maandag 10 juli 2017

"Wat acceptatie wel is"

StraalBlog week 28
“Wat acceptatie wel is”

Hoe ga jij om met sombere gedachten?
Hoe ga jij om met situaties die je liever anders ziet? Hoe ga jij om met situaties waar je geen invloed op hebt? Hoe ga jij om met sombere gedachten en gevoelens? Waarschijnlijk is je eerste reactie om ervan weg te willen. Je gaat als een malle zoeken naar oplossingen om zo snel mogelijk van je sombere gevoel af te komen. Onze natuur is zo, dat we liever strijdend ten ondergaan, dan dat we erkennen machteloos te staan tegenover een ongrijpbare vijand.

Wat acceptatie wel is
Accepteren wordt nogal eens verward met ‘berusten in’ en ‘opgeven’. Niet gek dus, dat mensen accepteren een slap alternatief vinden. Als je vecht dan heb je tenminste nog het idee dat je iets doet aan je ongemak. Accepteren is echter een heel actief en circulair proces. Het is het doelbewust en onvoorwaardelijk uitnodigen van alle gedachten en gevoelens en ervaringen waar je liever van weg wilt. Accepteren is geen onderhandelingsproces. Je staakt de strijd die je niet kunt winnen. Door te zijn met dat wat je denkt en voelt maak je ruimte om het leven met al zijn kanten te omarmen.

Straaloefening: 
Zet een timer op 2-3 minuten en laat alle gedachten en gevoelens, die jij met betrekking tot een voor jou moeizaam te accepteren situatie hebt toe. Je verstand zal je komen vergezellen en eisen dat je iets met je gedachten en gevoelens moet doen. Je moet vechten of vluchten (afleiding zoeken), anders ga je dood! Merk dit op en haal jezelf, zo vaak als nodig, met mildheid terug naar het observeren van je binnenwereld.

Patronen doorbreken vraagt om van lezen naar Doen te gaan! Ga jij het aan?

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

3 opmerkingen:

 1. Ik denk idd als je van het idee afstapt dat je altijd gelijk iets moet doen met je gedachten,je minder snel de neiging hebt er van weg te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt als een bus! Met je gedachten en gevoelens mogen zijn zonder er direct iets mee te 'moeten' geeft je de mogelijkheid om afstand in te nemen waardoor je beter overzicht krijgt en kun je makkelijker de keuze maken wat Jij met de situatie wilt!

   Verwijderen
  2. �� zo is dat��

   Verwijderen