maandag 6 maart 2017

"Geef gedachten de ruimte"

StraalBlog week 10
“Geef gedachten de ruimte”

Extreme gedachten
Heb jij ook wel eens extreme en bizarre gedachten? Gedachten waar je behoorlijk van kunt schrikken? Dit soort gedachten worden ‘intrusies’ genoemd en gaan meestal over dingen die mis kunnen gaan, zoals de angstgedachte dat je jezelf doodrijd, iemand per ongeluk heel erg zal beledigen of dat je spontaan flauwvalt. Intrusies zijn vaak zo bizar dat je kunt twijfelen of je psychisch wel in orde bent.

Intrusies uitbannen
Misschien herken je ook dat je die intrusies zo snel mogelijk wilt uitbannen, omdat je bang bent dat ze anders werkelijkheid worden? Er zwerft een heleboel rare informatie door je hoofd en dat is eigenlijk niet eens een probleem. Het kan een probleem worden als jij die rare informatie veel te serieus neemt en probeert weg te duwen. Als je die maffe informatie de ruimte geeft, dan geef je die ingewikkelde computer in je hoofd ook de ruimte om die informatie op een goede manier te verwerken.

Spreek hardop uit
Gedachten (ja ook die extreme) hardop uitspreken zorgt ervoor dat het natuurlijke proces van verwerking wordt versneld, waardoor je over het algemeen minder hinder zult hebben van die gedachten. Wees niet bang dat je slapende honden wakker maakt. Juist het onderdrukken van gedachten leidt tot nare uitvloeisels in gedrag. Als je je intrusies durft te erkennen door ze bestaansrecht te geven wordt de kans op vervelende gedragingen juist kleiner.

Tijd voor oefening
Tijd voor oefening! Breng wat intrusies in kaart en zeg deze meerdere malen en hardop. Spreek met een normaal stemgeluid en laat de meest absurde gedachten toe, want het zijn immers maar gedachten! Schrijf na het uitspreken kort op wat je hebt ervaren en verras jezelf.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten