zondag 22 oktober 2017

"Defuseren kun je leren"

StraalBlog week 43
“Defuseren kun je leren”

Een gave
We hebben de gave om versmolten te zijn met onze gedachten en hierdoor zien we  geen hand voor ogen. Je verstand laat je rondje op rondje lopen en heeft je ontvoerd. Voor je het weet voltrekt zich een heel spektakel aan gedachtemeuk.  Eigenlijk zit je in een mistige wolk en je verstand houd je voor dat dit een prima uitgangspunt is om de oplossing voor het probleem te vinden. Best apart he?

Defuseren kun je leren
Zolang je gefuseerd (versmolten) met je gedachten blijft zie je zoveel niet wat je wel weer kunt zien als je jezelf ontkoppelt (defuseerd) van alle verhalen die door je hoofd heen gaan. Ontkoppelen levert je al heel snel meer rust en ruimte op waardoor jij je kostbare energie kunt inzetten voor die dingen die er voor jou werkelijk toe doen! Hieronder vind je een aantal manieren om te defuseren.

- Mentale acceptatie
Bedank je verstand wanneer je merkt dat het tussenbeide komt met zorgen en meningen. Toon waardering voor zijn ‘producten’ (bijvoorbeeld: “Je piekert vandaag weer als de beste! Bedankt voor je bijdrage). Dat is geen ironie. Uiteindelijk doet de woordmachine precies, waar ze al die duizenden jaren geleden voor ontworpen is; problemen oplossen en gevaar vermijden.

- Alleen opmerken
Merk op dat je een negatieve gedachte hebt. Bijvoorbeeld: “Ik merk net, dat ik nu mezelf beoordeel”.

- Pop-upverstand
Beeld je in dat je negatieve gepraat te vergelijken is met de pop-up advertenties op internet.

- Experimenteel zoeken
Zoek situaties op die je lastig vindt. Vertelt je verstand, dat je dat je iets leuks niet meer moet doen, bedank hem dan voor de tip en doe het toch en met enthousiasme.

- Leg het daar neer
Noteer een negatieve evaluatie waarvan je je wilt loskoppelen (bijvoorbeeld gemeen, dom, boos, dik, etc) geef die een naamkaartje en draag dat bij je. Houd een tijdje voor je wat het betekent . Ervaar gewoon hoe het voelt om het daar (bijv in je broekzak) te hebben.

- Denk het tegenovergestelde
Doe het tegenovergestelde van wat je verstand beweert. Als je verstand, zegt dat je niet mag uitrusten, maar in beweging moet blijven, ga dan zitten terwijl je verstand roept dat je in beweging moet blijven. Op die manier, kun je ervaren dat je niet altijd hoeft te doen, wat je verstand je vertelt.

- Niks te maren
Vervang praktisch elk gebruik van ‘maar’ door ‘en’. Hierdoor blijken tegenstellingen ook naast elkaar te kunnen bestaan. Bijvoorbeeld: “Ik wil naar dat feest, maar ik voel me onzeker”. Door het woordje ‘en’ te gebruiken kun je ontdekken, dat je ook met een onzeker gevoel naar een feest kunt gaan.

Van lezen naar doen!
Ik hoop dat je het jezelf gunt om van lezen naar doen te gaan en deze defusie technieken in de dagelijkse praktijk toe gaat passen!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten