zondag 16 oktober 2016

"Omarmd verleden"

StraalBlog week 42
“Omarmd verleden”

Misbruik
Mandy (38) kampt in het hier en nu met de gevolgen van seksueel misbruik. In haar jonge jeugd is zij verschillende keren misbruikt door een neef. Mandy heeft deze ervaring heel lang voor zichzelf gehouden. De neef had haar op het hart gedrukt om er met niemand over te praten. Het was hun geheimpje.

Steeds een stapje verder
Mandy heeft altijd gedacht, dat het haar eigen schuld was. Haar neef kriebelde graag over haar rug en Mandy vond dit lekker. Ze heeft nooit gezegd, dat hij moest stoppen met wat hij deed. De neef ging steeds een stapje verder. De ouders van Mandy vroegen regelmatig aan deze neef om op te passen, dus hij had voldoende de gelegenheid om zijn lusten op haar bot te vieren.

Schuld- en schaamtegevoelens
Mandy gaat gebukt onder schuld en schaamtegevoelens. Haar zelfbeeld is heel negatief en ze kent periodes, dat ze behoorlijk somber is. Mandy kan zich in die periodes afsluiten voor alles en iedereen. Ze verdwijnt in de donkere grot vol destructieve gedachten over zichzelf. Mandy vindt zichzelf lelijk en een dom wicht.

Mannen op afstand
Één van haar overtuigingen is, dat zij door haar ervaringen, nooit meer een relatie met een man kan hebben. Mandy ziet zichzelf als een beschadigde vrouw, die niet in staat is om te kunnen genieten van seksuele intimiteit. Door deze gedachtegang houdt Mandy mannen op afstand. Ze vindt het eng als een man te dichtbij komt. Mandy durft zich zowel letterlijk als figuurlijk, niet bloot te geven.

Een andere blik
Mandy zou wel graag een relatie willen. Ze mist een maatje. Iemand bij wie ze zich speciaal voelt en waarmee ze lief en leed kan delen. Om haar wens dichterbij te brengen volgen een reeks intensieve sessies waarin Mandy met een andere blik naar zichzelf leert kijken. Welke plek mag zij haar misbruik geven? Het is een stuk van Mandy en zij is hier ten dele door gevormd. Door het innemen van gepaste afstand kan zij ervaren dat zij haar misbruik niet is.

Verleden in het heden
Haar neef heeft door zijn daden essentiële elementen in Mandy beschadigd. Haar seksuele onbevangenheid en het vertrouwen in mannen heeft deze man haar afgenomen. In het hier en nu ontneemt Mandy zichzelf ook allerlei ervaringen. Zij geeft zich door haar huidige gedachtegang levenslang en laat haar verleden haar heden bepalen.

Andere keuzes
In de sessies bied ik Mandy handreikingen om haar overtuigingen in een ander daglicht te stellen. Daarnaast komt de focus te liggen op het positieve; wat is er ondanks alles allemaal wel? Door te accepteren dat haar misbruik een deel van haar leven is, ontstaat er meer ruimte in Mandy, waardoor zij andere keuzes kan maken.

Op verkenningstocht
Beetje bij beetje leert Mandy zichzelf te omarmen met al haar kanten. Haar energie neemt toe, haar somberheid neemt af en ze wil graag de wereld om haar heen verkennen. Mandy zoekt meer contact met haar vriendinnen, gaat uit en kan ook meer openstaan voor de toenadering van mannen. Haar wens is nu groter dan haar angst!

Voel je vrij
Herken jij jezelf in het verhaal van Mandy? Wil jij ook graag ondersteuning bij het verweven van je verleden in je heden? Voel je vrij om me te benaderen.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten