zondag 26 februari 2017

"Ik begrijp er helemaal niets van"

StraalBlog week 9 
“Ik begrijp er helemaal niets van”

Ik begrijp er helemaal niets van
Ken je ook van die momenten dat je mond openvalt van verbazing? Je snapt werkelijk niets van al die mensen die van alles doen wat in jouw hoofd nooit zou opkomen. Vreemdgaan, stelen, bekvechten over de erfenis, dumpen van vuilnis enzovoort, enzovoort. Dit zijn dingen die jij simpelweg niet doet. Allen zijn ongepast, asociaal en kwetsend voor de ander. Jij bent niet een op geld belust monster en zet altijd op tijd en op de juiste plek de vuilnis neer.

Uitgaan van jezelf
Het onbegrip wat je naar de ander toe ervaart heeft te maken met dat je uitgaat van jezelf en jouw overtuigingen over hoe de wereld eruit zou moeten zien. Het is dan ook lastig als blijkt dat niet iedereen door dezelfde bril de wereld in kijkt. Je ervaart een kloof tussen wat je wenst en de werkelijkheid. Je vindt het bijvoorbeeld heel fijn als iedereen netjes omgaat met zijn geproduceerde afval en kunt boos worden als je ziet dat er allerlei spullen zomaar op straat wordt gesmeten. Natuurlijk mag je hier van alles van vinden en je hebt een keuze hoe je hiermee om wilt gaan.

Invloed op de ander is beperkt
Als het aan je verstand ligt ga je compleet op in allerlei gedachten en gevoelens waardoor je veel energie kwijtraakt en eigenlijk geen hand voor ogen meer ziet. Je verstand laat je urenlang hetzelfde rondje lopen en je raakt al hoe meer opgefokt over al die types die maar wat doen, terwijl jij wel alles even netjes en keurig doet. Het vervelende is dat jouw invloed op de ander zeer beperkt is. Je kunt iemand aanspreken op zijn gedrag en als je dit op een respectvolle manier doet is dat helemaal prima. Besef wel dat je niet in de hand hebt wat die persoon ermee doet. Als je er op die manier mee om kunt gaan scheelt dat al een stuk.

Maak de wereld een stukje mooier
Je kunt jezelf ruimte geven door de situatie op gepaste afstand te bekijken en te observeren wat je ziet. Je observerende zelf velt geen oordeel en kijkt aan waar de situatie over gaat. Deze benadering zorgt ervoor dat jij erom heen kunt lopen en de situatie van meerdere kanten kunt bekijken. Je hoeft het niet eens te zijn met de ander en kunt beseffen dat hoe verder het gedrag van de ander van jou afstaat des te groter het onbegrip is. Ieder mens kijkt door zijn bril de wereld in en daar kunnen hele grote verschillen in zitten. We kijken heel makkelijk naar buiten en een stuk moeilijker naar binnen. Maak de wereld een stukje mooier en begin bij jezelf.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten