maandag 26 december 2016

"De impact van geld"

StraalBlog week 52
“De impact van geld”

De impact van geld
Mascha en Hans (26 en 28 jaar) hebben twee jaar een relatie en wonen sinds 8 maanden samen.
In plaats van in de gloria te zijn, hebben zij een aantal keer per week ruzie over geld. Mascha en Hans hebben gekozen voor één gezamenlijke rekening waar alle inkomsten en uitgaven samen komen. Hans vindt dat Mascha zeurt. Hij vindt dat Mascha hem als een klein kind behandelt en dit zorgt voor de nodige verbale en non-verbale uiting van ergernis. Mascha vindt dat Hans veel te makkelijk geld uitgeeft en begrijpt niet, dat hij hier zo makkelijk over denkt. Mascha maakt zich maandelijks zorgen of zij de vaste lasten wel kunnen betalen en dit geeft haar allerlei lichamelijke klachten. Mascha slaapt slecht en piekert veel.

Openstellen om elkaar te horen
Beiden voelen zich niet begrepen door elkaar. Als reactie hierop, trekt Hans zich steeds meer terug en verzwijgt hij het als hij een aankoop heeft gedaan. Hans heeft geen zin in de betutteling en de zoveelste negatieve reactie van Mascha. Mascha heeft het idee tegen een muur te praten. Dit maakt haar steeds bozer en verdrietiger. Twee mensen die veel van elkaar houden, worden door een verschillende visie over het besteden van geld, steeds verder van elkaar verwijderd. Hoe verder de mening van de ander van jou afstaat, des te lastiger het is, om je in die ander te verplaatsen. Toch is dit wat Hans en Mascha nodig hebben; zich openstellen om de ander te kunnen horen.

Luisteren als uitdaging
Obstakels die je in het ontvangen van de ander kunt tegen komen zijn; je oordeel, mening en het ongevraagd geven van advies. Gedachten gaan heel snel en voor je het weet zit je in jouw cocon vol overtuigingen en aannames. Zie dan nog maar te luisteren. Open luisteren, vraagt om het parkeren van jouw gedachten, zodat je de ander echt kunt horen. Als je merkt dat je opgaat in je eigen gedachten haal jezelf dan weer terug naar het gesprek. Door bewust te luisteren, samen te vatten en door te vragen ontstaat een compleet ander gesprek. Meningen kunnen naast elkaar bestaan. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar je kunt elkaar  wel met wederzijds respect ontvangen.

Hoe hou je de luiken open?
Hans en Mascha leren beiden om op assertieve wijze te communiceren. Doordat zij nu praten vanuit hun ‘ik’ is er meer ruimte gekomen om zonder lading duidelijk te maken wat er bij een ieder speelt.
Ze voelen zich weer door elkaar gezien en gehoord. Hierdoor kunnen Mascha en Hans weer denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het maken van nieuwe afspraken gaat door de verkregen rust en ruimte een stuk makkelijker. Hans en Mascha besluiten om beiden een eigen bankrekening te openen en één gezamenlijke rekening. Op de gezamenlijke rekening storten zij allebei elke maand een vast bedrag waar de vaste lasten van afgeschreven worden. Hoe zij met het geld op de eigen rekening omgaan is aan hen zelf.

Stralende ondersteuning
Herken jij je in het verhaal van Mascha en Hans? Komen jullie er ook niet uit? Schroom niet en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten