zondag 18 december 2016

"Wat als je boosheid er mag zijn?"

StraalBlog week 51
“Wat als je boosheid er mag zijn?”

Heftige reacties
Bas (40) heeft de laatste tijd een kort lontje. Hij reageert heftig op situaties die op zijn pad komen. Zo heeft Bas het beeldscherm van de computer aan gort gesmeten, omdat deze geen beeld meer gaf. Ook heeft hij zijn kinderen schrik aangejaagd door heel hard tegen ze tekeer te gaan, omdat ze niet snel genoeg naar Bas zijn zin naar binnen kwamen om te eten.

Twee eilanden
Ook de relatie met zijn vrouw heeft onder zijn gedrag te lijden. Waar zij eerder een echte twee-eenheid vormden, opereert het stel nu vanaf twee eilanden. Het hele gezin loopt op de tenen om te voorkomen, dat Bas een woede uitbarsting krijgt. De sfeer is gespannen en door het onberekenbare gedrag van Bas is het vertrouwen in hem behoorlijk geslonken.

Opgebouwde frustraties
Bas vindt het heel naar dat zijn vrouw en kinderen bang voor hem zijn. Hoogste tijd om iets aan zijn woede uitbarstingen te gaan doen. Bas mag eerst gaan kijken naar de oorzaak van zijn korte lontje. Bas heeft een drukke periode op zijn werk, waarbij hij over zijn grenzen gaat. Op zijn werk implodeert Bas en thuis explodeert hij. De opgebouwde frustratie en stress willen er toch uit.

Angst om niet te voldoen
Bas vindt het lastig om op zijn werk grenzen aan te geven. Zijn angst om niet te voldoen heeft de overhand. Dit belemmert Bas om eerlijk te benoemen, dat hij de extra taken er niet altijd bij kan hebben. Bas krijgt handvatten om assertief te communiceren. Doel is, dat hij zichzelf mag uitspreken middels de ‘ik- boodschap’. Bas heeft op assertieve wijze duidelijk te maken waar zijn grens ligt. Doordat Bas hier actief mee oefent ervaart hij minder stress en ontstaat er meer duidelijkheid tussen hem en zijn leidinggevende.

Erkennen van je boosheid
Om zijn geïmplodeerde boosheid beter te kanaliseren mag Bas, als hij kwaad is, erkennen dat hij boos is. Het is er en het beste wat hij kan doen, is zijn boosheid in de ogen kijken, in plaats van deze te onderdrukken. Door de boosheid weg te duwen wordt het alleen maar meer en meer. Na het erkennen van zijn boosheid mag Bas observeren wat hij ermee doet. Op welke manier reageert Bas op zijn eigen boosheid?

Wat is er echt aan de hand?
Vervolgens mag Bas kijken waar zijn woede voor staat. Wat wil zijn boosheid hem zeggen? Wat is er echt aan de hand? Door deze pas op de plaats te maken, voorkomt Bas, dat hij zich in het heetst van zijn woede uit en dingen doet die hij eigenlijk niet wil. Bas benoemt het nu als hij zich opgefokt voelt. Hij doet dit op een rustige manier vanuit zijn ‘ik. Op deze manier ontlaadt Bas zichzelf en betrekt hij zijn gezin bij wat er in hem omgaat.

Herstelt vertrouwen
Stap voor stap herstelt het vertrouwen van zijn vrouw en kinderen in Bas zich. Hij voelt zich door het toepassen van de handvatten sterker en rustiger. Bas is veel beter in staat om gebeurtenissen te relativeren. Door de ruimte die er in Bas is ontstaan, is hij ook weer actiever bij zijn gezin betrokken.

Herken jij jezelf?
Ben jij ook kort aangebonden? Wil je graag op een andere manier leren omgaan met je boosheid?
Neem dan vrijblijvend contact met me op!

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten