zondag 25 september 2016

"Een mooi palet aan kleuren"

StraalBlog week 39
“Een mooi palet aan kleuren”

Opruimen van je verleden
Hoe lang ben jij al bezig met het opruimen van je ervaringen uit het verleden? Misschien volg je al jaren verschillende therapieën en heb je ondertussen menig cursus/workshop gedaan die in het teken staan van het helen van jezelf? Als je nu een momentje mag nemen om te kijken naar wat dit alles heeft gedaan, wat zie je dan? Ben je geheeld? Zijn de pijnlijke gebeurtenissen verdwenen? Waarschijnlijk ben je door de jaren heen allerlei inzichten rijker geworden die het dragen van de pijn lichter maken En is de pijn er op momenten nog steeds.

Kansloze missie
Al je ervaringen staan opgeslagen op je harde schijf en hoe hard je ook je best doet om de pijnlijke herinneringen te wissen het zal je niet lukken. We hebben slechts een woord nodig en laatjes in de bovenkamer worden geactiveerd en brengen jou binnen luttele seconden terug naar wat is geweest. Dit proces tegen willen houden is een kansloze missie waar je je energie beter niet aan kunt besteden. Toch neigen we hiernaar ook al krijgen we keer op keer terug dat het wissen inderdaad niet lukt. Vast bijtertjes als we zijn kunnen we nogal eens tegen beter weten in handelen en de prijs op de koop toe nemen.

Loodzwaar om te dragen
We kunnen al snel één worden met wat we denken en voelen. De gedachten en gevoelens worden geïnterpreteerd als feiten; de waarheid. Het versmelten met je gedachten en gevoelens over wat is geweest maakt het dragen loodzwaar. Je blik is vertroebeld waardoor er geen heldere kijk mogelijk is. Je bent als het ware je gedachten en hierdoor ligt een eenzijdige benadering van je situatie op de loer. Het of/of ook wel zwart-wit denken heeft de overhand.

Uitbreiden van je kleurenpalet
Misschien mag je naast de inzichten die hebt opgedaan je kleurenpalet uitbreiden met nog een andere benadering van omgaan met de pijn die je hebt opgedaan? Hoe zou het zijn als je de opgedane ervaringen de ruimte geeft die ze nodig hebben? Je ervaringen hebben bestaansrecht en zijn allen onderdeel van je leven. Ook in het nu. De manier waarop jij je ertoe verhoudt, maakt het verschil. Hoe je de pijn draagt kan je maken en breken. Als je kunt kijken naar wat jou is gebeurt en er niet langer in opgaat ervaar je veel meer ruimte.

Om de gebeurtenis heen lopen
Gepaste afstand tot je ervaringen is helpend omdat je door de afstand om de gebeurtenis heen kunt lopen. Je ziet dan meerdere kanten en bent beter in staat om contact met jezelf te maken. De ervaringen zijn er en hoe wil jij je hiertoe verhouden? Door niet langer te strijden dan wel te vluchten kun je ervaren dat je met je pijn kunt zijn. De intensiteit zal afnemen als je ruimte maakt en alle gedachten en gevoelens er mag laten zijn. Het is juist ons verzet wat alles groter en zwaarder maakt.

Voelen met voorbedachten rade
Je kunt voelen met voorbedachten rade door momenten te nemen om in je kuil te zitten met een vervelende gebeurtenis. Zet een timer op 3 minuten en zoem in op de situatie die jou raakt. Laat alle gedachten en gevoelens toe zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen. Ervaar dat je kunt denken wat je denkt zonder dat je erin op hoeft te gaan. De gedachten gaan en komen net als wolken aan de hemel. Als je er geen gewicht aan hangt zullen de wolken over blijven drijven en kun jij dat waarnemen.

Stralende ondersteuning
Zou je graag je gedragsrepertoire uit willen breiden en staat bovenstaande je aan? Schrijf me dan een berichtje en ik neem contact met je op!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten