maandag 8 augustus 2016

"Wat een gedoe"

StraalBlog week 32
“Wat een gedoe”

Wat een gedoe
Wat een gedoe! Denk je net alles op orde te hebben komt er weer een kink in de kabel. Gek word je ervan. Elke keer als jij je boeltje weer op de rit hebt gebeurd er iets wat daar korte metten mee maakt. Je relatie is net voorbij en er dient zich alweer een super leuk en mooi mens aan, die jou ook het einde vindt. Of je hebt net je schulden afbetaald en kunt na lange tijd weer financieel ademhalen. Een heerlijk gevoel! Helaas duurt dit gevoel niet lang. Er duikt namelijk een door jou vergeten schuld op. De brief van het incassobureau liegt er niet om en verzoekt je dringend om binnen afzienbare tijd een groot geldbedrag naar de schuldeiser over te maken. Mocht je niet aan de vraag voldoen, dan lopen de sancties hoger en hoger op, waardoor je nog verder van huis bent. Pff, houdt het dan nooit op?!

Vertroebelde blik
Het leven kan soms als een lawine van gebeurtenissen voelen. We neigen naar het hebben van controle over ons leven en vinden het knap lastig als het in de praktijk anders loopt dan we voor ogen hebben. Het verstand doet hier nog een schepje bovenop, waardoor je met je gedachten en gevoelens kunt versmelten. Als dit gebeurt zie je geen hand voor ogen meer en voelt de situatie nog zwaarder. Je vertroebelde blik zorgt ervoor dat je niet om de situatie heen kunt lopen. Je bekijkt de gebeurtenis van één kant en dat is meestal niet de meest lichte kant. Je verstand is heer en meester in het maken van rampscenario’s en stuurt dit ongenuanceerd je hoofd in.

Verhaaltjes in je hoofd
Je kunt jezelf helpen door bij drukte in je hoofd eerst een pas op de plaats te maken in plaats van direct iets te doen. Wat je nodig hebt is namelijk overzicht en dat krijg je pas als je stil staat, anders kun je niet kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt. Benoem de verhalen die je verstand je hoofd in stuurt, dit biedt jou meer afstand en de ruimte die nodig is om anders met jezelf om te gaan. Besef dat het niet meer dan verhalen zijn die je wispelturige, rigide, angstige verstand aan elkaar breidt. Het is de je neiging om de verhaaltjes te interpreteren als feiten en ‘de waarheid’ dat ze geloofwaardig maakt. Je gedachten zijn echter ongeleide projectielen die alle kanten op schieten.

De drie A’s 
Als jij je de drie A’s eigen maakt geef je jezelf een mooi cadeau! De A’s staan voor: Aarden (pas op de plaats), Ademhalen (buffer tussen jou en je verstand) en Afstand (gepast kritische afstand innemen helpt je om te kunnen observeren en niet in je gedachten op te gaan). Zodra je opmerkt in een piekermodus te raken heb je direct een keuze. Je kunt rondjes blijven lopen En je kunt ook de drie A’s toepassen. Het is geheel aan jou!

Stralende ondersteuning
Wil jij ook graag een blijvend andere relatie met jezelf en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Stuur mij een berichtje naar: info@straal-denhaag.nl en ik neem contact met je op!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten