zondag 1 oktober 2017

"Het mag er zijn, want het is er al"

StraalBlog week 40
“Het mag er zijn, want het is er al”

Begrip als ingang
Als je met begrip naar jezelf kunt kijken en snapt waar bepaalde reacties vandaan komen, dan heb je ingang tot groei. Van belang is, dat je voorbij je eerste oordeel kunt opmerken wat er in je omgaat en er naar kunt kijken zonder dat je iets hoeft te veranderen.

Het mag er zijn, want het is er al………..
Laat deze zin even met bewuste aandacht op je in werken!

Is dit eenvoudig? Nee, zeker niet, het is zelfs best moeilijk, omdat het zo tegen ons natuurlijke systeem van “moeten vechten” ingaat. Zie het als een leerproces en bij een dergelijk proces hoort onzekerheid. Onzekerheid hoort weer bij het loslaten van het oude.

Besef dat jij een keuze hebt
Besef dat jij een keuze hebt, dat jij aan het roer van jouw schip kunt staan en je eigen koers kunt bepalen. Tevreden zijn met jezelf en het leven dat je leidt heeft een meerwaarde boven het streven naar geluk. Geluk laat zich zien in korte momenten en laten zich niet vastpakken. Het krampachtig willen vasthouden aan streven naar geluk zal je teleurstelling op teleurstelling bezorgen. Denk eens aan een hand gevuld met zand en jij wilt al het zand in je hand behouden. Om dat te bewerkstelligen knijp je je hand harder en harder samen. Het resultaat is een lege hand. Geniet van die korte momenten van geluk die op je pad komen.
Tevredenheid is een veel duurzamer staat van zijn.

Leren van kinderen
Hoe meer je in het nu, in het moment kunt zijn, des te minder vol zit je hoofd met allerlei afleidende gedachten. Als jij in het nu bent dan ben je bewust aanwezig met je aandacht bij de dingen die je doet. In die zin kunnen wij veel leren van kinderen. Kinderen zijn altijd in het nu. Als zij met Lego spelen, dan is dat wat ze doen. Niet meer en niet minder.

Straal Meeneemoefening: “Momenten van bezinning”
Je kunt eens beginnen met een paar momenten per dag jezelf af te vragen hoe je jezelf op dat moment voelt, waar je het gevoel in je lichaam voelt,  waar je behoefte aan hebt en wat je kunt doen om aan je behoefte tegemoet te komen. Op deze momenten ben je in het nu en in contact met jezelf! Hierdoor leer je om jezelf te zien en horen, grenzen aan te geven en regie te pakken.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

2 opmerkingen:

 1. Ja, mooi weer Krijn.
  En ook erg leuk: het mag er zijn, want het is er al.
  Krijg er een glimlach van op mijn gezicht. Die onthoud ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je enthousiaste reactie Nathalie! Het geeft je instant meer ruimte dit besef en is zeker de moeite waard om bewust de dag mee in genomen te worden :-)

   Verwijderen