zondag 31 juli 2016

"Krachtige kwetsbaarheid"

StraalBlog week 31
“Krachtige kwetsbaarheid”

Je moet sterk zijn
We groeien op in een samenleving waarin verwacht wordt, dat we sterk zijn. Als je een probleem hebt dan moet je het oplossen. Punt. Je leert ook dat als je maar hard genoeg je best doet alles lukt en goed komt. Frustrerend als dit in de praktijk niet altijd opgaat. Je kunt in je leven namelijk ook te maken krijgen met situaties die zich niet op laten lossen hoe hard jij je best ook doet.

Het negeren van je signalen
Je zult de eerste en de laatste niet zijn, die in het ‘sterk moeten zijn’ vastloopt. De jaren waarin je overleefde; de jaren die voor een groot deel bestonden uit vechten, vluchten en vermijden eisen hun tol. Je bent moe, bekaf en dit is zowel geestelijk als fysiek merkbaar. Je kreeg al veel langer signalen en deze heb je genegeerd. Je hoeft dit niet eens bewust gedaan te hebben; je bent immers al zo lang niet in contact met jezelf.

Vechten, vluchten en vermijden
Hoe je met moeilijke situaties omgaat, is mede afhankelijk van je opvoeding en het DNA wat je hebt meegekregen. Daarbij heb je ook te maken met je programmering. Je verstand geeft de voorkeur aan vechten tegen de moeilijkheid, ervoor weg te rennen of deze te vermijden. Alle benaderingen kunnen je op korte termijn een gevoel van opluchting brengen. Het vechten, levert de meesten van ons een gevoel van kracht, strijdlust op en dat voelt goed. Je doet er tenminste iets aan!

Acceptatie als afgang
Je verstand gaat liever strijdlustig ten onder, dan dat het de situatie in de ogen kijkt en accepteert zonder voorwaarden. Accepteren voelt als een afgang, als berusten in en dat is voor je verstand een ‘no go’. Als jij blind met de zienswijze van je verstand meegaat dan heb je een zwaar leven waarin strijd met jezelf en de omgeving de boventoon voert. Gelukkig heb je een keuze en kun je ook zodra je in een moeilijke situatie verkeert er ook voor kiezen eerst een pas op de plaats te maken.

Vruchtbare optie
Accepteren is in tegenstelling tot wat het verstand je voorhoudt een hele vruchtbare optie, die jou juist ruimte en flexibiliteit biedt. Niks passiviteit en berusten in. Acceptatie staat voor een actieve houding waarin je alle gedachten en gevoelens die je eigenlijk niet wilt ervaren uitnodigt en aankijkt. Je loopt er niet van weg; je staat stil en neemt waar. Op gepaste afstand kun je kijken naar wat er gaande is en door het geheel te observeren kun je keuzes maken hoe jij ermee om wilt gaan.

Menselijkheid onder ogen komen
Misschien mag je jezelf uitnodigen om je menselijkheid onder ogen te komen? Misschien mag je oefenen met te luisteren naar je behoeften en hier ook gehoor aan te geven? Misschien mag je naast sterk ook beetje bij beetje kwetsbaar zijn en delen met anderen wat er in je speelt? Misschien mag je ervaren dat steun best fijn kan zijn en je leven verrijkt omdat je mensen toelaat waardoor er andere verbindingen ontstaan?

Kwetsbare kracht
Een levenshouding waarin plaats is voor kwetsbare kracht en krachtige kwetsbaarheid kunnen je leven anders maken. Ben jij toe aan het uitbreiden van je gedragsrepertoire? Wil je naast zwart en wit ook andere kleuren toe gaan voegen aan je leven? Schroom niet en neem contact met mij op om je te ondersteunen in dit wonderlijke avontuur!


Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten