maandag 28 maart 2016

"Gepaste afstand"

StraalBlog week 13
“Gepaste afstand”

Een bewogen leven
Kaja (32) heeft een zeer bewogen leven achter zijn kiezen. Als kind heeft hij vele onveilige perioden gekend. Zijn moeder was straatprostituee en verslaafd. Zijn vader handelde in harddrugs en zat regelmatig in de gevangenis. Kaja moest het allemaal zelf uitzoeken en kon behalve financieel niet op zijn ouders terugvallen.

Waakzaam en alert
Kaja was veel alleen en in de nachtelijke uren, als hij in bed lag, kwamen er allerlei mensen over de vloer. De alcohol vloeide rijkelijk en de sfeer kon nogal onheilspellend zijn. Kaja ging vaak op de trap zitten om de boel in de gaten te houden. Zo had hij al meerdere keren nare situaties voorkomen. Zodra Kaja geluiden hoorde was hij waakzaam en alert.

Intern alarmsysteem
In het nu merkt Kaja, dat hij moeite heeft om te ontspannen. Zijn interne alarmsysteem staat zeer gevoelig afgesteld. Hij ‘voorziet’ bij voorbaat al allerlei gevaar en in zijn hoofd spelen zich allerlei rampscenario’s af. Al deze drukte in de bovenkamer houdt hem af om het leven te leiden, dat hij graag wilt. Kaja wil namelijk zijn vak als kunstschilder uitvoeren en door al het gepieker komt zijn creativiteit in het gedrang.

Een dagtaak 
Kaja heeft heel wat in zichzelf moeten overwinnen, om naar Straal te komen. Hij weet van kleins af aan niet beter, dat hij alles zelf moet oplossen. Hulp vragen staat voor Kaja gelijk aan falen. Toch is zijn wens om zijn vak uit te oefenen groter dan zijn angst en hij maakt een afspraak. Kaja is heel hard aan het werk om zichzelf en situaties te willen controleren. Het frustrerende is, dat hij ondanks zijn inspanningen er niet in slaagt om de controle op langere termijn te bewerkstelligen.

Ongeleide projectielen
Kaja leert, dat gedachten zich op lange termijn, niet laten sturen. Gedachten zijn ongeleide projectielen en schieten alle kanten op. Kaja ervaart dit ook dagelijks. Hij mag alle gedachten, die hij ervaart erkennen en uit de discussie blijven. Puur opmerken dat er gedachten zijn is voldoende. Kaja oefent om afstand in te nemen van zijn gedachten en ernaar te kijken als observator. Door deze oefening krijgt Kaja meer ruimte in zijn hoofd. Hij zet ze voor zich in plaats van in zich.

Ik heb de gedachte dat
Kaja ervaart dat hij signalen van waakzaamheid kan krijgen en hier niet direct naar hoeft te handelen. Hij gaat zodra hij deze signalen heeft, eerst een pas op de plaats maken en de diepere ademhaling toepassen. Vervolgens kan Kaja vanuit deze ruimte, zichzelf de vraag stellen of dit signaal bruikbaar is. Zo ja, dan kan hij dit signaal omzetten in actie. Zo nee, dan mag Kaja het bij opmerken laten en zeggen: “Ik heb de gedachte, dat ik waakzaam moet zijn”.

De richting van je waarden
Kaja kan door deze handreikingen toe te passen, zich bewegen naar de richting die hij op wil. Hij hoeft niet eerst van alles te overwinnen, voordat hij weer kan schilderen. Kaja neemt zijn gedachten en gevoelens met zich mee naar zijn atelier en begint. Dit proces gaat gepaard met vallen en opstaan. Waar hij eerder direct bij een tegenslag compleet in de put zou zitten, kan hij nu zijn teleurstelling opmerken en doorgaan met dat wat hij belangrijk vindt.

Psychologisch flexibel
Kaja wordt steeds flexibeler en waar hij eerder in de overlevingsstand stond, doet Kaja tegenwoordig allerlei ervaringen op. Kaja doet wat hij werkelijk wilt en dat maakt hem innerlijk rijk. Herken jij jezelf in het verhaal van Kaja en wil je ook graag uit je hoofd en in je leven? Neem vrijblijvend contact met mij op om je mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten