zondag 26 maart 2017

"Stap uit de gedachtegevangenis"


StraalBlog week 13
“Stap uit de gedachtegevangenis”

Moeten voldoen aan alle eisen
Joanneke werkt zich dag in dag uit een slag in de rondte. Zij wil namelijk heel graag voldoen aan de eisen van haar werkgever, familie, vrienden en haar echtgenoot. Pas als zij iedereen tevreden heeft gesteld kan zij opgelucht ademhalen en mag zij iets voor zichzelf doen. Joanneke heeft een drukke baan, als persoonlijk assistente, van een gerenommeerd advocaat. Haar werkgever is een veeleisende man en vraagt een grote mate van flexibiliteit van Joanneke. Zo komt het regelmatig voor dat zij, als ze op het punt staat om naar huis te gaan, nog allerlei spoedverzoeken van haar baas krijgt. Joanneke wil hem niet teleurstellen, dus blijft zij net zo lang op kantoor, tot de spoedklussen klaar zijn.

Met de tong op de schoenzolen
Naast haar werk heeft Joanneke het ook druk met het onderhouden van sociale contacten. Haar ouders verwachten dat Joanneke minimaal twee keer per week langskomt. Ze wringt zich in allerlei bochten om aan de wens van haar ouders tegemoet te komen. Ook al betekent dit dat zij met haar tong op haar schoenzolen loopt. Liever dat, dan haar ouders een ‘nee’ verkopen. Jan, de echtgenoot van Joanneke is gesteld op een schoon huis. Hij heeft ook een drukke baan en wil als hij thuis is graag dat alles spik en span is. Joanneke staat elke ochtend om 5.30 uur op om voordat zij naar haar werk gaat, de boel aan kant te maken en het ontbijt van Jan te verzorgen. Zelfzorg is Joanneke vreemd, dus een ontbijtje voor zichzelf maken doet ze niet. Haar eerste maaltijd eet Joanneke vaak laat in de middag tussen al haar werkzaamheden door.

Hevige zweetaanvallen en paniek
Het is een dag als alle andere dagen. Joanneke staat om 5.30 uur op en begint aan haar dagelijkse ritueel. Ze wordt echter gehinderd door hevige zweetaanvallen en voelt zich licht in haar hoofd. Joanneke raakt in paniek en begint te huilen. Ze kan niet meer stoppen met huilen en rillen.
Joanneke zakt neer op de vloer en Jan vindt haar een half uur later. Jan brengt Joanneke naar bed en belt haar werk af. Ook hij is geschrokken en staat erop dat Joanneke naar de huisarts gaat. Joanneke slaapt uren en uren. Ze is uitgeput van het hooghouden van alle ballen. De volgende dag gaat zij naar haar huisarts toe om te praten over haar klachten. De huisarts constateert dat Joanneke oververmoeid is en teveel hooi op haar vork neemt. Hij raadt haar aan om een aantal weken rust te nemen van al haar activiteiten.

Gebrekkige zelfzorg en eigen liefde
Joanneke praat veel met Jan over de afgelopen periode en beseft dat zij niet op deze voet door kan gaan. Joanneke besluit dat ze ondersteuning wil om te werken aan haar gebrekkige zelfzorg en het stellen van grenzen. Er volgt een intensief coaching traject waarin Joanneke behoorlijk geconfronteerd wordt met haar beperkende overtuigingen, eisen en gedachtegevangenis. Door een combinatie van praten, oefeningen en opdrachten vanuit Mindfulness en ACT ( Acceptance and Commitment Therapy) leert Joanneke zichzelf te omarmen en gehoor te geven aan haar wensen en behoeften. Meer rust en ruimte volgen en Joanneke besluit ook om ontslag te nemen bij haar veeleisende werkgever. Met alle inzichten die zij nu heeft gaat ze zich oriënteren op werk dat beter bij haar past.

Gelijkwaardig en respectvol
De relatie tussen Jan en Joanneke is nu ook gelijkwaardig. Beiden zijn nu in staat om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Ze investeren meer in de relatie en minder in de omgeving en beiden ervaren dit als heel prettig. Herken jij jezelf in Joanneke en ben je het ook beu om geleefd te worden door je beperkende gedachten? Schroom niet en neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten