zondag 6 december 2015

"De poel des verderf"

StraalBlog week 50
“De poel des verderf”

Dreigementen
Hoe vaak spreek jij jezelf streng toe op een dag? Hoe vaak spreek jij dreigementen uit naar jezelf, dat als je nu niet in actie komt je ‘het’ helemaal kan vergeten en ‘het’ nooit meer goed komt? Je houdt je voor, dat je met je hele hebben en houden wegzakt in somberheid als je niet direct je problemen aanpakt.

Vechten of vluchten
Onze natuurlijke neiging om op emotionele problemen te reageren is met vechten of vluchten in plaats van stil te blijven staan. We zijn versmolten met de overtuiging dat iets doen beter is dan eerst niets te doen. Als je direct in actie komt geeft dat een goed gevoel. Je doet tenminste iets aan je probleem! Het is belangrijk dat je deze neiging herkent, zodat je hier met bewust gedrag op kunt inspelen.

De vijand moet vernietigd worden
Het alternatief is acceptatie en daar gruwelt je verstand van. Oekebakkie! Over zijn lijk dat je verstand de wapens neerlegt. De vijand moet vernietigd worden, dan ben je tenminste van hem af. Als het nou toch eens zo simpel zou zijn. Helaas ga ik je teleurstellen. De vijand is namelijk overal. Net als je denkt dat je de strijd gewonnen hebt doemt hij weer op met nieuwe gedachten en gevoelens vol somberheid en angst. Deze moeten ook weer overwonnen worden…..Het is the never ending story.

Disfunctionele overtuiging
Wat ons enorm in de weg zit is de aanname dat we ons altijd goed kunnen voelen, als we daar hard genoeg ons best voor doen. Deze regel zorgt er in de praktijk voor allerlei psychische problemen. Het is een disfunctionele overtuiging, die jou in een klem houdt. Als je werkelijk beseft dat je geen controle hebt over je gedachten, gevoelens en veel van je omstandigheden ontstaat er ruimte voor acceptatie.

Acceptatie als waardevol alternatief
Acceptatie begint met erkennen dat vechten en vermijden niet werkt. Deze manieren brengen jou juist dieper in de problemen. Hoeveel voldoening je strijd je ook lijkt op te leveren; je vecht tegen jezelf. Acceptatie kun je zien als het toelaten en actief uitnodigen van alle gedachten, gevoelens en omstandigheden in je leven waar je niet voor hebt gekozen en waar je met je gedrag geen invloed op kunt uitoefenen. Op het Straakanaal vind je een filmpje als extra ondersteuning!

Omarm je vijand
Door acceptatie vanuit je Zijn ontstaat er werkelijke ruimte. Omarm je vijand zodat deze je ook niet kan slaan. Geef je vijand de ruimte. Maak in je leven tijd vrij om te zijn met pijn, somberheid, angsten en verdriet. Als je jezelf verdrietig voelt geef dit gevoel dan de ruimte zodat het zijn weg kan vinden.

Stralende ondersteuning
Zou je graag leren accepteren op Zijn’s niveau en ontvang je hier graag ondersteuning bij? Neem contact met me op en we gaan aan de slag!

Stralende groet,
Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten