maandag 1 juli 2013

"De kleine in charge"

Blog week 27

Chaotisch en impulsief
Luc is een chaotische en impulsieve jongen. Hij werkt als geluidsman en maakt lange dagen. Luc is via via bij Straal Den Haag gekomen. Hij geeft in de eerste sessie aan, dat hij zichzelf regelmatig in de problemen werkt. Luc houdt er meerdere vriendinnen op na, betaalt rekeningen niet op tijd waardoor hij met incasso- bureaus te maken heeft en neemt stelselmatig te weinig rust.

Een borrel na werktijd
Luc maakt zijn uren vooral in de avonden en nachten. Om te functioneren gebruikt Luc regelmatig cocaïne, anders redt hij de nachten niet. Na zijn werk gaat Luc ook altijd nog even een borrel halen in een kroeg of club. Hij ligt dan ook meestal niet voor 5.00 uur in zijn bed.

Het wordt allemaal teveel
Luc is moe van alles. Zijn vriendinnen trekken aan hem, de rekeningen blijven zich opstapelen en Luc’s lichaam trekt zijn levensstijl niet meer. Luc wordt steeds magerder en alle kleur is uit zijn gezicht getrokken. Het opstaan, valt steeds zwaarder en Luc heeft geen energie meer voor de dagelijkse bezigheden. Zijn appartement vervuilt en Luc besteed nog maar weinig aandacht aan zijn persoonlijke verzorging.

Structuur in de dag
Werk aan de winkel voor Luc! De eerste insteek is om zijn financiën en appartement op orde te krijgen. Luc krijgt handvatten om structuur in zijn dagen aan te brengen. Door de dag op te delen in stukjes krijgt Luc al meer overzicht. In die dagdelen maakt hij blokjes zoals; administratie, huishouden, boodschappen, afspraken met instanties en vrienden.

Openmaken van de post
Luc maakt vanaf nu elke dag zijn post open en betaalt rekeningen direct. Luc heeft genoeg geld, dus dat is het probleem niet. Ook spreken we af, dat hij maximaal 2 nachten doorhaalt en de overige nachten direct na zijn werk naar huis gaat. Voordelen zijn, dat Luc meer slaap krijgt en minder cocaïne gebruikt.

Oefenen als je ervoor staat
Het maken van afspraken is een ding; ze uitvoeren is een tweede. Luc kan pas oefenen als hij ervoor staat, dus krijgt hij tools mee hoe om te gaan met zijn saboterende stemmetjes.
Het zijn namelijk de saboterende stemmen die hem afhouden van verandering.
Iedereen, dus Luc ook, heeft een ‘Kleine’ in zich. De ‘Kleine’ kenmerkt zich bij Luc vooral door het niet nemen van zijn verantwoordelijkheden (betalen rekeningen, huishouden, eerlijk zijn tegen zijn vriendinnen). De ‘Kleine’ in Luc gaat voor de korte termijn bevrediging (seks, drugs) en wil spelen.

Herken de ‘Kleine’
Deze levensstijl brengt Luc in de problemen, dus het is zaak dat hij positie leert innemen.
Het begint ermee, dat Luc zijn ‘Kleine’ leert herkennen. Als hij signaleert wie er in hem aan het woord is, kan hij luisteren wat de ‘Kleine’ hem wil vertellen. Luc kan vervolgens zijn Volwassene inzetten om de ‘Kleine’ gerust te stellen en liefdevol te begrenzen.

Overzicht en weloverwogen keuzes
Luc’s Volwassene heeft overzicht en kan weloverwogen keuzes maken.
 De Volwassene ziet de voor- en nadelen van beslissingen en handelt niet impulsief.
Dit maakt dat Luc zich niet in allerlei situaties hoeft te storten en het idee heeft, dat het hem allemaal overkomt. Door meer tijd en afstand in te nemen creëert Luc de rust die hij nodig heeft.

Heftige periode vol confrontaties
Luc gaat een heftige periode vol confrontaties met zichzelf in. Het is hard werken om patronen te doorbreken en Luc zet twee stappen vooruit en soms drie achteruit. Luc ervaart, dat als hij zijn Volwassene wel inzet, dat hij zich dan veel beter voelt en dit houdt hem gemotiveerd om vol te houden. Na een aantal weken werpen de handvatten steeds meer vruchten af. Luc herkent de ‘Kleine’ steeds sneller en zijn Volwassene ervaart dat voordelen op de lange termijn zo gek nog niet zijn. Luc heeft zijn basis zelfzorg nu weer op orde en hier vanuit bouwen we verder.

Herken jij jezelf?
Herken jij jezelf in het verhaal van Luc? Voel je vrij om contact op te nemen om te praten over jouw wensen. Elk moment is een nieuw moment!

Ik wens je een Stralende dag toe!


Krijna

1 opmerking:

  1. Een huishoudelijke hulp kan een goede uitkomst bieden! Kijk snel op nl.care.com!

    BeantwoordenVerwijderen