maandag 1 april 2013

"De knellende jas van presteren"

Blog week 14

Economische crisis, targets en de gespannen sfeer
Jasper is 35 jaar en hij werkt als accountant in een middelgrote stad. Door de economische crisis is geen enkele baan meer veilig, dus ook die van hem staat onder druk.
Dag in, dag uit heeft Jasper te maken met keiharde targets. De sfeer op kantoor is gespannen.
Waar er voor de crisis sprake was van collegialiteit, is deze nu ver te zoeken.
Het is nu ieder voor zich en het vertrouwen in elkaar is weg.

Prestaties als belangrijke waarde
Jasper is altijd al gedreven en ambitieus geweest. Status is van huis uit belangrijk en Jasper ontleent zijn identiteit voor een groot deel aan zijn prestaties.
Doordat de markt nu op slot zit kan hij niet leveren wat hij normaliter wel kan. Jasper raakt steeds meer gefrustreerd ten aanzien van zichzelf en zijn omgeving.

Moedeloosheid, minder plezier en doorgaan
Waar hij eerst de uitdaging ziet om ondanks de verslechterde markt toch zijn targets te halen, wordt Jasper steeds meer overvallen door een gevoel van moedeloosheid. Hij ervaart steeds minder plezier in zijn werk. Jasper krijgt met de dag meer spanningsklachten en ook slaapt hij beroerd. Ziekmelden staat voor hem gelijk aan zwakte, dus Jasper gaat door.

Herkenning en op de been blijven
In het weekend heeft hij het er met zijn vriend Jochem over. Deze vriend zit in een soortgelijke situatie en herkent veel van wat Jasper zegt. Jasper vraagt hem wat hij doet om zichzelf op de been te houden. Zijn vriend vertelt dat hij af en toe een lijntje coke neemt om te kunnen blijven presteren.

De rek is eruit en het belletje gepleegd
Jasper wil hier niets van weten. Hij kan dit op eigen kracht. Al schreeuwt zijn lijf het aan alle kanten uit. Hoofdpijn en maagklachten zijn aan de orde van de dag. De rek is eruit. Jasper loopt op zijn tandvlees. Hij kan niet meer. Jasper besluit Jochem te bellen om te vragen of hij voor hem een gram coke kan regelen.

Van incident naar dagelijks gebruik
De eerste keer gebruikt hij samen met zijn vriend. Jasper voelt zich hierna helemaal top. Hij kan de wereld weer aan. Jasper gaat al vrij snel van incidenteel gebruik naar het dagelijks snuiven van cocaïne. Hij bouwt een afhankelijkheidsrelatie op en het gaat van kwaad tot erger.

Geldproblemen en een gesprek
Zijn verslaving kost hem veel geld. Geld dat hij niet meer heeft. Jasper leent bij verschillende mensen aanzienlijke bedragen en hij komt dieper en dieper in de problemen.
Ook op zijn werk gaat het niet goed. Zijn baas vermoedt dat Jasper in de problemen zit en neemt hem apart voor een gesprek.

Ontkennen en breken
Jasper ontkent eerst in alle toonaarden dat hij problemen heeft, maar als zijn baas door blijft vragen breekt hij. Jasper vertelt het hele verhaal vanaf het begin.
Zijn baas is op hem gesteld en wil dat hij hulp zoekt om van zijn verslaving af te komen.

De oorzaak van zijn verslaving aan het licht
Nadat Jasper niet langer afhankelijk is van de coke, gaat hij aan de slag met de oorzaak van zijn verslaving. Door gesprekken met mij te voeren over wat maakt dat hij naar dit middel is gaan grijpen, wordt duidelijk dat Jasper ontzettend moe is van het presteren onder druk.
Hij heeft van kind af aan meegekregen dat presteren het meest belangrijk is. Goede prestaties werden in materiële zin beloond en als hij minder presteerde werd dat bestraft door zijn ouders, door hem dagen lang te negeren. Praten over emoties gebeurde niet. Je hebt gewoon te doen en verder niks.

Automatische piloot en roofbouw
Jasper heeft jarenlang op een automatische piloot geleefd. Hard werken en presteren. Hoe hij zich hieronder voelde deed er niet toe. Zijn lichaam gaf steeds meer signalen af die hem wilden waarschuwen dat hij niet op deze voet door kon gaan. Hij pleegde al jaren roofbouw op zichzelf.
Om toch aan zijn (opgelegde) maatstaf te blijven voldoen zocht hij zijn heil in de coke.

Loskomen van overtuigingen
Er volgt een intensief proces waarin onder meer aandacht is voor; het loskomen van overtuigingen  die hem beperken in zijn doen en laten. Hij leert overtuigingen nuanceren waardoor ze realistischer worden. Hij weet, dat de kracht van gedachten sterk zijn. Jasper heeft heel lang in een gedachtegevangenis geleefd, waarin alles moest en weinig mocht.

Jasper zijn wensen en behoeften
Ook gaat hij aan de slag met verschillende oefeningen en opdrachten waarin duidelijk wordt wat zijn wensen en behoeften zijn. Jasper leert ook wat hij kan inzetten om hier gehoor aan te geven.
Er komt steeds meer ontspanning en energie in hem en Jasper heeft nu een jas aan die hem echt past…

Je van een knellende jas ontdoen
Herken jij jezelf in het verhaal van Jasper? Knelt jouw jas ook op bepaalde plekken en heb je hier hinder van? Weet me dan te vinden!

Ik wens je een Stralende dag toe………….

Krijna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten