zondag 2 oktober 2016

"Zo fijn om klein te kunnen zijn"

StraalBlog week 40
“Zo fijn om klein te kunnen zijn”

Testen en toetsen
Hoe lang kunnen we eigenlijk nog klein zijn? Vanaf zeer jonge leeftijd worden kinderen blootgesteld aan allerlei testen en toetsen om te zien op welk niveau ze functioneren. De clubjes zijn aan de orde van de dag en de dagen zijn rijkelijk gevuld met allerlei ‘leuke’ activiteiten. Gelukkig hebben de kinderen tegenwoordig een Smart Phone waar ze de drukke agenda in kunnen bijhouden….

Veeleisende maatschappij
De nadruk ligt in de opvoeding en schoolperiode op wat niet goed is en wat beter moet. Ouders en leerkrachten doen dit met de beste bedoelingen om het kind klaar te stomen voor de veeleisende maatschappij. Het kind weet van kleins af aan niet beter dan dat hij niet voldoet zoals hij nu is en neemt het stokje met (zelf)afwijzing over. Dit proces gaat veelal niet bewust en is eerder iets van zelfsprekends voor het kind.

Bevrijden uit de beklemming
Naarmate je ouder wordt nemen de verantwoordelijkheden toe en daarmee vaak ook de mate van serieus zijn, het gevoel van alles te moeten en de daarmee samenhangende spanning in lijf en geest. Misschien ken jij ook wel de behoefte om je van deze beklemming te willen bevrijden door op momenten weer even klein te zijn. Even geen druk, geen verantwoordelijkheid hoeven nemen en doen waar je zin in hebt zonder schuldgevoel.

Zo fijn om klein te kunnen zijn
Klein mogen zijn geeft een gevoel van ruimte, energie en blijdschap. Je bent op zo’n moment niet aan het piekeren over wat allemaal nog moet en hoe je het allemaal voor elkaar krijgt om aan alle verplichtingen te voldoen. Je bent in het moment met dat wat je lichtheid en een onbevangen gevoel geeft. Heerlijk! Schaterlachen om niets, ‘gek doen’ en keihard zingen en dansen omdat je daar zin in hebt. Door de tijd heen ben je misschien het contact met het kleintje in jezelf kwijtgeraakt en krijg je door dit stukje te lezen de behoefte om dit contact weer te herstellen.

Dagelijks een moment
Gun jezelf dagelijks tijd met die kleine in jou. Doe wat je verstand stom en raar vindt. Douche met een pak yoghurt, pak je barbies die je stiekem op zolder hebt bewaard uit de doos en speel er weer mee, verkleed je en ga je lievelingsnummer playbacken, ga in de regen naar buiten en dans! Wat je ook kiest doe het vanuit je hart. Gooi de dagelijkse beslommeringen van je af door de kleine in jou op te zoeken. De hernieuwde energie die je opdoet kun je prima gebruiken om dat wat zogenaamd ‘moet’ met verve te doen.

Ik wens je veel speelplezier toe!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten