zondag 14 april 2013

"In het hoofd van de ander kruipen"


Blog week 16

Een speciale gave
In mijn praktijk komen vrij veel mensen met een speciale gave. Sommigen zijn zich bewust dat zij deze gave hebben en voor anderen is het een complete verrassing als ik ze hierop wijs.
Ik doel op het gedachten lezen bij de ander. Ze weten zeker dat de ander ergens wel of geen zin in heeft, boos dan wel verdrietig is en ga zo maar door.

In het hoofd van de ander kruipen
In het hoofd van de ander kruipen is zo gebeurd. Het lijkt wel vanzelf te gaan.
Onze gedachten gaan razendsnel en plop, voor je het weet vul je voor de ander ook nog zijn gedachten in. Je kunt een dagtaak hebben om uit te vliegen naar wat de ander allemaal wel zal denken.

De zogenaamde voordelen van gedachtelezen
Er kleven zogenaamde voordelen aan het invullen van gedachten. Jij weet namelijk precies hoe iets in elkaar steekt en dat maakt dat je het niet bij de ander hoeft te checken.
Het lijkt jou in tijd te schelen, omdat je dit allemaal op afstand kunt doen.
Waar je ook bent, hoe laat het ook is; gedachten lezen kun je altijd en overal. Heerlijk toch?!

Time for a wake up call
Tijd om je uit deze droom te helpen. Zet je glazenbol maar bij de vuilnis. Je kunt de gedachten van een ander niet lezen. Met de beste wil van de wereld niet.
Natuurlijk kun je door goed te kijken naar iemand een inschatting maken hoe het met hem gaat.
Ook kun je op grond van hoe je een persoon kent, inschatten welke keuze hij in een bepaalde situatie zal maken. Je kunt het zelfs bij het juiste eind hebben.

Jouw waarheid en referentiekader
Toch is het wijs om bij de ander te checken of het klopt wat jij denkt te zien en te horen.
Je kijkt en luistert namelijk vanuit je eigen referentiekader. Het is jouw waarheid die je projecteert op de ander. Het is goed om je hier bewust van te zijn.
Naast dat het jou veel energie kan kosten om de gedachten van een ander in te vullen, is het ook zo, dat je de ander aan de zijlijn zet.

Eerlijke kansen en misverstanden
Je geeft iemand geen eerlijke kans als je niet de moeite neemt om jouw gedachten bij hem te verifiƫren. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat die ander iets totaals anders denkt dan jij.
Op deze manier is een misverstand zo geboren, want jij weet het namelijk zeker….En de ander weet misschien wel helemaal niet wat er in jouw hoofd aan waarheden worden gecreĆ«erd.

Uitvliegen en onzekerheid
Onzekerheid en uitvliegen naar het hoofd van de ander gaan vaak samen.
Alsof jij jezelf kunt beschermen door op voorhand te bedenken wat de ander zal denken en voelen.
Door jouw waarheid te maken kun je anticiperen op de situatie…denk jij…

One way…Checken, checken, checken
Hoe dan wel? Checken, checken en nog eens checken. Je kunt jezelf helpen door te uiten wat er in je omgaat en door te vragen: “Klopt het wat ik denk?”. Op die manier kun je ruis tussen jou en de ander voorkomen.

De gave laten voor wat het is?
Wil jij je gave ook laten voor wat het is? En heb je behoefte aan handvatten om hier anders mee om te gaan? Weet me te vinden voor een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten