zondag 9 augustus 2015

"Gelijk hebben en gelijk krijgen"

Straal Blog week 33
“Gelijk hebben en gelijk krijgen”

Jij hebt het bij het juiste eind
Er zijn van die situaties waarin je voor je gevoel overduidelijk gelijk hebt. Er is geen haar op je hoofd dat twijfelt, dat jij het bij het juiste eind hebt. Je gaat het gesprek aan met de ander om duidelijk te maken hoe het zit. Helaas staat de ander niet open om jouw visie te horen en je verstand begint steeds harder te schreeuwen. Die ander is een oelewapper en moet naar je luisteren!

Gekwetst en niet gehoord
Met een onbevredigend gevoel stap je uit het gesprek. Je voelt je gekwetst en niet gehoord. Daar zit je dan met je gelijk….We zijn van huis uit geprogrammeerd met allerlei regels over rechtvaardigheid en hoe je je behoort te gedragen naar anderen toe. Het zou heel fijn zijn als anderen dezelfde regels hanteren als jou, maar de praktijk wijst nogal eens anders uit. Ergens weet je dit wel en toch heb je de verwachting dat die ander met je mee doet.

Verwachtingen zijn zo geboren
Verwachtingen zijn zo geboren, dit niet meer willen zorgt voor de volgende verkramping. Besef dat je niet in de hand hebt hoe de ander met jouw verwachting omgaat en er ontstaat al meer ruimte. Wat je ook dient is kijken wat jij werkelijk wilt met je leven. Wil je verbitterd strijden om je gelijk op te eisen, dan wel wil je verbinding maken met de ander? Als het laatste het geval is, ben je dan bereid om je gelijk daarvoor af en toe te laten voor wat het is?

Zijn waarheid
Je verstand zal zich niet voegen in bovenstaande. Hij verklaart je voor gek. Je hebt gelijk en zal er alles aan doen om de erkenning van de ander te krijgen. Je verstand kent twee kleuren; zwart en wit. Het kan een situatie niet van meerdere kanten bekijken en zal rigide vasthouden aan wat zijn waarheid is. Ook als dit ten koste gaat van jouw energie en de relatie met de ander.

Wat zie jij allemaal?
Het is aan jou om een pas op de plaats te maken, adem te halen en gepaste afstand van je verstand (en dat van de ander) in te nemen. Zet je verstand op zijn eigen stoel en laat het lekker ratelen. Loop nu eens om de situatie heen. Wat zie jij dan allemaal? Kijk ernaar in plaats van er compleet in op te gaan. Door de ruimte die ontstaat kun jij jezelf vragen wat jij hier mee wilt. Daarbij kun je jezelf ook in de ander verplaatsen.

Daden vol compassie
Het is een hele prettige ervaring om strenge principes eens wat losser te hanteren. Doe eens heel gek door iets aardigs te doen voor jezelf en voor iemand waarmee je een conflict hebt. Ik hoor je verstand nu gillen van boosheid. Ben je helemaal koekoek?? Ja! En neem je verstand met al zijn geschreeuw met je mee en doe een daad vanuit compassie. Omdat het kan en omdat je het jezelf en een ander gunt.

Stralende ondersteuning
Wil jij ook meer ruimte en afstand leren innemen? Kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Schroom niet en neem contact met me op!


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten