zondag 15 maart 2020

"Het veilige harnas"

StraalBlog week 12 
“Het veilige harnas”

Je verstand en emoties
Je verstand, de mijne noem ik Annie, en emoties gaan niet goed samen. Je maakt bijvoorbeeld iets heel vervelends mee en je schiet als het ware op slot. Het lijkt alsof er een stevig fort om je heen staat waar je niet doorheen komt. Je lichaam spant zich aan, je kaken staan stijf op elkaar en je gedachten zijn gericht op ‘sterk moeten zijn’.

Het veilige harnas
Je mag van Annie niet laten zien dat de situatie je raakt, want dat is zwak. Het laatste wat Annie wilt zijn is zwak, want dan ben je een prooi. Daarbij mag je anderen ook niet belasten. Iedereen is ook gewend, dat jij er voor hen bent, dus een andere optie is er niet. Jij trekt in dit soort situaties je harnas aan en houd je groot. Jij kunt dit als de beste, want je doet dit immers al jaren en tot nu toe gaat het altijd goed.

Op je tenen lopen
Nou ja, goed, goed….Het lijkt allemaal goed te gaan. Je merkt door de tijd heen, namelijk heus wel, dat er momenten, zijn waarop je op je tenen loopt. Jij zou het ook weleens uit willen schreeuwen, omdat je het niet meer overziet. En ja, je zou zelfs wel eens willen schuilen in de armen van iemand anders. Even niet de sterke hoeven zijn. Maar ja, dat is natuurlijk niet voor jou weggelegd. Ze zien je komen!

Wie in mij is aan het woord?
Zolang je versmolten bent met Annie en de gedachten, die zij je hoofd in stuurt, zal er in de huidige situatie geen verandering komen. Je zult keer op keer hetzelfde rondje lopen. Annie vertelt jou heel graag, wat je wel en niet mag denken en voelen. Zij is ervan overtuigd de wijsheid in pacht te hebben en wil jouw leven regisseren. Het is dus belangrijk dat je leert op te merken wanneer Annie aan het woord is. Herkenningspunten zijn onder andere: rigiditeit, eenzijdige kijk op situaties, onmenselijk hoge eisen stellen en moeten.

Ademhaling als buffer
Door een mild kritische houding aan te nemen, kan er meer afstand komen tussen jou en Annie. Pluk haar van je schouder en zet haar op een stoel. En laat Annie daar lekker schreeuwen. Door de ruimte, die er nu ontstaat, kun je jezelf richten op je in- en uitademing. Deze fungeert als een buffer tussen jou en Annie. Hiervan uit kun je contact met jezelf maken. Hoe wil jij met jezelf en de situatie omgaan?

Voel je behoefte aan een andere omgang tussen jou en jouw Annie? Stuur mij een berichtje en ik ga graag met je op avontuur!

Groet!
Krijna

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.


Krijna van Loenen, is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Neem een kijkje op de site voor meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten