritatie. Daarbij kan iemand in basis uitgerust zijn met een kort lontje waardoor een grens sneller bereikt is dan bij iemand die van nature relaxter is.

Irritaties als onderdeel van je mens zijn
Irriteren zou volgens bepaalde methoden zonde van je energie zijn net als boos worden. Beiden zie en ervaar ik als onderdelen van mijn mens zijn. Beiden hebben ook een functie want ze geven een grens aan. Het gaat er veel meer om hoe je met de irritatie omgaat, dan dat je hard gaat werken om geen irritaties meer te ervaren. Vaak heb je eerst allerlei gedachten over de situatie en deze gedachten geven je een bepaald gevoel. Dit gaat allemaal in een rap tempo.  Je krijgt te allen tijde signalen, drukte in je hoofd, kramp in je lijf en deze mogen dienen als een rood stopsein.

Maak contact met je lijf
De gedachten en gevoelens die je in het moment ervaart kunnen zo hevig zijn dat je voor je het weet er van alles uit gooit of juist naar binnen opslaat. Dit gedrag helpt je niet om op een constructieve manier met jezelf en de situatie om te gaan. Neem de signalen die je krijgt serieus en doe een moment niets anders dan ademhalen. In door je neus en uit door je mond. Maak contact met je lijf. Waar voel je de irritatie in het lichaam? Zodra je de plek gevonden hebt breng je de ademhaling hier naar toe. Richt je volledige aandacht op die plaats in je lijf. Merk de verandering in jezelf op. Voel de hevigheid afnemen en laat je aandacht hier even rusten.

Misschien mag je er even mee zijn?
Door de ruimte die ontstaat, kun je jezelf vragen hoe jij met de irritatie om wilt gaan? Misschien mag je er gewoon even mee zijn zonder dat het direct weg moet. Kijk er rustig naar en ervaar dat het net als de wolken gaat en komt. Het wordt groot op het moment dat jij er in opgaat; je er mee versmelt. Als je er naar kunt kijken gebeurt er eigenlijk niet zo veel…..Je kunt dit ervaren door bovenstaande oefening te doen!

Handreikingen op maat
Wil je graag meer handvatten om anders om te gaan met je gedachten en gevoelens? In een sessie sta jij centraal en kan ik je op maat handreikingen bieden waar je in de praktijk direct mee aan de slag kunt. Stuur een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 21 augustus 2016

"Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden"

Straalblog week 34
“Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden”

Crowdsurfend uit de trein
Er komt een trein binnen op het perron. De wachtende passagiers haasten zich naar de deuren toe. De mensen die uit willen stappen worden door de ongeduldige medemens al crowdsurfend uit de trein geholpen. Stel je voor dat je geen plekje hebt!

Geciviliseerd en ook weer niet
We zijn heel geciviliseerd en ook weer niet. In ieder geval weten we de gedragscodes voor anderen heel goed en alle vingers wijzen allerlei kanten op behalve naar onszelf. Dit is vaak net een tikkeltje te ingewikkeld. We kijken makkelijker naar buiten dan naar binnen. De afstand die je tot jezelf hebt is minimaal waardoor zelfreflectie lastig kan zijn. Toch zou het de wereld net een beetje mooier maken als we dit wel zouden doen.

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden
Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden lijkt me een mooi uitgangspunt. Misschien knik je nu wel met je hoofd en ben je het helemaal met mij eens. Toch blijkt het in praktijk lastig te zijn om ons hier ook naar te gedragen. We hebben namelijk allemaal een verstand en die is niet zo sociaal ingesteld. Het verstand is vooral met zichzelf bezig. Dit gedrag komt voort uit de oertijd waarin men letterlijk had te overleven. In die tijd was het in veel situaties ‘jouw kop of mijn kop’ en die keuze was snel gemaakt.

Een onbeweegbaar stuk beton
Je kunt het zien als onze programmering die sinds de oertijd niet meer is veranderd. Het is als een onbeweegbaar stuk beton en hier heb je dagelijks mee te maken. Betekent dit dat je er niets aan kunt doen? Helaas…deze houding is te makkelijk. Je kunt hier wel degelijk iets aan doen. Het begint met het opmerken van je verstand dat alleen bezig is met zichzelf. Zodra jij dit doorhebt kun je een pas op de plaats maken en jezelf afvragen of jij ook op die manier met de situatie om wilt gaan?

Verplaats je in de ander
Jij kunt namelijk een keuze maken en je hoeft niet blind met je rigide verstand mee te gaan. Hoe zou jij het bijvoorbeeld vinden om onderste boven gelopen te worden? Verplaats je in de ander waardoor je met een andere blik kunt kijken naar de situatie. Het zal je vriendelijker en flexibeler maken. Misschien dat er nu verstandjes opspringen en roepen dat je toch niet over je heen moet laten lopen? Doorzie dit! Het is je verstand dat in het zwart-wit denken schiet. Voor je verstand is het of/of in plaats van en/en.

Ook flexibeler worden?
Zou jij ook willen werken aan het ontwikkelen van je zelfinzicht? Lijkt het jou ook fijn om flexibeler te worden, waardoor je meer rust en ruimte in je leven ervaart? Stuur me een berichtje en we gaan aan de slag!


Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 14 augustus 2016

"Een andere aanpak"

StraalBlog week 33
“Een andere aanpak”

Wat heb ik misdaan?
Je loopt op straat en aan de overkant zie je een bekende. Je zwaait en de ander zwaait niet terug die loopt gewoon verder. Er gaan direct verschillende gedachten door je hoofd. Een gedachte die je kan hebben is: “Hij wilde mij niet zien. Wat heb ik misdaan?”. Deze gedachte kan binnen luttele seconden gevolgd worden door: “Wat een eikel is het toch dat hij niet eens even terug zwaaide”. Wat hier geschetst wordt is zomaar een voorbeeld uit het dagelijks leven. Een voorbeeld van hoe je een gebeurtenis kunt vertalen in je hoofd.

De vier G’s 
Meer dan eens gaat het als volgt; er is een gebeurtenis en daarop volgt een gedachte. Op deze gedachte volgt een gevoel en hieruit komt bepaald gedrag voort. Vaak heb je een eerste reactie en deze kan gevolgd worden door een tweede reactie, die iets anders kan laten zien dan de primaire respons op de gebeurtenis. Dit alles gaat allemaal heel snel in je hoofd en kun je ook niet stoppen.
De gedachten op een gebeurtenis komen als razende raketten je hoofd in; zie die maar eens tegen te houden!

Persoonlijk maken
Het komt met regelmaat voor dat mensen het gedrag van de ander persoonlijk maken. De aanval en verdedigingsmechanisme zijn binnen no time in opperste staat van paraatheid gebracht. Je verstand, die uit de oertijd komt, staat continu op een uitkijktoren om in de gaten te houden of er gevaar dreigt. Voor je verstand gaat een situatie heel snel over leven of dood. Over jouw kop eraf of mijn kop eraf, nou dan is het snel bekeken; jouw kop gaat eraf! Het verstand schuwt geen enkel middel om te winnen. De andere manier van reageren laat de slachtofferrol zien. Het ligt allemaal aan jou; niemand vind je aardig…..

Jij hebt op te staan!
Beiden manieren van reageren dienen je niet. De rigide generaal is star en houdt vast aan zijn gelijk. Zwelgje doet je verdrinken in zelfmedelijden en ziet net als de rigide generaal ook slechts één kant van het verhaal. Jij hebt op te staan! Je gedachten kun je niet sturen; waar je wel invloed op hebt is het gedrag dat je vertoont. Je hebt een keuze hoe je omgaat met dat wat er gebeurt. Als je geen afstand inneemt van je verstand dan ga je op in je gedachten en dan ben je de pineut. Je doet en zegt woorden die ongenuanceerd zijn en de meesten hebben hier later spijt van. Op het moment dat je wel afstand neemt kun je de situatie observeren en jezelf de vraag stellen hoe jij hiermee om wilt gaan. Wat doet er voor jou toe? Wat is echt belangrijk?

Een andere aanpak
Gedachten kunnen leiden tot een bepaald gevoel. De gedachten die we hebben lijken waar en zijn dit maar al te vaak niet. Wij interpreteren onze gedachten als feiten en stellen onszelf hier geen vragen over en dit mogen nu juist wel doen! Kijk naar je gedachtestroom, neem ze waar en blijf van de inhoud af want voor je het weet beland je in de volgende stroom van gedachten. Observeren is genoeg! Wil jij leren om anders met je gedachten, jezelf en situaties om te gaan? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

maandag 8 augustus 2016

"Wat een gedoe"

StraalBlog week 32
“Wat een gedoe”

Wat een gedoe
Wat een gedoe! Denk je net alles op orde te hebben komt er weer een kink in de kabel. Gek word je ervan. Elke keer als jij je boeltje weer op de rit hebt gebeurd er iets wat daar korte metten mee maakt. Je relatie is net voorbij en er dient zich alweer een super leuk en mooi mens aan, die jou ook het einde vindt. Of je hebt net je schulden afbetaald en kunt na lange tijd weer financieel ademhalen. Een heerlijk gevoel! Helaas duurt dit gevoel niet lang. Er duikt namelijk een door jou vergeten schuld op. De brief van het incassobureau liegt er niet om en verzoekt je dringend om binnen afzienbare tijd een groot geldbedrag naar de schuldeiser over te maken. Mocht je niet aan de vraag voldoen, dan lopen de sancties hoger en hoger op, waardoor je nog verder van huis bent. Pff, houdt het dan nooit op?!

Vertroebelde blik
Het leven kan soms als een lawine van gebeurtenissen voelen. We neigen naar het hebben van controle over ons leven en vinden het knap lastig als het in de praktijk anders loopt dan we voor ogen hebben. Het verstand doet hier nog een schepje bovenop, waardoor je met je gedachten en gevoelens kunt versmelten. Als dit gebeurt zie je geen hand voor ogen meer en voelt de situatie nog zwaarder. Je vertroebelde blik zorgt ervoor dat je niet om de situatie heen kunt lopen. Je bekijkt de gebeurtenis van één kant en dat is meestal niet de meest lichte kant. Je verstand is heer en meester in het maken van rampscenario’s en stuurt dit ongenuanceerd je hoofd in.

Verhaaltjes in je hoofd
Je kunt jezelf helpen door bij drukte in je hoofd eerst een pas op de plaats te maken in plaats van direct iets te doen. Wat je nodig hebt is namelijk overzicht en dat krijg je pas als je stil staat, anders kun je niet kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt. Benoem de verhalen die je verstand je hoofd in stuurt, dit biedt jou meer afstand en de ruimte die nodig is om anders met jezelf om te gaan. Besef dat het niet meer dan verhalen zijn die je wispelturige, rigide, angstige verstand aan elkaar breidt. Het is de je neiging om de verhaaltjes te interpreteren als feiten en ‘de waarheid’ dat ze geloofwaardig maakt. Je gedachten zijn echter ongeleide projectielen die alle kanten op schieten.

De drie A’s 
Als jij je de drie A’s eigen maakt geef je jezelf een mooi cadeau! De A’s staan voor: Aarden (pas op de plaats), Ademhalen (buffer tussen jou en je verstand) en Afstand (gepast kritische afstand innemen helpt je om te kunnen observeren en niet in je gedachten op te gaan). Zodra je opmerkt in een piekermodus te raken heb je direct een keuze. Je kunt rondjes blijven lopen En je kunt ook de drie A’s toepassen. Het is geheel aan jou!

Stralende ondersteuning
Wil jij ook graag een blijvend andere relatie met jezelf en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Stuur mij een berichtje naar: info@straal-denhaag.nl en ik neem contact met je op!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 31 juli 2016

"Krachtige kwetsbaarheid"

StraalBlog week 31
“Krachtige kwetsbaarheid”

Je moet sterk zijn
We groeien op in een samenleving waarin verwacht wordt, dat we sterk zijn. Als je een probleem hebt dan moet je het oplossen. Punt. Je leert ook dat als je maar hard genoeg je best doet alles lukt en goed komt. Frustrerend als dit in de praktijk niet altijd opgaat. Je kunt in je leven namelijk ook te maken krijgen met situaties die zich niet op laten lossen hoe hard jij je best ook doet.

Het negeren van je signalen
Je zult de eerste en de laatste niet zijn, die in het ‘sterk moeten zijn’ vastloopt. De jaren waarin je overleefde; de jaren die voor een groot deel bestonden uit vechten, vluchten en vermijden eisen hun tol. Je bent moe, bekaf en dit is zowel geestelijk als fysiek merkbaar. Je kreeg al veel langer signalen en deze heb je genegeerd. Je hoeft dit niet eens bewust gedaan te hebben; je bent immers al zo lang niet in contact met jezelf.

Vechten, vluchten en vermijden
Hoe je met moeilijke situaties omgaat, is mede afhankelijk van je opvoeding en het DNA wat je hebt meegekregen. Daarbij heb je ook te maken met je programmering. Je verstand geeft de voorkeur aan vechten tegen de moeilijkheid, ervoor weg te rennen of deze te vermijden. Alle benaderingen kunnen je op korte termijn een gevoel van opluchting brengen. Het vechten, levert de meesten van ons een gevoel van kracht, strijdlust op en dat voelt goed. Je doet er tenminste iets aan!

Acceptatie als afgang
Je verstand gaat liever strijdlustig ten onder, dan dat het de situatie in de ogen kijkt en accepteert zonder voorwaarden. Accepteren voelt als een afgang, als berusten in en dat is voor je verstand een ‘no go’. Als jij blind met de zienswijze van je verstand meegaat dan heb je een zwaar leven waarin strijd met jezelf en de omgeving de boventoon voert. Gelukkig heb je een keuze en kun je ook zodra je in een moeilijke situatie verkeert er ook voor kiezen eerst een pas op de plaats te maken.

Vruchtbare optie
Accepteren is in tegenstelling tot wat het verstand je voorhoudt een hele vruchtbare optie, die jou juist ruimte en flexibiliteit biedt. Niks passiviteit en berusten in. Acceptatie staat voor een actieve houding waarin je alle gedachten en gevoelens die je eigenlijk niet wilt ervaren uitnodigt en aankijkt. Je loopt er niet van weg; je staat stil en neemt waar. Op gepaste afstand kun je kijken naar wat er gaande is en door het geheel te observeren kun je keuzes maken hoe jij ermee om wilt gaan.

Menselijkheid onder ogen komen
Misschien mag je jezelf uitnodigen om je menselijkheid onder ogen te komen? Misschien mag je oefenen met te luisteren naar je behoeften en hier ook gehoor aan te geven? Misschien mag je naast sterk ook beetje bij beetje kwetsbaar zijn en delen met anderen wat er in je speelt? Misschien mag je ervaren dat steun best fijn kan zijn en je leven verrijkt omdat je mensen toelaat waardoor er andere verbindingen ontstaan?

Kwetsbare kracht
Een levenshouding waarin plaats is voor kwetsbare kracht en krachtige kwetsbaarheid kunnen je leven anders maken. Ben jij toe aan het uitbreiden van je gedragsrepertoire? Wil je naast zwart en wit ook andere kleuren toe gaan voegen aan je leven? Schroom niet en neem contact met mij op om je te ondersteunen in dit wonderlijke avontuur!


Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 24 juli 2016

"Geen zin neem je met je mee"

StraalBlog week 30
“Geen zin neem je met je mee”

Geen zin
Eigenlijk zou je de keuken moeten schoonmaken, de administratie moeten doen, je moeder moeten bellen en eindelijk eens moeten gaan sporten. Alles in je zegt dat je in geen van eerdergenoemde zaken zin hebt. In no time komt er een bak met smoezen en excuses om vooral andere dingen te gaan doen die natuurlijk minstens zo belangrijk zijn!

Uitstelgedrag
Uitstelgedrag kennen we in principe allemaal wel. Als we een activiteit interpreteren en labelen als vervelend, saai, moeilijk en stom is het niet zo vreemd dat we niet staan te springen om het aan te gaan. Ook kan de druk die we ons opleggen door het ‘moeten’ averechts werken waardoor de uitvoering op de lange baan komt. In de eerste zin van dit blog staat maar liefst vier keer het woord ‘moeten’ en dit nodigt niet uit. Je neigt veel eerder naar, dat je de activiteit zou Moeten doen, maaaaarrrrr….vul deze zin in met een excuus naar behoefte.

Interne discussies
De ervaring leert dat we snel in een interne discussie verstrikt raken en ook dit helpt niet mee om dat wat je eigenlijk zou doen werkelijk ten uitvoer te brengen. Het vervelende is, dat je een wispelturig verstand hebt die primair gericht is op het verkrijgen van directe behoefte bevrediging. Het zal je bijvoorbeeld verleiden om de keuken te laten voor wat het is en lekker op de bank te kruipen en een serie te kijken, want dat heb je wel verdiend na een week hard werken. Jij stemt in en op dat moment voelt het heerlijk; even niets.

Wispelturig verstand
Zodra de serie klaar is en jij naar de keuken loopt om iets te drinken te pakken tref je de troep aan. Als een hongerige hyena komt datzelfde verstand je met de zweep slaan, omdat je een lui kreng bent die natuurlijk allang de keuken had schoon kunnen maken in de tijd dat je met je luie ….op de bank zat. Er zijn nu eenmaal dingen die gedaan behoren te worden, leuke en minder leuke. Het scheelt jou een hoop bombarie als je “geen zin” in een aantal gevallen met je mee zou nemen. Blijf uit de discussie met je verstand. Doe ook die taken die niet zozeer leuk zijn en wel bij het leven horen en jou wellicht op de lange termijn wel dienen.

Een benadering waar ruimte in zit
Gun het jezelf om van het of/of naar het en/en te gaan. Deze benadering bied je veel ruimte en maakt het doen van de taken die aanvankelijk niet zo lonken een stukje minder zwaar. Klinkt deze kijk aantrekkelijk en kun je hier ondersteuning in gebruiken? Stuur mij vrijblijvend een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

vrijdag 22 juli 2016

"Hoe verrassend een leven kan lopen"

“Hoe verrassend een leven kan lopen”

Graag wil ik mijn levensverhaal delen met jullie en de lezers. Misschien mag mijn verhaal anderen inspireren om met alles wat je in je leven opdoet aan ervaringen hoop te houden. Mijn motto is; Laat je verleden niet je heden bepalen en geef gehoor aan wat jij diep van binnen wilt. Hoe het pad ook loopt, je loopt het in ieder geval met jezelf en dan is het wel zo prettig als je jezelf kunt omarmen met al je kanten,  zodat je een vriendschap kunt sluiten met jezelf voor het leven.

Ik (Krijna, 42 jaar) kijk terug op een enerverend leven. Van kleins af aan ben ik blootgesteld aan onveilige situaties. Ik had een beschadigde moeder die niet kon omgaan met de pijn uit haar verleden en verslaafd was aan alcohol, tranquilizers en mannelijke aandacht. Mijn vader heeft mijn moeder jarenlang uit onmacht geslagen en is op mijn negende jaar vertrokken. In de jaren die volgden zouden nog 3 huwelijken en vele losse flodders de revue passeren. Ook ging mijn moeder werken in een seksclub en deed zij verschillende zelfmoordpogingen.

Ik heb als kind dingen gezien die te bizar voor woorden zijn. Het is dat ik er zelf bij ben geweest. Van mijn 9e tot mijn 12e jaar ben ik seksueel misbruikt door mijn opa (de vader van mijn moeder, die ook door deze man misbruikt is) en op mijn 11e dronk ik mijn eerste alcoholhoudende drankje en ging ik uit tot diep in de nacht. Er was geen ouderlijk gezag en ik kon mijn gang gaan. Rond etenstijd was mijn moeder vaak nog in de kroeg en zwierf ik met regelmaat door woonwijken om bij de mensen naar binnen te gluren en etensluchten op te snuiven. De vrijheid leek mooier dan deze in werkelijkheid was. Ik voelde mezelf vooral heel eenzaam.

Mijn moeder had meestal een kwade dronk en belde midden in de nacht aan als ze haar sleutels niet kon vinden. Ik deed dan snel de deur open en glipte weer terug naar mijn kamer in de hoop dat mama mij met rust zou laten. Meer dan eens stormde ze mijn kamer in om ruzie te maken en tegen mij te schreeuwen. Ik ben meerdere keren in mijn nachthemd naar buiten gegooid en doodde de tijd in de portiek van de flat, de schuur en liep rondjes door het parkje. Pas de volgende ochtend was mama uit de drankcoma ontwaakt en liet mij stilzwijgend binnen. Ze sprak met geen woord over haar daden en liet mij geloven dat ik het verdiend had om op deze manier behandeld te worden.

Ondertussen deed ik mijn stinkende best op school omdat ik wilde laten zien dat ik niet dom was en ook om positieve aandacht van mijn moeder te krijgen. Het leren was niet makkelijk in de onveilige en onrustige omgeving waar ik in opgroeide en ik leerde vaak tot diep in de nacht. Het slapen was al jaren verstoord. Mijn moeder haalde mij vaak uit bed om op de vlucht te slaan voor mijn vader. We gingen dan naar een goede vriendin van mama en bleven daar een aantal nachten. De nachtelijke escapades van mijn moeder zorgden ervoor dat ik continu waakzaam en alert was. Het gevolg is een chronische slaapstoornis. Naast het trauma bleek ik later ook stofjes te kort te komen waardoor ik aan de oppervlakte blijf en de diepe slaap vaak moeilijk/niet bereik.

Mijn doorzettingsvermogen heeft ervoor gezorgd dat ik na de MAVO naar de HAVO en het HBO ging. De richting die ik op wilde was al lang duidelijk. Ik wilde heel graag jongeren met psychosociale problemen helpen. Mensen helpen op zowel emotioneel als op praktisch gebied was van kleins af aan eigen geworden en voor mij eigenlijk ook vanzelfsprekend. De onrust op het thuisfront ging onverminderd door en op mijn 19e ben ik na een escalatie met mijn moeder het huis uit gegaan en naar mijn vader vertrokken. Ik was van harte welkom bij mijn vader. Hij had mij alleen vanaf mijn 9e niet meer dagelijks om zich heen gehad en behandelde mij alsof ik nog een klein meisje was. Terwijl ik gewend was om vanaf mijn 10e een huishouden te runnen en een zeer zware verantwoordelijkheid droeg voor mijn moeder. Dit zorgde op momenten voor wrijving en onbegrip tussen ons.

Na een maand of 10 ben ik op kamers gegaan met mijn beste vriendin en dat was heel prettig. Letterlijk meer afstand van mijn moeder in kunnen nemen deed mij goed. Er kwam meer ruimte voor mezelf en dit was fijn en ook soms verwarrend. Ik was het zo gewend om voor mijn moeder te zorgen en altijd alert te zijn, dat toen dit niet meer dagelijks hoefde er ook een onrust kon ontstaan. Om de onrust te kanaliseren was ik veel in het nachtleven te vinden. Mijn alcoholgebruik bleef beperkt tot de weekenden en heeft mij nooit overgenomen. Ik had een andere manier om met mijn pijn om te gaan. Ik overat mezelf of hongerde mezelf juist uit.

Op een gegeven moment, ik was toen eind twintig, wilde ik nog meer ruimte om mezelf te ontwikkelen. Mijn moeder bleef ondanks het feit dat we al een poos niet meer bij elkaar woonden een groot beroep op mij doen. Het beklemde mij meer en meer en toen ik het hier in een persoonlijk gesprek met mama over wilde hebben werd zij heel boos. Ik koos ervoor om mezelf niet langer uit te laten schelden en ik ben vertrokken. Vanaf dit moment is er afstand gekomen en onderhielden we contact d.m.v. brieven/kaartjes.

Op een gegeven moment belde mama op met de mededeling longkanker te hebben. In eerste instantie geloofde ik haar niet. Ze had al zoveel tegen mij gelogen dat ik dacht dat dit de volgende poging was om mij weer in haar web te krijgen. Helaas bleek dit nieuws wel waar. Stapje voor stapje werd het contact geïntensiveerd. Ik wilde wel heel graag een gesprek met mama en vroeg of zij bereid was om voor één keer eens naar mij te luisteren zonder dat ze het weg zou wuiven of boos zou worden. Mama stemde in en dit gesprek was het keerpunt. Ik kon voor het eerst in mijn leven een aantal voor mij heftige ervaringen delen en mama luisterde. Dit gesprek heeft ervoor gezorgd dat ik drie dagen per week voor mijn steeds zieker wordende moeder ging zorgen. We hebben een mooie tijd gehad waarin mama voor het eerst sinds lange lange tijd weer even moeder kon zijn. We hebben op een heel fijne warme manier afscheid kunnen nemen.

Ondertussen bleek ik moeite te hebben met hiërarchie en regels die in werksituaties werden opgelegd. Daarnaast speelde mijn perfectionisme mij parten en alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik meerdere keren met een burn-out thuis kwam te zitten. Ik was zeer jong toen ik mijn eigen boontjes moest doppen en ik was het veelal niet gewend dat er regels waren. Ik had mezelf een structuur aangeleerd en dit werkte voor mij. Later kon ik zien dat dit alles voortkwam uit overleven. Op het moment zelf nam ik het mezelf voornamelijk kwalijk zwak te zijn omdat ik nergens leek te passen.

Het was in deze periode dat ik in aanraking kwam met het boek ‘Uit je hoofd, in je leven’ van Steven Hayes. Ik had door de jaren heen al heel wat zelfhulpboeken verslonden in de hoop dat ik de oplossing voor mijn problemen zou vinden. Ieder boek heeft zijn steentje bijgedragen in het toenemen van inzicht en bewustwording, echter het boek van Steven Hays heeft mij echt in beweging gezet. Hij werkt met ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en deze methode erkent alle gedachten en blijft van de inhoud af. Wat een verademing, want ik had al die jaren druk geknutseld met mijn gedachten en op korte termijn leverde mij dit een gevoel van opluchting op. Helaas kwamen de gedachtestromen altijd wel weer terug en voelde het steeds meer als falen dat het mij niet lukte om mijn gedachten blijvend te veranderen.

Door ACT leerde ik dat mijn gedachten slechts zeer beperkt te sturen zijn en dat ik mezelf beter kon richten op waar ik wel invloed op heb, namelijk mijn gedrag en waar ik mijn aandacht op richt. Ik begon te oefenen met het observeren van mijn gedachten en merkte dat ik hierdoor veel meer kon waarnemen dan daarvoor. Ik ging eerder op in wat ik dacht, geloofde mijn gedachten blind en ervaarde ze als feiten. Door te kijken naar mijn gedachten ontstond er een gepaste afstand en lukte het mij om situaties heen te lopen. Mijn kleurenpalet breidde zich uit en ik ging mezelf steeds meer horen en zien. Ik stelde mezelf de vraag hoe ik met mezelf en de situatie om wilde gaan in plaats van dat ik ervan uitging dat de verhalen die ik in mijn hoofd gestuurd kreeg de waarheid waren.

Na een periode van werkloosheid kreeg ik een leuke baan als preventiefunctionaris binnen de GGZ. Hier gaf ik workshops, trainingen en nam ik intakes af bij mensen met depressie gerelateerde klachten. Binnen deze baan kon ik vaak mijn eigen gang gaan en dit zorgde er voor dat het bij deze werkgever prima ging. Helaas werd mijn tijdelijke contract niet verlengd wegens de grote bezuinigingsslagen die gemaakt moesten worden. Ik vond dit heel jammer en tegelijkertijd zag ik dit ook als een teken om voor mezelf te beginnen als personal coach. ACT heeft mij geholpen om te kunnen gaan met mijn verleden zonder het af te doen, weg te duwen of te elimineren. Mijn ervaringen zijn een stuk van mij en ik ben ze niet. Ik heb geleerd om angsten, twijfels en onzekerheden met mij mee te nemen in plaats van ze te moeten overwinnen voordat ik stapjes kan zetten. Wat een bevrijding! Ik heb na een aantal boeken gelezen te hebben en ACT eigen te maken de basis en vervolgopleiding gedaan. Ik wil ACT heel graag aan mensen aanreiken omdat het een duurzaam cadeau voor het leven is.

Sinds ruim 4 jaar heb ik mijn eigen praktijk waar ik scholing, werk- en levenservaring samen laat komen. Ook woon ik samen met mijn grote liefde. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik met al mijn ervaringen mag zijn waar ik nu ben. Dat ik met alle deuken in mijn vertrouwen en krassen op mijn ziel in staat ben om liefde te geven en te ontvangen. Ik zou terugkijkend niet alle ervaringen 1 op 1 over willen doen En ze hebben mij wel mede gevormd tot wie ik nu ben. Ik hoop anderen te mogen inspireren met mijn verhaal. Er is hoop! Ook met al je nare ervaringen kun je stappen zetten in de richting die je op wilt!

maandag 18 juli 2016

"Bezig bijtje"

StraalBlog week 29
“Bezig bijtje”

Bezig bijtje
Vanaf kleins af aan ben je een bezig bijtje. Toen al deed je naast school van alles en nog wat erbij. Bijbanen en hobby’s, omgaan met vrienden en familie is voor jou gewoongoed. Ook in het nu zijn je dagen goed gevuld met werk en privé activiteiten. Eigenlijk weet je niet meer zo goed wat het is om niets te doen, omdat je zo gewend bent om alle uurtjes op te vullen. Het meeste vind je ook nog eens heel leuk om te doen dus je voelt geen reden om het anders te doen.

Een rusteloos gevoel
Je merkt wel dat als er eens een dag tussen zit die wat rustiger is, er een zekere mate van onrust in je lijf en hoofd aanwezig is. Een soort rusteloosheid maakt zich van je meester en je vindt dit een heel vervelend gevoel. Je wilt dat dit rusteloze gevoel en de drukke gedachten weggaan. Naarstig ga je op zoek naar invulling en afleiding zodat het nare gevoel naar de achtergrond verdwijnt. Het maakt je ook niet zoveel uit hoe je de leegte vult, als deze maar gevuld wordt.

Oorverdovend lawaai
Omgaan met onrust is iets wat voor veel van ons een heuse uitdaging is, want onze natuur is geprogrammeerd om direct weg te gaan van dat wat we als vervelend ervaren. Je kunt het zien als een alarmsysteem dat in je lijf en hoofd afgaat. Het oorverdovende lawaai moet gedoofd worden. Nu! Hoe langer het geluid aanhoudt des te onrustiger je wordt. Je eist van jezelf dat je het alarm in één keer uit weet te zetten. Helaas lukt dit niet omdat je opgefokt en gespannen bent.

Een pas op de plaats
Wat heb je nodig om het alarm stil te krijgen? Een pas op de plaats, de diepere ademhaling en overzicht! Te verkrijgen door niet direct te moeten reageren op het lawaai (onrust) en er eerst even mee te mogen zijn. Dit gaat compleet tegen je natuur in en vraagt dus het nodige van jou. In het begin is dit moeilijk en hoe meer je oefent met het opmerken en het mogen maken van de pas op de plaats des meer deze manier van omgaan van jou wordt.

Stralende ondersteuning
Mocht je graag op een duurzaam andere manier met je onrust om willen gaan schroom dan niet om een berichtje te sturen naar info@straal-denhaag.nl en we bespreken de mogelijkheden.

Hartgroet van Krijna



maandag 11 juli 2016

"Verdwaald in de maalstroom"

StraalBlog week 28
“Verdwaald in de maalstroom”

Gedachteloos zijn
Gedachten komen in grote getalen tot je; elke dag weer en dit zal zo blijven totdat je je ogen sluit. Sommige mensen streven na om gedachteloos te zijn en misschien mag je stilstaan bij de vraag of je werkelijk zonder gedachten kunt zijn. Misschien komen en gaan de gedachten de hele dag door en kun je de gedachten door ze niet vast te pakken veel meer langs je heen laten gaan.

Verdwaald in de maalstroom
Het vastpakken van de gedachten en daardoor opgaan in de maalstroom is iets wat gebeurt voor je er erg in hebt. Binnen luttele seconden kun je verdwaald raken in de vele gedachten die er tot je komen. Van de ene gedachte kom je in de andere en zo gaat het soms wel urenlang door. Uren die je niet meer aan iets anders kunt besteden…

Niet volledig aanwezig zijn
Je kunt in allerlei onderwerpen opgaan en zodoende meegevoerd worden. Het opgaan, hoeft niet per definitie te gaan over zware zaken. Het kan ook zo zijn dat je allerlei dagdromen hebt en hier te pas en te onpas naar uitvliegt. Het uitvliegen, betekent dat je niet met je aandacht in het hier en nu bent. Dit kan heerlijk zijn en het kan soms ook onhandig zijn, omdat je bijvoorbeeld in een belangrijk gesprek zit. Daarnaast kan het uitvliegen er ook voor zorgen dat je ongeïnteresseerd op de ander overkomt. Je bent niet volledig aanwezig en het luisteren wordt hierdoor ook bemoeilijkt.

Oefenen met opmerken
De gedachten stoppen zal niet lukken. Je kunt wel oefenen met opmerken dat je uitvliegt en verdwaald bent in de maalstroom. Het opmerken bied je direct de keuze om uit de stroom te stappen en je aandacht terug te brengen naar het hier en nu. Je ademhaling kan hier behulpzaam bij zijn, omdat deze in ieder geval in het nu is. Het is een kwestie van oefenen; de kracht van de herhaling zal het steeds iets makkelijker maken.

Milde vriendelijke aandacht 
Mensen kunnen nogal geneigd zijn om zichzelf met de zweep te slaan als ze opmerken voor de zoveelste keer uitgevlogen te zijn. Jezelf ‘slaan’ zal er niet voor zorgen dat je minder verdwaald. Ook hier mag je opmerken dat je verstand aan het woord is en misschien mag jij met milde en vriendelijke aandacht terug blijven keren naar het nu. Besef dat je een keuze hebt hoe je met jezelf omgaat en omarm je menselijkheid, dit biedt zoveel meer ruimte dan een rigide houding.

Stralende ondersteuning
Herken je jezelf in dit blog en wil je graag ondersteuning, voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

zondag 3 juli 2016

"In stilte gedragen"

StraalBlog week 27
“In stilte gedragen”

Achter gesloten deuren
Kon er heel veel gebeuren

Intense ervaringen werden in stilte gedragen
Hoeveel kun je van een kind vragen?

Onzichtbare krassen
Sneden zich dieper in de huid

Gemaskeerd in de wereld
Dag in, dag uit

Een dichtgesnoerde mond
Waar vaak een lach op stond

Uitbundig en vrolijk naar buiten
Alles om vragen uit te sluiten

Een grenzeloze loyaliteit
Geflankeerd door een diepe verbondenheid

Een paar maanden voordat je afscheid nam
Ontstond er een gesprek waardoor er bevrijdende ruimte kwam

De stilte was doorbroken
En de harten raakten volledig open



www.straal-denhaag.nl

zondag 26 juni 2016

"De Slachtofferdenker"

StraalBlog week 26
“De Slachtofferdenker”

Kenmerken van gedachten
Gedachten zijn eigenlijk niets anders dan elektrische impulsen in je hoofd. Door de gratie van taal ervaren wij gedachten als woorden en beelden. Zo koppelen wij door de taal ook termen als positief en negatief aan een gedachte.

De kenmerken van een  gedachte voortkomend uit je verstand zet ik voor je op een rij:
1) Ze komen automatisch op: je hoeft er geen enkele moeite voor te doen
2) Deze gedachten zijn eenzijdig: ze zijn gebaseerd op enkele feiten en laten andere (tegengestelde) feiten buiten beschouwing
3) Ze zijn geloofwaardig: je accepteert deze gedachten als feiten en het komt niet in je op om er vraagtekens bij te plaatsen
4) Deze gedachten zijn onwillekeurig: je hebt er weinig controle over en je kunt ze moeilijk uit je hoofd zetten

Hang naar het verleden
In dit blog licht ik de ‘Slachtofferdenker’ eruit. Dit type denker heeft de neiging om te blijven hangen in bijvoorbeeld zijn verleden en beroept zich keer op keer, dat hij er niets aan kan doen dat hij zich zo gedraagt, omdat zijn verleden hem hiertoe dwingt. De slachtofferdenker is versmolten met zijn gedachten waardoor hij geen helder zicht heeft op zichzelf, de situatie en hoe hij een gebeurtenis ook anders zou kunnen benaderen. Deze persoon is ervan overtuigd dat hij door zijn verleden gedwongen wordt zich altijd zo te voelen en te gedragen.

 Beperkende gedachten die dit type denker kan hebben zijn:
“Ik heb nooit succes gehad bij de meisjes/jongens en ik hoef het ook nooit meer te proberen”, “Ik ben toen zo verschrikkelijk afgegaan en dat zal dus blijven gebeuren”, “Op school was ik al een buitenbeentje en dat zal dus zo blijven”.

Het komt door jou dat ik me zo voel
De slachtofferdenker heeft weinig zelfinzicht en kan zijn aandeel in situaties moeilijk dan wel niet zien. Naast dat deze denker overmatig gericht kan zijn naar buiten, kan hij juist ook doorslaan naar het toe eigenen van de schuldvraag. “Het komt allemaal door mij, dat wij geen gezin meer zijn” is hier een voorbeeld van. Hij voelt zich niet bij machte om te veranderen. Overtuigingen die hieruit voort kunnen komen zijn: “Jij maakt mij ontzettend kwaad en daarom moet jij veranderen”, “Ik voel dat jij mij niet mag. Jij bezorgt mij verdriet”, “Iedereen is tegen mij”.

Meer ruimte
De gedachten op zich vormen niet het probleem; het zit hem in de manier van omgaan met de gedachten. Als iemand versmolten is met wat hij denkt, dan is er geen ruimte om zichzelf en de situatie van meerdere kanten te bekijken. Gedachten zijn geen feiten; het zijn ongenuanceerde verhaaltjes die je hoofd ingestuurd worden. Een mild kritische houding is dus wel op zijn plaats. Door afstand in te nemen en te kijken naar de verhaaltjes ontstaat er ruimte om contact te maken met jezelf. Hoe wil jij met jezelf en de situatie omgaan?

Stralende ondersteuning
Heb jij na het lezen van dit blog herkenning en wil je ook graag meer ruimte ervaren? Voel je vrij om contact met mij op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.


Stralende groet,

Krijna


www.straal-denhaag.nl

zondag 19 juni 2016

"Momenten om te koesteren"

StraalBlog week 25
“Momenten om te koesteren”

Van kleins af aan beknellende ballast
Pijn uit je verleden
Meegenomen in het heden

Niet wetende wat ermee te doen
Vluchtte je in drank en pillen
Hopend dat al het leed zou verdwijnen

Voor korte duur lukte dat soms
Kroeg in, kroeg uit
Je onderdompelend in de oppervlakkigheid

De dag erna de diepe eenzaamheid
De bekende kater, die verdronken moest worden
Om je verdriet niet te hoeven voelen

Verslaafd aan destructie
Gaf jij jezelf levenslang
Roerend in het bad vol ellende

Je lijf ging protesteren
Bloed spugend en snakkend naar lucht
Longkanker zei de arts

53 jaar en al een heel leven geleefd
De prijs was hoog
En opende deuren

Geen lagen meer om je heen
Kwetsbaar in al zijn volheid
Zijn was nu genoeg

Er viel een last van je af
Je hoefde niet meer te strijden
Eindelijk een legitieme reden om je niet meer te verzetten

Nu kon je mij ontvangen
En voor even mijn moeder zijn
Mooie momenten volgden

Dankbaar voor de verbondenheid
Dankbaar voor alle lessen
Dankbaar dat jij mijn moeder bent

Ik hoop dat waar je nu ook bent
Je wel de rust hebt die je hier niet had
Lieve mamaloe, ik hou van jou met heel mijn hart


zondag 12 juni 2016

"Conflict als bron van inspiratie"

StraalBlog week 24
“Conflict als bron van inspiratie”

Ruzie en nare gevoelens
Bij ons mensen, gaan de gedachten vaak als razende raketten tekeer in onze bovenkamers. We hebben meer dan 40.000 gedachten per dag. Gelukkig zijn we ons van de meesten niet bewust. In ons eentje hebben we het dus al behoorlijk druk, laat staan in het contact met anderen. Op het moment dat we een gesprek voeren is er sprake van communicatie, over en weer. Natuurlijk gaat onze voorkeur hierbij uit naar een prettig en soepel verlopend gesprek. Conflicten, miscommunicatie en meningsverschillen associëren wij met ruzie en nare gevoelens. Toch kan een conflict heel zinvol zijn en zelfs positieve gevolgen hebben.

Een conflict
Laten we de volgende situatie als uitgangspunt nemen. Jij en je liefde hebben een conflict over jullie vakantiebestemming van komende zomer. Jij wilt kamperen in Europa en hij/zij wil lekker luieren in een luxe ressort op Aruba.

Jij: “Kijk lief, ik heb een hele leuke camping in Spanje gevonden voor de zomervakantie”
Hij/zij: “Ah nee joh, ik ga die ene keer per jaar echt niet in een tent liggen hoor”
Jij: “Waarom niet? Het is eens iets heel anders en we kunnen makkelijk van de ene naar de andere bestemming”
Hij/zij: “Ik wil zonnen, genieten, luxe en geen Spartaanse praktijken”
Jij: “Zoek het uit! Ik heb er al helemaal geen zin meer in”
Hij/zij: “Pfff zoek jij het zelf uit!”

Een vakantiebestemming uitzoeken zou zo leuk kunnen zijn maar in bovenstaand voorbeeld is het ineens een bron van een conflict. Dit stel loopt vast, omdat zij niet open luisteren naar elkaar en blind voor de eigen voorkeur gaan.

Opening
Hoe kan dit conflict toch zinvol zijn?

Stap 1
We kunnen beginnen om naar elkaar te luisteren en de eigen gedachten te parkeren. Als je beiden open geluisterd hebt is de situatie in ieder geval bespreekbaar geworden. Waar eerder de luiken al dichtgingen omdat beiden op een eigen eiland zaten.

Stap 2
Stel elkaar vragen om eventuele onduidelijkheden beter in kaart te brengen en check ook of je elkaar begrijpt. We denken snel voor een ander, vullen de gedachten in; wat trouwens onmogelijk is. De enige manier is het aan de ander vragen. Jezelf uitspreken bied jou en de ander duidelijkheid. Het geeft helderheid hoe je ergens over denkt, dat vervolgens weer een ingang kan zijn om op een prettige manier met elkaar van gedachten te wisselen.

Denken in mogelijkheden
In een conflict ligt het vast denken op de loer. “Ja, maar jij wilt altijd je zin krijgen”, “Ja maar jij luistert nooit naar mijn punten” zijn uitspraken waar geen ruimte in zit. Het is een kat en muis spel waar veel energie en frustratie in gaat zitten.

Stap3
Denk in mogelijkheden. Welke opties zijn er wel? Kunnen er afspraken gemaakt worden? Kan er een compromis gesloten worden? Is er ruimte voor en-en in plaats van of-of?

Het stel uit mijn voorbeeld heeft uiteindelijk een heerlijke vakantie gehad in Spanje waar ze met auto naartoe zijn gereden en ze hebben naar ieders tevredenheid zowel een paar nachten in een
stacaravan en een hotel geslapen.

Herkenning?
Herken je jezelf in dit blog? Merk je op dat je de neiging hebt om jezelf vast te zetten in plaats van in mogelijkheden te denken? Gun jezelf meer flexibiliteit en ik ben meer dan bereid om je hier handvatten in te bieden.

Stralende dag

Krijna

www.straal-denhaag.nl