zondag 18 september 2016

"Wat in je kop zit, zit niet in je kont"

StraalBlog week 38
“Wat in je kop zit, zit niet in je kont”

Wat in je kop zit, zit niet in je kont
Wat in je kop zit, zit niet in je kont. Als ‘het’ in je hoofd zit, dan wil je ook dat het gebeurt. Nu! Niet later of straks. Nu! Herken je jezelf hierin? Je bent iemand die aanpakt. Een ‘doener’. Vaak denken deze mensen snel en zien zij al van alles voor zich terwijl anderen nog met één groot vraagteken in de ogen staan. Naast dat het heel prettig kan zijn om een ‘doener’ te zijn, omdat er vaak werk verzet wordt terwijl anderen hier eerst uren/dagen/weken over dubben heeft het ook een andere kant. De aanpakker is namelijk meestal ook uitgerust met een dosis ongeduld naar zichzelf en anderen.

Kortaf en narrig
Ongeduld haalt nu eenmaal niet het beste in je naar boven. Je wordt kortaf, narrig en kunt gaan drammen om je zin te krijgen. Naar jezelf ontstaat een zekere mate van strengheid als iets niet gaat zoals je voor ogen hebt. In de hoop dat je nog beter je best gaat doen spreek je jezelf boos en ondermijnend toe. Meestal zorgt deze aanpak voor een averechts effect en lukt het helemaal niet meer. Je bent te opgefokt en maakt hierdoor juist nog meer ‘fouten’.

Niet hetzelfde tempo
Met aan willen pakken is niks mis. Het gaat om de manier waarop je te werk gaat. Als je met anderen bent is het belangrijk om samen te werken om het doel te bereiken. Zorg ervoor dat je de ander mee neemt, betrekt in het plan in plaats van jezelf te irriteren omdat iemand niet hetzelfde tempo heeft. Ieder mens heeft kwaliteiten. Het is aan jou om deze te zien en dat gaat beter als je de ander laat meedoen. Waar jij soms ‘te snel’ kunt zijn en de ander ‘te langzaam’ zou het mooi zijn als er ruimte komt om hier op afstand naar te mogen kijken zonder elkaar te willen overtuigen wat het beste is.

Haal een paar keer adem
Als je alleen met jezelf te maken hebt en je merkt op dat je ongeduriger wordt dan mag je een pas op de plaats maken in plaats van door te rennen. Haal eerst eens een aantal keer adem voordat je verder gaat. Je ademhaling zorgt ervoor dat je je doel op een prettigere manier bereikt. Let wel; je verstand die nog veel ongeduldiger is dan jij en ik bij elkaar zal je hier niet bij helpen. Je verstand eist juist dat je doorgaat en het maakt voor hem niet uit hoe je je doel bereikt. Het verstand is van de korte termijn en overziet de gevolgen niet op de lange termijn.

Het is aan jou!
Het is dus echt aan jou! Alleen jij kunt door je signalen van ongeduld, drammerigheid en strengheid opmerken en tot een halt roepen. Hoe wil jij met jezelf/de ander en de situatie omgaan? Laat dit leidend zijn en niet je ongedurige, wispelturige verstand.

Hartgroet van KrijnaGeen opmerkingen:

Een reactie posten