maandag 29 juli 2013

"Een loden last"

Blog week 31

Alle ballen in de lucht
Mees is een alleenstaande moeder van een zoon Floris (6 jaar). Mees werkt als salesmanager en heeft naast haar reguliere werk, regelmatig borrels in de avonduren.
Ze doet haar uiterste best om alle ballen in de lucht te houden en iedereen tevreden te stellen.
Mees gaat gebukt onder schuldgevoelens; ze wil een goede moeder, werknemer, vriendin en familielid zijn. Ze heeft het gevoel, dat ze altijd wel iemand teleurstelt.

Voldoen aan de verwachting van de ander
Mees wil graag door iedereen aardig gevonden worden en ze kan geen ‘nee’ zeggen. Een extra klus voor de baas? Wasmoeder voor de hockeyclub? Met haar moeder naar het ziekenhuis?
Mees doet het allemaal, omdat zij de overtuiging heeft dat dit moet om te voldoen aan de verwachtingen van de ander. Waar Mees zelf blijft in het hele verhaal is de vraag…

Met de handen in het haar
Mees voelt zich schuldig naar Floris, omdat ze er niet genoeg voor hem is. Floris luistert slecht naar haar en Mees wijt dit aan het gegeven, dat Floris haar te weinig ziet. Om de momenten dat ze samen zijn gezellig te houden, geeft Mees Floris vaak zijn zin. Floris voelt dit aan en hij zoekt continu zijn grenzen op. Mees zit met haar handen in het haar.

De rek is eruit
Mees voelt zich uitgeput en barst om het minste geringste in huilen uit. De rek is eruit. Ze wil niet langer op deze manier doorgaan. Mees beseft, dat het haar schuldgevoelens zijn, die op haar drukken. Ze wil heel graag van het nare gevoel af wat ze dagelijks met zich meeneemt.
Na een goed gesprek met haar zus maakt Mees een afspraak met de huisarts. Hij verwijst Mees door naar mij (personal coach), zodat ze ondersteuning krijgt in het ontmantelen van haar schuldgevoelens.

Beperkende overtuigingen in kaart
Het is belangrijk voor Mees, dat zij weet waar haar schuldgevoelens vandaan komen. Waar staan ze voor? Is het gevoel terecht of onterecht? Beperkende overtuigingen doen we vanaf jonge leeftijd op (o.a. door opvoeding, cultuur, geloofsovertuiging) en ze reizen vaak geruisloos met ons mee ons volwassen leven in. Mees brengt haar beperkende overtuigingen in kaart en ze gaat ze toetsen. Dienen deze overtuigingen haar in het hier en nu nog steeds of mag ze er anders naar kijken?

Uitspreken vanuit je ‘ik’
Mees leert ook, dat zij zichzelf vanuit haar ‘ik’ mag uitspreken en haar grenzen aan mag geven. Mees heeft voldoende oefensituaties zowel thuis met Floris als op haar werk. Floris moet wennen aan de grenzen die nu wel door Mees gesteld worden. Na een korte periode van hevig verzet, gedijt Floris goed bij de duidelijkheid die hij van zijn moeder krijgt.

Gelijkwaardige werkrelatie
Op het werk is het ook wennen voor de collega’s, dat Mees haar grenzen aangeeft. Na een eerste gewenningsperiode vinden de collega’s de ‘nieuwe’ Mees heel prettig. Men weet nu veel beter wat ze aan haar hebben. De werkrelatie is gelijkwaardiger geworden.

Jezelf op waarde schatten
Als Mees nu een foutje maakt, schiet ze niet meer in paniek. Niemand is perfect, dus zij ook niet. Mees kijkt wat ze ervan kan leren en neemt dit met haar mee.
Mees heeft veel minder de goedkeuring en bevestiging van buitenaf nodig. Nu haalt zij het vertrouwen uit zichzelf en dat geeft haar een stevig en krachtig gevoel.

Herkenning?
Herken jij jezelf in Mees? Heb jij ook dagelijks te kampen met schuldgevoelens?
Ontdoe jezelf van de loden last die schuldgevoel heet en neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten