zondag 21 augustus 2016

"Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden"

Straalblog week 34
“Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden”

Crowdsurfend uit de trein
Er komt een trein binnen op het perron. De wachtende passagiers haasten zich naar de deuren toe. De mensen die uit willen stappen worden door de ongeduldige medemens al crowdsurfend uit de trein geholpen. Stel je voor dat je geen plekje hebt!

Geciviliseerd en ook weer niet
We zijn heel geciviliseerd en ook weer niet. In ieder geval weten we de gedragscodes voor anderen heel goed en alle vingers wijzen allerlei kanten op behalve naar onszelf. Dit is vaak net een tikkeltje te ingewikkeld. We kijken makkelijker naar buiten dan naar binnen. De afstand die je tot jezelf hebt is minimaal waardoor zelfreflectie lastig kan zijn. Toch zou het de wereld net een beetje mooier maken als we dit wel zouden doen.

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden
Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden lijkt me een mooi uitgangspunt. Misschien knik je nu wel met je hoofd en ben je het helemaal met mij eens. Toch blijkt het in praktijk lastig te zijn om ons hier ook naar te gedragen. We hebben namelijk allemaal een verstand en die is niet zo sociaal ingesteld. Het verstand is vooral met zichzelf bezig. Dit gedrag komt voort uit de oertijd waarin men letterlijk had te overleven. In die tijd was het in veel situaties ‘jouw kop of mijn kop’ en die keuze was snel gemaakt.

Een onbeweegbaar stuk beton
Je kunt het zien als onze programmering die sinds de oertijd niet meer is veranderd. Het is als een onbeweegbaar stuk beton en hier heb je dagelijks mee te maken. Betekent dit dat je er niets aan kunt doen? Helaas…deze houding is te makkelijk. Je kunt hier wel degelijk iets aan doen. Het begint met het opmerken van je verstand dat alleen bezig is met zichzelf. Zodra jij dit doorhebt kun je een pas op de plaats maken en jezelf afvragen of jij ook op die manier met de situatie om wilt gaan?

Verplaats je in de ander
Jij kunt namelijk een keuze maken en je hoeft niet blind met je rigide verstand mee te gaan. Hoe zou jij het bijvoorbeeld vinden om onderste boven gelopen te worden? Verplaats je in de ander waardoor je met een andere blik kunt kijken naar de situatie. Het zal je vriendelijker en flexibeler maken. Misschien dat er nu verstandjes opspringen en roepen dat je toch niet over je heen moet laten lopen? Doorzie dit! Het is je verstand dat in het zwart-wit denken schiet. Voor je verstand is het of/of in plaats van en/en.

Ook flexibeler worden?
Zou jij ook willen werken aan het ontwikkelen van je zelfinzicht? Lijkt het jou ook fijn om flexibeler te worden, waardoor je meer rust en ruimte in je leven ervaart? Stuur me een berichtje en we gaan aan de slag!


Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten