maandag 7 september 2015

"Doe toch eens normaal!"

Blog week 37
“Doe toch eens normaal!”

Stamppot eten in de zomer
Stamppot eten in de zomer, je ouders met de voornaam aanspreken, je kind van 6 zelf naar school laten fietsen, naar een parenclub gaan, twee verschillende schoenen aan hebben, al je spullen op een vaste plek hebben liggen, 7 katten hebben, niet naar het feest van je beste vriendin gaan, ontbijten met beef Shanghai. Is dit normaal?

Is dit normaal?
Is dit normaal? Vind jij het normaal? Jij mag je eigen graadmeter zijn, want wat voor mij normaal is hoeft voor jou verre van normaal te zijn. ‘Normaal’ is ook best een abstract en breed te interpreteren begrip. Ik zou het dan dus ook lekker dichtbij houden. Scheelt een hoop gedoe en vergelijken met anderen. We worden gevormd door allerlei factoren en deze zorgen ervoor dat we met een gekleurde bril de wereld inkijken. In het moment staan we hier meestal niet bij stil en neemt ons verstand het in no time over.

Druk verstand
We hebben een druk verstand en dit verstand vindt overal iets van. Jouw verstand voorziet jou van allerlei ongevraagd commentaar over wat wel en niet normaal is. Het punt is dat het verstand enorm wispelturig is, dus het ene moment roept het dat het heel stom en abnormaal is wat je doet. Een fractie later kan het juist het tegenovergestelde beweren.

Iedereen vindt
Naast dat jouw verstand een bezig baasje is, is het zo dat iedereen een verstand heeft en dus ook overal iets van vindt. De ene neemt en voelt de vrijheid om zijn mening te uiten, al dan niet op een assertieve manier. Een ander slikt zijn mening in en deelt het met anderen achter je rug om. Zo zijn er nog talrijke manieren te bedenken hoe men omgaat met wat men vindt. Voor het verstand kun je het in ieder geval nooit goed doen. Het heeft altijd wel iets op of aan te merken en heeft maar wat graag het laatste woord. Geen beginnen aan en toch doen we er met zijn allen massaal aan mee.

Gepaste afstand
Het overal iets van vinden kun je niet tegenhouden. Het gebeurt. Wat je wel kunt doen is opmerken dat je iets vindt en je verstand met al zijn gemekker op gepaste afstand parkeren. Je verstand is rigide en denkt heel zwart-wit. Als jij afstand inneemt kun je om de situatie heen lopen. Jij ziet namelijk meer kleuren en kunt je verplaatsen in de ander. Jij kunt respectvol met jezelf en een ander omgaan. Je verstand is meer het type botte boer en zorgt voor verwijdering.

Ik boodschap
Als je wilt delen wat je ergens van vindt doe het dan op een assertieve manier. Uit je door middel van de ‘ik boodschap’ en hou de inhoud concreet. Je hoeft je verhaal niet aan te kleden met allerlei strikken en glitters. We doen dit omdat we onzeker zijn en de ander willen overtuigen van ons gelijk. Blijf bij jezelf. Het is jouw mening, bekeken door jouw gekleurde bril.

Stralende ondersteuning
Wil je graag genuanceerder met jezelf en anderen omgaan? Schroom niet om contact op te nemen om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken, waardoor je een stuk ruimtelijker in je leven komt te staan.

Stralende groet,

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten