zondag 14 augustus 2016

"Een andere aanpak"

StraalBlog week 33
“Een andere aanpak”

Wat heb ik misdaan?
Je loopt op straat en aan de overkant zie je een bekende. Je zwaait en de ander zwaait niet terug die loopt gewoon verder. Er gaan direct verschillende gedachten door je hoofd. Een gedachte die je kan hebben is: “Hij wilde mij niet zien. Wat heb ik misdaan?”. Deze gedachte kan binnen luttele seconden gevolgd worden door: “Wat een eikel is het toch dat hij niet eens even terug zwaaide”. Wat hier geschetst wordt is zomaar een voorbeeld uit het dagelijks leven. Een voorbeeld van hoe je een gebeurtenis kunt vertalen in je hoofd.

De vier G’s 
Meer dan eens gaat het als volgt; er is een gebeurtenis en daarop volgt een gedachte. Op deze gedachte volgt een gevoel en hieruit komt bepaald gedrag voort. Vaak heb je een eerste reactie en deze kan gevolgd worden door een tweede reactie, die iets anders kan laten zien dan de primaire respons op de gebeurtenis. Dit alles gaat allemaal heel snel in je hoofd en kun je ook niet stoppen.
De gedachten op een gebeurtenis komen als razende raketten je hoofd in; zie die maar eens tegen te houden!

Persoonlijk maken
Het komt met regelmaat voor dat mensen het gedrag van de ander persoonlijk maken. De aanval en verdedigingsmechanisme zijn binnen no time in opperste staat van paraatheid gebracht. Je verstand, die uit de oertijd komt, staat continu op een uitkijktoren om in de gaten te houden of er gevaar dreigt. Voor je verstand gaat een situatie heel snel over leven of dood. Over jouw kop eraf of mijn kop eraf, nou dan is het snel bekeken; jouw kop gaat eraf! Het verstand schuwt geen enkel middel om te winnen. De andere manier van reageren laat de slachtofferrol zien. Het ligt allemaal aan jou; niemand vind je aardig…..

Jij hebt op te staan!
Beiden manieren van reageren dienen je niet. De rigide generaal is star en houdt vast aan zijn gelijk. Zwelgje doet je verdrinken in zelfmedelijden en ziet net als de rigide generaal ook slechts één kant van het verhaal. Jij hebt op te staan! Je gedachten kun je niet sturen; waar je wel invloed op hebt is het gedrag dat je vertoont. Je hebt een keuze hoe je omgaat met dat wat er gebeurt. Als je geen afstand inneemt van je verstand dan ga je op in je gedachten en dan ben je de pineut. Je doet en zegt woorden die ongenuanceerd zijn en de meesten hebben hier later spijt van. Op het moment dat je wel afstand neemt kun je de situatie observeren en jezelf de vraag stellen hoe jij hiermee om wilt gaan. Wat doet er voor jou toe? Wat is echt belangrijk?

Een andere aanpak
Gedachten kunnen leiden tot een bepaald gevoel. De gedachten die we hebben lijken waar en zijn dit maar al te vaak niet. Wij interpreteren onze gedachten als feiten en stellen onszelf hier geen vragen over en dit mogen nu juist wel doen! Kijk naar je gedachtestroom, neem ze waar en blijf van de inhoud af want voor je het weet beland je in de volgende stroom van gedachten. Observeren is genoeg! Wil jij leren om anders met je gedachten, jezelf en situaties om te gaan? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten