zondag 13 november 2016

"Kom voorbij de schaamte"

StraalBlog week 46
“Kom voorbij de schaamte”

Groot gevoel van machteloosheid
Geestelijke en fysieke mishandeling komen op grote schaal voor en in alle lagen van de bevolking. Bij mannen en vrouwen, maar ook bij kinderen en ouderen. De meeste slachtoffers en daders praten hier niet over. De schaamte en het gevoel van machteloosheid is groot. Bij de slachtoffers speelt vaak ook het dubbele gevoel een rol. De partner/veroorzaker is namelijk niet altijd gewelddadig. Hij/zij kan ook heel lief en zorgzaam zijn. Je hoopt op betere tijden en als je nu maar lief genoeg bent zal de ander dit hopelijk belonen.

Laag zelfbeeld en gebrek aan eigenwaarde
Wat maakt dat iemand bij een partner blijft die geestelijk en/of fysiek mishandelt? Een scala aan motieven kan hier aan ten grondslag liggen. Het slachtoffer kan zich financieel afhankelijk voelen, bang zijn om alleen te zijn, voor de kinderen, uit religieuze overtuiging, niet beter weten en zo zijn er vast nog een aantal redenen. Mijn ervaring leert, dat het slachtoffer in ieder geval een negatief geloof over zichzelf heeft. Je kunt hierbij denken aan een zeer laag zelfbeeld en gebrek aan eigenwaarde.

Slecht in staat grenzen aan te geven
Op het moment dat je de overtuiging hebt niets waard te zijn dan adem je dit ook naar je omgeving.
Als jij je eigenwaarde laat afhangen van je prestaties en de mening van anderen ben je enorm kwetsbaar en afhankelijk. Je geeft jezelf in principe weg; hier heb je mij, doe maar met mij wat je wilt. Het slachtoffer is slecht, dan wel niet in staat, om grenzen aan te geven. Angst voor afwijzing en angst om niet te voldoen overheerst. Als de ander maar gelukkig is, dan ben ik het ook. Waar blijf jij? Wat zijn jouw wensen en behoeften? De meeste cliënten die ik begeleid weten dit niet te benoemen. Zij hebben altijd de ander vooropgesteld.

Ontdek je waarden
Ik neem deze cliënten mee op avontuur. Lichaamshouding, ademhaling en stemgebruik zijn essentiële onderdelen van het avontuur. Net als het ontdekken van de eigen waarden en gevoelens. Een manier om in contact te komen met dit deel werk ik met contactmomenten met jezelf. Je maakt een aantal keer per dag contact met jezelf door de volgende vier vragen te stellen: Hoe voel ik me? – Waar voel ik het in mijn lichaam?- Waar heb ik behoefte aan? – Wat kan ik inzetten om hier gehoor aan te geven?

Kijk naar jezelf met begrip als ingang
De aandacht mag uitgaan naar waardigheid. Jij bent een volwaardig mens. Je mag je stem laten horen met respect naar jezelf en de ander. Op het moment dat jij jezelf kunt accepteren met al je kanten gaan er liefdevolle deuren voor je open. Je stapt uit je zelf veroordeling en stapt in het begrip. Ben je zelf slachtoffer van geestelijk en/of fysiek geweld? Nu, dan wel in je verleden? Neem je verantwoordelijkheid voor je leven en zoek ondersteuning. Besef dat je een keuze hebt!


Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten