zondag 4 februari 2018

"Van chaos naar overzicht"

StraalBlog week 6
“Van chaos naar overzicht”

Multitasken
Doe jij ook vaak meerdere dingen tegelijkertijd? We geloven graag dat we heel goed in staat zijn tot multitasken. Het schiet nu eenmaal lekker op om meerdere dingen tegelijk te doen, nietwaar? Soms is het prima om twee dingen tegelijk te doen en vormt het geen belemmering. Toch zijn er ook werkzaamheden die je het beste één voor één kunt doen zodat je je aandacht compleet kunt richten.

Zet een timer
Zeker taken waar je je concentratie bij nodig hebt en dit kan zowel over werk gaan als privé aangelegenheden betreffen, vragen om bewuste aandacht bij de uitvoering. Wat je kunt doen om jezelf te helpen is het zetten van een timer. Je hersenen kunnen zich 1,5-2 uur concentreren en hierna vinden ze het fijn om een pauzemomentje te hebben van 10-15 minuten. In dit pauzemoment is het wijs om iets totaal anders te doen dan waar je mee bezig bent.

Je ademhaling als anker
Zeker bij taken die je minder prettig vindt kun je sneller afgeleid worden door van alles en nog wat. Je helpt jezelf door dit op te merken en vervolgens een pas op de plaats te maken. Zet je ademhaling in als anker, want deze is als enige in het nu en haal jezelf met milde vriendelijke aandacht terug naar de taak waar je mee bezig bent. Je zult dit best vaker dan één keer in hebben te zetten, want uitvliegen, hoort nu eenmaal bij ons. Let erop dat je de zweep in de hoek laat staan, want deze ondermijnd je alleen maar.

Deel de dag op in stukjes
Maak van te voren een overzicht van de taken die je wilt doen en deel de dag op in stukjes. Plan in principe niet meer dan 3 taken per dagdeel in. Evalueer na elk dagdeel waar je op dat moment staat en stel je plan zo nodig bij. Hou ruimte voor onverwachte situaties die zich voor kunnen doen. Hoe flexibeler jij jezelf ten aanzien van je lijstje kunt opstellen des beter het voor jou werkt. Het is de rigiditeit die mensen zo in de weg kan zitten bij het hanteren van to do lijstjes.

Van chaos naar overzicht
Door bovenstaande tips toe te passen zul je merken dat je minder chaotisch werkt en meer overzicht hebt. Dit geeft meer rust en ruimte waardoor je energie overhoudt. Het vraagt wel van je dat je jezelf verbindt met deze manier van werken, want anders zal het niet van de grond komen en torpedeert je verstand het tot stom en verloren moeite.

Mocht je op dit vlak meer tools willen hebben schroom dan niet en stuur me een berichtje!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten