zondag 8 januari 2017

"Wat de boer niet kent"

StraalBlog week 2
“Wat de boer niet kent”

Wat de boer niet kent
Wat de boer niet kent eet hij niet en in praktijk geldt dit niet alleen voor boeren. Het zijn namelijk niet alleen de boeren, die uitgerust zijn met een verstand die niet houdt van nieuw en anders. De mens is uitgerust met een programmering die zo oud is als de oertijd. Tot op de dag van vandaag is die programmering niet verandert. Het is net een blok beton; er is geen beweging in te krijgen. Het verstand vindt het heel fijn als alles hetzelfde blijft. Elke dag hetzelfde rondje is wel zo prettig. Lekker op de automatische piloot en geen gedoe.

Een luide alarmcentrale
Je kunt je wellicht voorstellen met de informatie van hierboven, dat het verstand ook niet nieuwsgierig is naar het opdoen van nieuwe ervaringen. Sterker nog het zal er alles voor over hebben om jou hiervan af te houden. Het laat als het ware een hele luide alarmcentrale afgaan in je lijf en hoofd. “Doe het niet, doe het niet” gilt het van binnen. Je verstand komt niet verder dan zijn eerste oordeel en houdt hier halsstarrig aan vast.

Levenslang?
Een oordeel is in luttele seconden gevormd en wordt als een raket je hoofd in gestuurd als zijnde de waarheid. De meeste mensen trekken het oordeel daardoor ook niet in twijfel. Het is ‘gewoon’ zo. Punt. Je verstand vindt dit helemaal prima en zal jou ook niet steunen in het voorbijkomen aan het eerste oordeel. Is hier dan niets aan te doen? Ben je een leven lang veroordeeld tot je rigide verstand? Ja en nee! Zolang jij leeft is je verstand er ook, dus in die zin ben je levenslang veroordeeld tot elkaar. Waar jij wel invloed op kunt uitoefenen is hoe je met je verstand omgaat.

Observerende blik
Je krijgt als je oplet signalen dat je verstand jou overneemt. Het reageert resoluut op situaties die hij niet kent zonder eerst een pas op de plaats te maken om de situatie goed in zich op te nemen. In de oertijd kon dat ook niet want dan lag zijn kop eraf. De reacties van je verstand zijn dus wel in de context te plaatsen! Het is dus aan jou om deze gedachten en gevoelens op te merken en wel eerst even een moment te nemen om te aanschouwen waar het nu eigenlijk over gaat. Door een observerende blik kun jij om de situatie heenlopen en meerdere kanten bekijken.

Contact maken met jezelf
Aan elke situatie zitten meerdere kanten en als jij die in ogenschouw neemt kan het zo zijn dat je zomaar een hele andere keuze maakt dat je verstand zou doen. Waar je verstand rigide vasthoudt aan opgedane ervaringen in het verleden kun jij bereid zijn te ervaren dat deze eerdere uitkomsten geen garantie voor de toekomst bieden. Van belang in deze zijn het aarden, ademhalen en afstand innemen zodat je ruimte kunt maken en in contact met jezelf kunt treden.

Steuntje in de rug
Heb je hier wel oren naar en zou je wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Stuur me vrijblijvend een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten