zondag 2 april 2017

"Last van de schouders"

StraalBlog week 14
“Last van de schouders”

Een hoofd vol angsten
Bert kampt dagelijks met angstgedachten. Deze gedachten zijn niet specifiek gekoppeld aan werk of privé situaties. Op alle vlakken komt hij ze tegen. Hij maakt zichzelf helemaal dol. Op zijn werk is Bert bijvoorbeeld bezig met een nieuw project en hij is als de dood dat hij een fout maakt. Deze angst resulteert erin dat Bert elke stap minstens drie keer controleert, voordat hij met de volgende taak verder gaat. Zijn collega’s irriteren zich aan hem, omdat hij door zijn controle drang voor een hoop vertraging zorgt.

Beperkende overtuigingen
Bert zijn onderliggende angsten zijn, dat hij bang is om niet te voldoen en dat hij afgewezen wordt door de mensen om zich heen. Deze angsten komen voort uit overtuigingen die Bert over zichzelf en andere mensen heeft. Bert heeft vanuit zijn jeugd weinig stimulans en vertrouwen meegekregen. Zijn moeder was over beschermend naar Bert en hij mocht bijvoorbeeld nooit na school bij andere kinderen spelen. Moeder wilde hem altijd zo dicht mogelijk in de buurt hebben.

Ik voldoe pas als….
De vader van Bert gaf hem alleen aandacht als hij met goede cijfers thuiskwam. Bert leerde niet makkelijk en hij moest hard studeren voor een voldoende. Bert zat met grote regelmaat tot in de nacht te leren om zijn vader niet teleur te stellen. Vader stond erop dat Bert ging studeren. Hij wilde dit helemaal niet en toch ging hij naar de Technische Universiteit. Bert heeft al die studiejaren op zijn tenen gelopen, maar kreeg wel waardering van zijn vader.

Op avontuur
Nu is Bert al lang en breed volwassen, maar emotioneel nog steeds het afhankelijke kind. De angstgedachten vreten aan hem en putten Bert uit. Bert wil niet meer op deze manier in zijn leven staan. Hij kiest ervoor om ondersteuning te zoeken en ik mag met Bert op avontuur. Hij leert dat zijn gedachten geen feiten zijn en dat het veel fijner is om naar de gedachten te kijken dan er in op te gaan. Ook gaan we aan de slag met de zelfondermijning die sterk in Bert verankerd zit. Als Bert leert vertrouwen op zijn kunnen is hij minder afhankelijk van de bevestiging van buitenaf. Ook zal Bert dan beslissingen durven nemen en de reactie van de ander kunnen ontvangen. Nu reageert hij door zijn onzekerheid op een defensieve manier op anderen.

Last van zijn schouders
Bert zijn hoofd zat zo vol, dat hij niet zag dat het leven zich voor zijn neus afspeelde. Nu weet en voelt Bert dat gedachten net wolken zijn die gaan en komen. Zolang hij onder de wolken staat houdt hij de regie en laat zich niet meeslepen door de brei in zijn hoofd. Op zijn werk durft Bert de controle losser te laten en eerder over te gaan naar een nieuwe stap. Collega’s merken de gedragsverandering op en zijn blij, dat Bert meer ontspannen is. Bert heeft een zware last van zijn schouders af laten glijden. Wil jij dit ook? Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten