zondag 9 april 2017

"Ik kan het allemaal best zelf"

StraalBlog week 15
“Ik kan het allemaal best zelf”

Een onbestemd gevoel
Je hebt eigenlijk niets te klagen en toch knaagt er iets. Je hebt een onbestemd gevoel. Je wilt eigenlijk geen aandacht besteden aan je onrust en blijft je dagelijkse routine doen. Alles in de hoop, dat je gevoel van onbehagen vertrekt. Je bent een kei in het negeren van je signalen. Niet lullen maar poetsen is jouw motto. In vergelijking met de mensen om je heen zijn jouw problemen peanuts, dus wat zeur je nou? Je hebt geen slechte jeugd gehad, je bent nooit gepest en je hebt in deze economisch moeilijke tijd nog steeds een baan.

Je moet tevreden zijn met wat je hebt
Je moet dus tevreden zijn met wat je hebt, maar in de praktijk ben je dat niet. En je komt er niet uit. Je krijgt je vinger er niet op wat maakt dat je je zo voelt. Ondersteuning zoeken? Ben je gek! No way! Je moet het allemaal zelf kunnen. Je haalt nog een stapeltje verse zelfhulpboeken, deze vertellen jou vast wel wat je hebt te doen. Je verslindt de inhoud en zuigt de informatie op als een spons. Sterker nog, je maakt complete uittreksels zodat je altijd een naslagwerk hebt.

Van weten naar doen
Heel wat boeken en schrijfwerk later merk je op dat je situatie ongewijzigd blijft. Je vindt jezelf een enorme stomkop, want je weet immers toch wat je te doen staat om je gedrag te veranderen. Waarom doe je het dan niet? Je loopt tegen een groot obstakel aan. Het daadwerkelijke toepassen als je voor de situatie staat is een lastig iets. Je handelt zoveel op de automatische piloot, dat voor je het weet, je oude patroon alweer ten uitvoer is gebracht. Je baalt van jezelf en gooit de handdoek in de ring. Het gaat je toch nooit lukken.

De zweep
Dit rondje loop je waarschijnlijk al wat jaren. Je wordt er moedeloos van en ook boos en verdrietig. Je slaat jezelf met de zweep in de hoop harder te gaan lopen, zodat het je wel lukt om er zelf uit te komen. De zweep ondermijnt je zelfvertrouwen alleen maar en brengt je niks positiefs. Ben je zwak als je ondersteuning inschakelt? Of is het juist helpend en constructief om een andere kijk op jezelf en je situatie te krijgen? Een coach kan samen met jou de brug van weten naar doen slaan. Ben jij bereid om op avontuur te gaan en te kiezen voor de lange termijn in plaats van de quick fiks?

Vrijblijvend gesprek
Je bent van harte welkom om een vrijblijvend gesprek met mij aan te gaan om je mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten