zondag 21 juli 2019

"Annie, doet er graag nog een schepje bovenop"

StraalBlog week 30
“Annie, doet er graag nog een schepje bovenop”

Drama queen in hart en nieren
Als je Annie (je verstand) mag geloven, kom je nooit meer uit die nare situatie, waar je jezelf nu in begeeft. Je komt er dit leven niet meer bovenop. Eigenlijk heeft je leven sowieso geen zin meer. Het krijgen van je ontslag betekent het einde van je leven. En je bent zielig als je geen relatie hebt. Laat het verzwaren en vergroten van situaties maar aan Annie over! Het is een drama queen in hart en nieren.

Een kei zwaar leven
Zolang jij versmolten bent met jouw Annie heb je op momenten een kei zwaar leven. Zij gooit overal een schepje bovenop. Vervelend wordt dramatisch, niet leuk wordt verschrikkelijk, moeilijk wordt onoverkomelijk. En jij maar zeulen met al die heftige woorden. De kracht van taal is sterk. We kunnen er prachtige dingen mee doen en het is ook een belangrijk element in het menselijk lijden.

De kracht van taal
Hoe fijn zou het zijn, als je deze kracht van taal op kunt merken? En je jezelf hier losser van leert bewegen? Natuurlijk is dit niet zo 1,2, 3 gebeurt en vraagt het een bewuste houding. Je kunt oefenen met het opmerken van Annie. Zodra je aan het piekeren slaat, kun je er van op aan, dat zij bezig is. Annie tettert allerlei zware gedachten en gevoelens in je oor. En jij wordt moe, somber en geprikkeld.

Haal adem
Allemaal signalen die vragen om een pas op de plaats. Pak Annie van je schouder en zet haar op een stoel. Hierna haal je adem en leg je twee handen op je buik. Richt je aandacht op je handen en op de in en uitademing. Help jezelf door ‘in’ bij de inademing te zeggen en ‘uit’ bij de uitademing te zeggen. Op deze manier maak jij het Annie een stuk lastiger om je over te nemen.

Uit je hoofd naar je lijf
Het is al pijnlijk genoeg, dat je nu in een lastige situatie zit. En het hoeft niet nog zwaarder te worden, door de taal, die Annie er bovenop komt gooien. Door uit je hoofd naar je lichaam toe te gaan creëer je ruimte. Door de ruimte die nu ontstaat, kun je jezelf afvragen, hoe jij met deze niet prettige situatie om wilt gaan. Waar ben jij bij gebaat? Door bewust bij deze vragen stil te staan, kun je uit een patroon stappen en maak je een lange neus naar jouw Annie!

Losser leren bewegen
Lijkt het je prettig om ondersteuning te krijgen bij het je losser leren bewegen van je verstand? Voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.

Krijna van Loenen is ACT coach, trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”,“Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie? “

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer lezen? Neem een kijkje op de site: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten