zondag 22 augustus 2021

"Doseren kun je leren"

StraalBlog week 34

Alles 100%
Je wilt de dingen die je doet goed doen. Je werk, het onderhouden van sociale contacten, sporten, opvoeden, het huishouden. Je moet alles wat je doet op 100% doen, omdat het anders gaat knagen en je last van schuldgevoelens krijgt. Je wilt graag voldoen aan de eisen van jezelf en anderen. De lat ligt hoog en eigenlijk zijn je taken nooit klaar. Je rent van het een naar het ander en voelt je aan het einde van een dag vaak lusteloos en ontevreden.

Jagen, vliegen en moeten
Tevredenheid, ontspannen en genieten komen niet in je woordenboek voor. Jagen, vliegen en moeten-moeten-moeten des te meer. Door deze strenge rigide houding breng jij jezelf keer op keer naar de slachtbank. Je kunt het nooit goed doen, waardoor je appelmoes van jezelf maakt. De kans is groot dat je jezelf onbewust hebt vastgezet in een regime vol met beperkende overtuigingen die er voor zorgen dat je deze manier van leven in stand houdt. Een aantal van deze overtuigingen kunnen als volgt klinken:

“Als ik het niet doe, dan doet niemand het”, “Ik kan deze taken niet delegeren, want andere mensen kunnen ze niet goed volbrengen”, “Ik moet deze week 70 uur werken anders loopt alles in de soep”.

Bekijk je overtuigingen
Neem jij je overtuigingen wel eens onder de loep? Velen doen we al vanaf onze jonge jeugd op en ze reizen met ons mee naar het volwassen leven. Het kan je veel rust en ruimte beiden als je met een mild kritische houding je overtuigingen mag bekijken. Welke dienen je in het hier en nu en welke mag je van je afschudden, zodat er plek komt voor nieuwe inzichten die je wel dienen.

Zorg voor afwisseling
Natuurlijk zijn er altijd taken die gedaan ‘moeten’ worden omdat je anders in de problemen kunt komen. Als je noodzakelijke dingen afwisselt met leuke activiteiten ben je meer in balans. Onderzoek voor jezelf waar jij energie van krijgt en blij van wordt. Doseren is zeker voor mensen met een perfectionistische inslag van groot belang om niet leeg te lopen. Als jouw batterij opgeladen blijft doordat je meer afwisseling aanbrengt in ‘moeten’ en ‘gunnen’ zul je ervaren dat jouw plezier in je dag toeneemt en je flexibeler bent.

Stralen
Lijkt het jou prettig om met meer rust en ruimte je leven te leven? En kun je hier wel wat steun bij gebruiken? Stuur mij vrijblijvend een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten