zondag 12 februari 2017

"Ontdoe jezelf van het moeten"

StraalBlog week 7
“Ontdoe jezelf van het moeten”

Insnoeren en onder druk staan
Hoe vaak gebruik jij ‘moeten’ op een dag? Het woordje is je misschien zo eigen dat je het niet eens door hebt als je het gebruikt. Hou het eens een dag bij en je zult waarschijnlijk versteld staan van de hoeveelheid. Mensen zijn het zo gewend om zichzelf in te snoeren en onder druk te zetten, dat ze bijna vergeten ook nog een keuze te hebben.

Geboden en verboden
In al die ‘moetens’ schuilen regels. Van kleins af aan krijgen we allerlei geboden en verboden in de schoot geworpen waar we ons aan moeten houden. Als we onszelf niet confirmeren aan de regels dan is de kans aanwezig dat we voor de omgeving niet voldoen en afgewezen worden. Voor je het weet heb je allerlei stempels met titels als ‘lastig’, ‘onhandelbaar’, ‘asociaal’ op je hoofd geplakt zitten en zie daar maar eens vanaf te komen.

Je moet voldoen
Je verstand speelt een grote rol in het ‘moeten’. Het zet jou onder druk omdat hij ervan overtuigd is dat als jij het ‘moeten’ loslaat je er een rommeltje van maakt. Je verstand wil jou koste wat kost behoeden voor het maken van fouten en prent je in dat het houden aan de regels het beste is wat je kunt doen. Aangezien jij niet beter weet, doe je dag in dag uit je stinkende best, om te voldoen aan alle eisen die je aan jezelf stelt en die je misschien ook van buitenaf ervaart.

Krappe jas een de kapstok
Je verstand is echter rigide van aard en hanteert de regels zo strak, dat het jou spreekwoordelijk de kop kan kosten. In al het ‘moeten’ is er nog maar weinig ruimte voor willen, kunnen, mogen, genieten, toestaan en gunnen. Heel jammer want je ontneemt jezelf zoveel mogelijkheden als je blijft steken in het ‘moeten’. Laat die te krappe jas steeds vaker aan de kapstok hangen en corrigeer jezelf zodra je opmerkt het woord ‘moeten’ te gebruiken. Vervang het door één van de eerder genoemde opties en je zult direct effect merken.

Ondersteuning?
Wil jij jezelf ook graag ontdoen van het moeten en kun je hier wel wat steun in gebruiken? Schroom niet en stuur me een berichtje om over de mogelijkheden te praten.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten