zondag 17 maart 2019

"Verminder afleiding en vergroot je focus"

StraalBlog week 12
“Verminder afleiding en vergroot je focus”

De verleiding van afleiding
Je hebt een hoop te doen en het lukt je maar niet om efficiënt te werken en met je tijd om te gaan; hoe komt dat toch? De kans is groot dat je jezelf door allerlei zaken laat afleiden, waardoor je niet geconcentreerd bent en het dan ook langer duurt voor je een taak van je lijstje kunt vinken. In dit blog geef ik je een aantal tips die je kunnen helpen om je focus te vergroten en met meer aandacht te doen wat je wilt doen.

Verminder prikkels
Als je vanachter een bureau/tafel werkt zorg dan voor een opgeruimde en schone werkomgeving. Zet alle apparaten op een ‘niet storen’ modus. Als je het internet niet nodig hebt om je werk te kunnen doen schakel het dan uit. Als je het prettig vindt om muziek te horen tijdens je werk zorg dan voor een aaneenschakeling van liedjes in plaats van de radio met allerlei reclames en gepraat tussendoor. Ben je gevoelig voor omgevingsgeluiden? Zet dan een koptelefoon op!

Als je tijdens een taak niet gestoord wilt worden door collega’s/huisgenoten zorg dan voor een briefje op de deur en/of laat het hen mondeling even weten. Laat je niet afleiden door diverse taken. Schrijf 1-3 taken op die je echt wilt afmaken en richt je op één taak tegelijk. Maak deze eerst af en begin daarna pas aan de volgende taak.

Een minder chaotisch hoofd
Een druk hoofd vol gedachten leidt veel sneller af dan een rustig hoofd. Hoe sneller je gedachten gaan des te lastiger het is om je te concentreren.

Train je brein zodat het zich beter leert focussen door de volgende tips ter harte te nemen:
- Schrijf de dingen die door je hoofd razen op. Op deze manier creëer je al meer afstand en kan er ruimte komen in je bovenkamer.
- Maak een lijstje van taken die prioriteit hebben en richt je op één taak tegelijk.
- Maak een weekplanning zodat je overzicht hebt. Overzicht zorgt weer voor rust.
- Neem na maximaal 2 uur gewerkt te hebben een break van 10-15 minuten om je los te maken van je scherm/werkzaamheden en hernieuwde energie op te doen door bijvoorbeeld een ademruimte te nemen waarbij je je aandacht richt op je lijf.

Oefening baart kunst
Veroordeel jezelf niet als je toch afgeleid raakt. Het is een proces wat gepaard gaat met vallen en opstaan. Door na het vallen weer op te staan en de draad op te pakken laat je jezelf zien dat elk moment een nieuw moment is en er niks verloren is. Ons brein is van de korte termijn, waardoor het geneigd is om taken uit te stellen door afleiding te zoeken. Heel begrijpelijk en jij hoeft hier niet blind in mee te gaan. Maak een keuze die jou werkelijk dient.

Stralende ondersteuning
Kun je hulp gebruiken bij het vergroten van je focus? Stuur mij een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!
Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten