zondag 4 september 2022

"Multitasken; screwing up several things at once"

Straalblog week 36

Multitasken
Doe jij ook vaak meerdere dingen tegelijkertijd? We geloven graag dat we heel goed in staat zijn tot multitasken. Het schiet nu eenmaal lekker op, om meerdere dingen tegelijk te doen, nietwaar? Soms is het prima om twee dingen tegelijk te doen en vormt het geen belemmering. Toch zijn er ook werkzaamheden/activiteiten, die je het beste één voor één kunt doen, zodat je je aandacht compleet kunt richten. 

Bewuste aandacht
Zeker taken waar je je concentratie bij nodig hebt en dit kan zowel over werk gaan als privé aangelegenheden betreffen, vragen om bewuste aandacht bij de uitvoering. Wat je kunt doen om jezelf te helpen is het zetten van een timer. Je hersenen kunnen zich 1,5-2 uur concentreren en hierna vinden ze het fijn om een pauzemomentje te hebben van 10-15 minuten. In dit pauzemoment is het wijs om iets totaal anders te doen dan waar je mee bezig bent.

Laat een lijstje voor je werken
Maak van te voren een overzicht van de taken die je wilt doen en deel de dag op in stukjes. Plan in principe niet meer dan 3 taken per dagdeel in. Evalueer na elk dagdeel waar je op dat moment staat en stel je plan zo nodig bij. Hou ruimte voor onverwachte situaties die zich voor kunnen doen. Hoe flexibeler jij jezelf ten aanzien van je lijstje kunt opstellen des beter het voor jou werkt. Het is de rigiditeit die mensen zo in de weg kan zitten bij het hanteren van to do lijstjes. 

Ondersteuning
Lijkt het je fijn om dat wat je doet met aandacht te doen? Wil je graag dat een to do list voor je werkt in plaats van tegen je? En kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, stuur mij een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten