zondag 14 augustus 2022

"De pijnlijke leegte van woorden"

Straalblog week 33

Taalkunstenaars
Wij, mensen, kunnen prachtige dingen doen met woorden. Woorden kunnen zorgen voor steun, begrip, verbinding, verduidelijking en leiden vaak genoeg, tot de meest prachtige boeken en gedichten. We kunnen ware taalkunstenaars zijn. Woorden kunnen ook overkomen als ‘hard’, ‘directief’ en ‘schofferend’. En woorden kunnen door iedereen op de eigen manier worden geïnterpreteerd. 

Betrouwbaarheid in het geding
Woorden krijgen tussen mensen betekenis, als het gedrag van een persoon, er ook naar is. Als iemand ‘ja’ zegt en ‘nee’ doet, dan lopen woorden en gedrag niet synchroon. Dit kan leiden tot verbazing, verwarring, teleurstelling, boosheid en verdriet. En als iemand dit een keer doet, alla. Als mensen dit gedrag vaker laten zien, dan komt de betrouwbaarheid in het geding. 

Pijnlijk leeg
In sommige situaties kunnen woorden als pijnlijk leeg worden ervaren. Als degene van wie je houdt, zegt dat jij de enige bent en de dag erna, staat die persoon te zoenen met een ander, dan verschrompelen de woorden tot lege omhulsels. Persoonlijk heb ik veel ervaring op dit stuk. Mijn moeder was verslaafd en dit zorgde er ook voor, dat zij niet betrouwbaar was. Zij heeft mij heel wat keren ‘a’ toegezegd en ‘b’ laten zien in haar gedrag. 

Blijvend beschadigd
Het leidde ertoe, dat ik haar niet meer durfde te vertrouwen en controlerend gedrag ging vertonen. Je kunt misschien voorstellen hoeveel energie dit heeft gekost? Het meest verdrietige is, dat de band blijvend beschadigd is. Je herinneringen staan opgeslagen op je harde schijf. En er hoeft maar een linkje te zijn, naar een bepaalde herinnering op dit vlak en het laatje schiet open. Je bent op die momenten waakzaam en alert. Je wilt iemand wel weer vertrouwen, alleen blijkt dit in praktijk, enorm lastig. 

Verbinding maken
Persoonlijk ben ik een groot voorstander, om de verbinding te maken, tussen wat je zegt en doet. Dit zorgt ervoor, dat je op de 1e plaats, naar jezelf toe betrouwbaar bent. Daarnaast is het zo, dat het synchroon lopen, ervoor zorgt dat je naar je omgeving toe transparant bent. Mensen weten wat ze aan je hebben. 

Berichtje sturen
Mocht je van jezelf weten, dat je regelmatig niet synchroon loopt (om welke reden, dan ook) en je wilt hier graag aan werken, schroom dan niet om mij een berichtje te sturen. We kunnen dan in een vrijblijvend en gratis telefonisch kennismakingsgesprek, de mogelijkheden bespreken. 

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten