“Geen zin neem je met je mee”
Geen zin
Eigenlijk zou je de keuken moeten schoonmaken, de administratie moeten doen, je moeder moeten bellen en eindelijk eens moeten gaan sporten. Alles in je zegt dat je in geen van eerdergenoemde zaken zin hebt. In no time komt er een bak met smoezen en excuses om vooral andere dingen te gaan doen die natuurlijk minstens zo belangrijk zijn!
Uitstelgedrag
Uitstelgedrag kennen we in principe allemaal wel. Als we een activiteit interpreteren en labelen als vervelend, saai, moeilijk en stom is het niet zo vreemd dat we niet staan te springen om het aan te gaan. Ook kan de druk die we ons opleggen door het ‘moeten’ averechts werken waardoor de uitvoering op de lange baan komt. In de eerste zin van dit blog staat maar liefst vier keer het woord ‘moeten’ en dit nodigt niet uit. Je neigt veel eerder naar, dat je de activiteit zou Moeten doen, maaaaarrrrr….vul deze zin in met een excuus naar behoefte.
Interne discussies
De ervaring leert dat we snel in een interne discussie verstrikt raken en ook dit helpt niet mee om dat wat je eigenlijk zou doen werkelijk ten uitvoer te brengen. Het vervelende is, dat je een wispelturig verstand hebt die primair gericht is op het verkrijgen van directe behoefte bevrediging. Het zal je bijvoorbeeld verleiden om de keuken te laten voor wat het is en lekker op de bank te kruipen en een serie te kijken, want dat heb je wel verdiend na een week hard werken. Jij stemt in en op dat moment voelt het heerlijk; even niets.
Wispelturig verstand
Zodra de serie klaar is en jij naar de keuken loopt om iets te drinken te pakken tref je de troep aan. Als een hongerige hyena komt datzelfde verstand je met de zweep slaan, omdat je een lui kreng bent die natuurlijk allang de keuken had schoon kunnen maken in de tijd dat je met je luie ….op de bank zat. Er zijn nu eenmaal dingen die gedaan behoren te worden, leuke en minder leuke. Het scheelt jou een hoop bombarie als je “geen zin” in een aantal gevallen met je mee zou nemen. Blijf uit de discussie met je verstand. Doe ook die taken die niet zozeer leuk zijn en wel bij het leven horen en jou wellicht op de lange termijn wel dienen.
Een benadering waar ruimte in zit
Gun het jezelf om van het of/of naar het en/en te gaan. Deze benadering bied je veel ruimte en maakt het doen van de taken die aanvankelijk niet zo lonken een stukje minder zwaar. Klinkt deze kijk aantrekkelijk en kun je hier ondersteuning in gebruiken? Stuur mij vrijblijvend een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.
Stralende groet van Krijna
www.straal-denhaag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten