zondag 21 december 2014

"Je bent niet wie je denkt, dat je bent"

Blog week 52
“Je bent niet wie je denkt, dat je bent”

Je bent meer dan je gedachten
Onze cultuur leert ons dat denken het ultieme menselijke vermogen is. Natuurlijk is het denkvermogen heel belangrijk in het leven, maar jij bent meer dan je gedachten. Wat je ook bedenkt, je voorstelt of herinnert, er is een deel van jou dat hier los van staat. Een deel dat je geest in werking kan observeren en kan opmerken wat deze doet.

Het observerende zelf
Iedere keer, dat jij je ademhaling, je gedachten of je gevoelens observeert, is het observerende deel van jou, dat al die observaties verricht. Over het observerende zelf hebben we het maar zelden en dat is jammer, want het is erg belangrijk. Zonder het observerende zelf beschikken we niet over een zelfbewustzijn.

Bewustzijn
Het observerende zelf is geen gedachte of gevoel. Je kunt het zien als een standpunt van waaruit jij je gedachten en gevoelens kunt observeren. Wat je ook denkt, voelt, waarneemt of voelt, dit deel van jou is er ten alle tijden En het is zich ervan bewust. Dat jij weet wat je denkt en voelt, komt alleen maar doordat dit deel van jou zich bewust is van je gedachten en gevoelens.

Een constante aanwezige
Het observerende zelf verandert niet. Je kunt het zien, als het deel van jou, dat het ‘hele plaatje’ ziet. Het ‘hele plaatje’ staat voor alles wat je ooit ervaart, alles wat je ooit ziet, hoort, proeft, ruikt, aan emoties beleeft of doet. Het observerende zelf ‘ziet’ het allemaal. Het observerende zelf is niet goed of slecht. Het enige wat het doet is observeren. Je observerende zelf is niet verantwoordelijk voor wat jij doet. Het merkt slechts op wat je gedaan hebt en helpt je om hier bewust van te worden. Hierdoor stelt het je in staat om te leren.

De bron van werkelijke acceptatie
Het observerende zelf oordeelt nooit over je; het is de bron van werkelijke acceptatie. In het dagelijkse leven vangen we niet meer dan een glimp op van het observerende zelf. Het grootste gedeelte van de tijd gaat het observerende zelf schuil achter een constante stroom van gedachten. Op het moment, dat we boven onze gedachten uitstijgen, zullen we het observerende zelf vinden.Vanuit het perspectief van het observerende zelf kun je de ‘documentaire’ over wie je bent bekijken. Je kunt zien zoals het is; een verzameling woorden en beelden, die door je denkende zelf aan elkaar zijn geplakt.

Wie ben ik?
Het denkende zelf vertelt jou, dat jij die documentaire bent. Je hoeft alleen maar een stap terug te doen en hem te observeren, om duidelijk te zien, dat dat niet zo is. Waarschijnlijk stel je jezelf nu de vraag; “Wie ben ik dan wel, als ik mijn documentaire niet ben?” Een kort antwoord hierop is, dat je een combinatie bent van je denkende zelf, je fysieke zelf en je observerende zelf. Het observerende zelf is het enige in je leven, dat niet verandert.

Rol van observator
Het observerende zelf is er altijd en jij kunt er contact mee maken, wanneer jij dat wilt. Je denkende zelf, zal zodra jij contact maakt met je observerende zelf, beginnen met analyseren of commentaar leveren op wat er gebeurt. Het observerende zelf lijkt dan te verdwijnen en dit is een illusie! Merk op wanneer je in je denkende zelf verdwijnt en neem afstand in. Plaats jezelf in de rol van observator en bevrijd je uit de gevangenis die je denkende zelf om je heen bouwt.

Ik wens je veel waardevolle en bewuste momenten toe!

Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten