zondag 28 augustus 2016

"Irritaties in vele soorten en maten"

Straalblog week 35
“Irritaties in vele soorten en maten”

Irritaties in vele soorten en maten
Irritaties zijn er in vele soorten en maten. Zoveel mensen zoveel smaken. Waar de één zich irriteert aan smakkende mensen krijgt de ander kromme tenen van harde muziek uit een telefoon/IPod. De mate van irritatie is van verschillende factoren afhankelijk. Het been waar je mee uit bed gestapt bent speelt een rol, de gebeurtenissen tot het moment van de irritatie doen ook mee in de hoogte van de irritatie. Daarbij kan iemand in basis uitgerust zijn met een kort lontje waardoor een grens sneller bereikt is dan bij iemand die van nature relaxter is.

Irritaties als onderdeel van je mens zijn
Irriteren zou volgens bepaalde methoden zonde van je energie zijn net als boos worden. Beiden zie en ervaar ik als onderdelen van mijn mens zijn. Beiden hebben ook een functie want ze geven een grens aan. Het gaat er veel meer om hoe je met de irritatie omgaat, dan dat je hard gaat werken om geen irritaties meer te ervaren. Vaak heb je eerst allerlei gedachten over de situatie en deze gedachten geven je een bepaald gevoel. Dit gaat allemaal in een rap tempo.  Je krijgt te allen tijde signalen, drukte in je hoofd, kramp in je lijf en deze mogen dienen als een rood stopsein.

Maak contact met je lijf
De gedachten en gevoelens die je in het moment ervaart kunnen zo hevig zijn dat je voor je het weet er van alles uit gooit of juist naar binnen opslaat. Dit gedrag helpt je niet om op een constructieve manier met jezelf en de situatie om te gaan. Neem de signalen die je krijgt serieus en doe een moment niets anders dan ademhalen. In door je neus en uit door je mond. Maak contact met je lijf. Waar voel je de irritatie in het lichaam? Zodra je de plek gevonden hebt breng je de ademhaling hier naar toe. Richt je volledige aandacht op die plaats in je lijf. Merk de verandering in jezelf op. Voel de hevigheid afnemen en laat je aandacht hier even rusten.

Misschien mag je er even mee zijn?
Door de ruimte die ontstaat, kun je jezelf vragen hoe jij met de irritatie om wilt gaan? Misschien mag je er gewoon even mee zijn zonder dat het direct weg moet. Kijk er rustig naar en ervaar dat het net als de wolken gaat en komt. Het wordt groot op het moment dat jij er in opgaat; je er mee versmelt. Als je er naar kunt kijken gebeurt er eigenlijk niet zo veel…..Je kunt dit ervaren door bovenstaande oefening te doen!

Handreikingen op maat
Wil je graag meer handvatten om anders om te gaan met je gedachten en gevoelens? In een sessie sta jij centraal en kan ik je op maat handreikingen bieden waar je in de praktijk direct mee aan de slag kunt. Stuur een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten