maandag 23 januari 2017

"De ontembare tijger"

StraalBlog week 4
“De ontembare tijger”

Kostbare tijd
Je kunt op een dag wel meer dan 40.000 gedachten hebben en gelukkig gaan er velen hiervan geruisloos aan je voorbij. Toch brengen we heel wat tijd door in de bovenkamer. Tijd die we niet meer aan iets anders kunnen besteden. Stel je een situatie voor die jou bezighoudt, waar je over aan het dubben bent en je in de piekermodus brengt. Heb je er één gevonden? Waar neig jij naar als je piekert?

De ontembare tijger
Het meest voorkomend wat mensen doen als ze piekeren, is de gedachten blijven voorzien van voeding door in discussie te treden met zichzelf én de gedachten willen controleren. Je kunt gedachten zien als een ontembare tijger die wat je hem ook geeft nooit tevreden is en zal blijven grommen. Deze tijger laat zich niet temmen door allerlei goed bedoelde discussies en verkrampte controlemechanismen. Sterker nog de tijger wordt er alleen maar wilder van en blijft je uitdagen.

De tijger doet wat hij zelf wil
Je leert dat je afleiding moet zoeken zodat je niet meer in die gedachtentrein blijft zitten. Afleiding kan zeker op korte termijn een welkom iets zijn. Even weg van wat je bezighoudt. Heerlijk om weer even meer rust en ruimte te ervaren! De ontembare tijger zou de ontembare tijger niet zijn als hij niet zelf zijn koers bepaald. Hij doet namelijk wat hij wil en vraagt hierin geen toestemming aan jou. De tijger komt jouw hoofd weer ingelopen en begint gewoon weer van voor af aan.

Een uitnodiging
Mag ik je uitnodigen om eens een keer iets heel anders te doen dan je gewend bent? Mag ik je vragen om niet te vechten met je gedachten dan wel te vluchten of ze te willen vermijden? Als je je gedachten laat komen en gaan en van de inhoud afblijft zul je merken dat je een situatie veel makkelijker kunt observeren. Je kunt kijken naar jezelf en wat je zo bezighoudt. Hierdoor is er vanzelf al meer rust en ruimte. Wat nou als je mag denken wat je denkt en mag voelen wat je voelt?

Opgaan in en kijken naar
Ga oefenen met het verschil te maken tussen opgaan in je gedachten en te kijken naar de gedachten. Zodra je opmerkt dat je in de maalstroom te zitten heb je een keuzemoment te pakken. Blijf je in de stroom, dan wel stap je eruit? Wil je hier meer over weten dan kun je overwegen om mijn boek “Voel voorbij je verstand” te kopen. Natuurlijk is het ook mogelijk om in één op één sessies een andere relatie met jezelf te ontwikkelen.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten