maandag 31 augustus 2015

"Helemaal flex"

Straal Blog week 36
“Helemaal flex”

Veranderingen
We worden aan de lopende band blootgesteld aan veranderingen, zowel in ons privé leven als op het gebied van werk. De een gaat hier makkelijker mee om dan de ander. Er zijn mensen die het heerlijk vinden om in een veranderende omgeving te leven. Het geeft ze energie en houdt ze scherp. Deze groep ziet veranderingen als een uitdaging.

Op de heupen krijgen
Er is ook een categorie mensen die bij het woord verandering an sich het al op de heupen krijgt. Veranderingen staan gelijk aan gedoe, onzekerheid, angst om de positie kwijt te raken en aan spanningen. Het kan zorgen voor grote drukte in de bovenkamer. Piekeren ligt op de loer en daarmee ook slechter slapen. Een vicieuze cirkel is zo gemaakt.

Helemaal flex
Je hoeft van mij niet blij te worden van veranderingen of te doen alsof je helemaal flex bent met het gegeven dat je voor de derde keer in 1 jaar gaat verhuizen. Jij bent de ander niet en hoeft ook niet na te streven een kopie te worden. Wat ik je wel gun is dat je zo prettig mogelijk met veranderingen om kunt gaan.

Obstakels op de weg
Je verstand is in opperste staat van paraatheid als het ook maar het geringste idee heeft dat er een verandering aan zit te komen. De “Ja maar” en “Wat als” gedachten springen als een malle in het rond. Je verstand is er een kei in om allerlei obstakels op de weg te gooien. Hij brengt het vol overtuiging en doet voorkomen, dat ze eerst allemaal overwonnen Moeten worden voordat jij verder kunt.

Bange poeperd
Als jij hier blind in mee gaat ben je als het ware een slaaf van je verstand. Klinkt niet fijn, toch? Is het ook niet! Je verstand is een bange poeperd en ziet het als zijn missie om jou veilig in zijn cocon te houden. Lekker veilig en vertrouwd. In de cocon kan ons niets gebeuren. Het punt is wel dat je angstige verstand jou allerlei mogelijkheden om te ervaren ontneemt.

Ongemak er laten zijn
De eerst volgende keer dat je te maken krijgt met een verandering mag jij je signalen van spanning en onrust opmerken. Haal een aantal keer diep adem en zorg dat je stevig staat/zit. Laat het ongemak en de drukte in je hoofd er even zijn voordat je ook maar iets doet. Kijk er naar door het op een podium te zetten. Je bent niet je onrust en spanning. Je ervaart het op dit moment.

Ruimte constructief benutten
Er kan nu ruimte ontstaan en deze kun jij constructief benutten! Pak een vel papier en schrijf alles op wat er in je opkomt als je inzoomt op die situatie. Echt alles. Hoe hoog geef je de intensiteit die je nu ervaart? Leg het vel nu gedurende 3 uur apart en kijk er dan nog eens naar. Wat ervaar je nu? Waarschijnlijk heb je nu meer afstand doordat je niet de hele mikmak in je hoofd hebt gehouden en er ook nog een letterlijk afstand van hebt genomen.

Ben je bereid?
Stel jezelf nu de volgende vraag: “Hoe wil ik met deze situatie omgaan?”. Stel dat er geen obstakels meer zijn, wat wil jij dan? Ik ben benieuwd en stel je ook nog deze vraag: “Ben je bereid om al de obstakels die je verstand opwerpt met je mee te nemen en in beweging te komen?”

Hoe psychologisch flexibeler jij bent des te prettiger je leven is!

Stralende ondersteuning
Herken jij jezelf in dit stuk en wil je hier ook mee aan de slag? Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op!

Stralende groet,

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten