maandag 11 juli 2016

"Verdwaald in de maalstroom"

StraalBlog week 28
“Verdwaald in de maalstroom”

Gedachteloos zijn
Gedachten komen in grote getalen tot je; elke dag weer en dit zal zo blijven totdat je je ogen sluit. Sommige mensen streven na om gedachteloos te zijn en misschien mag je stilstaan bij de vraag of je werkelijk zonder gedachten kunt zijn. Misschien komen en gaan de gedachten de hele dag door en kun je de gedachten door ze niet vast te pakken veel meer langs je heen laten gaan.

Verdwaald in de maalstroom
Het vastpakken van de gedachten en daardoor opgaan in de maalstroom is iets wat gebeurt voor je er erg in hebt. Binnen luttele seconden kun je verdwaald raken in de vele gedachten die er tot je komen. Van de ene gedachte kom je in de andere en zo gaat het soms wel urenlang door. Uren die je niet meer aan iets anders kunt besteden…

Niet volledig aanwezig zijn
Je kunt in allerlei onderwerpen opgaan en zodoende meegevoerd worden. Het opgaan, hoeft niet per definitie te gaan over zware zaken. Het kan ook zo zijn dat je allerlei dagdromen hebt en hier te pas en te onpas naar uitvliegt. Het uitvliegen, betekent dat je niet met je aandacht in het hier en nu bent. Dit kan heerlijk zijn en het kan soms ook onhandig zijn, omdat je bijvoorbeeld in een belangrijk gesprek zit. Daarnaast kan het uitvliegen er ook voor zorgen dat je ongeïnteresseerd op de ander overkomt. Je bent niet volledig aanwezig en het luisteren wordt hierdoor ook bemoeilijkt.

Oefenen met opmerken
De gedachten stoppen zal niet lukken. Je kunt wel oefenen met opmerken dat je uitvliegt en verdwaald bent in de maalstroom. Het opmerken bied je direct de keuze om uit de stroom te stappen en je aandacht terug te brengen naar het hier en nu. Je ademhaling kan hier behulpzaam bij zijn, omdat deze in ieder geval in het nu is. Het is een kwestie van oefenen; de kracht van de herhaling zal het steeds iets makkelijker maken.

Milde vriendelijke aandacht 
Mensen kunnen nogal geneigd zijn om zichzelf met de zweep te slaan als ze opmerken voor de zoveelste keer uitgevlogen te zijn. Jezelf ‘slaan’ zal er niet voor zorgen dat je minder verdwaald. Ook hier mag je opmerken dat je verstand aan het woord is en misschien mag jij met milde en vriendelijke aandacht terug blijven keren naar het nu. Besef dat je een keuze hebt hoe je met jezelf omgaat en omarm je menselijkheid, dit biedt zoveel meer ruimte dan een rigide houding.

Stralende ondersteuning
Herken je jezelf in dit blog en wil je graag ondersteuning, voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten