zondag 27 november 2016

"De durf om het onbekende aan te gaan"

StraalBlog week 48
“De durf om het onbekende aan te gaan”

Stilstaan is een sleutel tot vooruitgang
Stilstaan is achteruitgang; wellicht dat deze stelling in sommige gevallen prima opgaat. Vertaald naar zelfontwikkeling zou ik juist willen zeggen: “Stilstaan is een sleutel tot vooruitgang”. Meestal kom je pas in beweging als je bepaalt gedrag spuugzat bent. Zolang je er nog mee wegkomt, zie je de noodzaak niet in, om je gedrag te veranderen. De angst om het bekende los te laten, is nogal eens groter, dan de durf om het onbekende aan te gaan.

Eenzijdige kijk
Het gedrag dat eigenlijk niet goed voor je is, biedt je meestal ook van alles. Je kunt denken aan; veiligheid, afleiding en vermijding om jezelf oprecht in de ogen aan te kijken. De smoezenlijst die ingezet wordt om vooral door te gaan met het oude vertrouwde, is onuitputtelijk en in sommige gevallen zeer creatief. De natuurlijke neiging van de mens is gericht op het negatieve; de ‘niet’ kant van het leven. Deze kijk is eenzijdig en eentonig. Wel overzichtelijk, dat dan weer wel. Helaas krijg je op deze manier een saai beeld van de film die “Jouw Leven” heet.

Verschillende gezichtspunten
Gaat dit blog over positief denken? Nee hoor, want van mij hoef je helemaal niet positief te denken. Ik wil je wel uitnodigen om jezelf en alles om je heen vanuit meerdere kanten te bekijken. Het leven is niet zwart-wit en of-of. Door vanuit verschillende gezichtspunten te observeren, zul je ervaren, dat er veel meer kleur in je leven kan zijn en dat er heel veel naast elkaar kan bestaan. “Ik wil wel veranderen, maar ik kan het niet”. ‘Maar’ is nee! Als jij je doel daadwerkelijk belangrijk genoeg vindt, dan verbind je jezelf ermee. Is het makkelijk? Nee. Is het haalbaar? Ja!

Wat is er nu echt aan de hand?
Om jezelf met je doelen te verbinden, is het nodig om stil te staan. Gedragsverandering is een proces wat bewuste aandacht en handelen van je vraagt. Nu is het zo, dat we 95% van ons handelen op de automatische piloot doen, dus die 5% heb je wakker te schudden. Het oude vertrouwde gedrag is een patroon geworden en kan zelfs geconditioneerd zijn. Voor je het beseft doe je toch wat je altijd al deed en dat vraagt dus om die pas op de plaats te maken. Neem een ademruimte en neem afstand door jezelf als observator van je gedachten te beschouwen. Stel jezelf de vraag; “Wat is er nu echt aan de hand” en “Waar staan mijn gedachten voor?”.

Begrip als ingang
Plaats je gedrag in de context en kijk naar jezelf met begrip als ingang. Elk moment is een nieuw moment, dus mocht je onverhoopt toch al met bijvoorbeeld die sigaret in je mond staan, dan kun je deze er alsnog weer uit halen. Zie een misser niet als falen. Missers horen onlosmakelijk bij het proces van gedragsverandering. Durf jij uit de automatische piloot te stappen en je te verbinden met jezelf? Wil je wel, maar je weet niet hoe? Neem vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.


Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten