maandag 28 december 2015

"Actions speaks louder than words"

StraalBlog week 53
“Actions speaks louder than words”

Je bent er zo klaar mee
Je bent er zo klaar mee. Het is genoeg. Nu ga jij er echt iets aan doen. Waar je iets aan gaat doen is breed invulbaar. Stoppen met roken, grenzen aangeven naar je partner, het vinden van een nieuwe baan. Het valt of staat met het nemen van een besluit. Als jij daadwerkelijk bereid en gemotiveerd bent om je gedrag te veranderen, dan lukt het je ook. Zolang het bij ‘proberen’ en voornemens blijft gebeurt er niets.

De nooduitgang
Proberen en voornemens zijn veel te vrijblijvend. Je hoeft je er niet mee te verbinden. Zie het als de nooduitgang nemen. Blijkbaar vind jij je huidige gedrag, toch niet zo hinderlijk als je doet voorkomen. Zolang je er nog onvoldoende last van hebt, zul jij je gedrag in stand houden. Je ontleent nog teveel positiefs aan je gedrag en daarbij is het ook nog oud en vertrouwd. Nu weet je wat je hebt en het is nu nog onzeker wat je er voor in de plaats zult krijgen.

Je angst is groter dan je wens
Je angst om het oude los te laten is groter dan je wens om iets te veranderen. Je hebt liever de pijn en het ongemak van de huidige situatie, dan niet weten wat er komen gaat. Op deze manier kun je jarenlang hetzelfde rondje blijven lopen. Aan weten vaak geen gebrek; je weet dat het beter voor je zou zijn om…(vul maar in). Hoe kom je van weten naar doen? Je hindernis zit hem in het toepassen van je kennis. Pas als je voor de situatie staat waar je iets mee wilt doen, kun je je kennis toepassen.

Realistische doelen
Je mag met een realistische kijk je doel vaststellen. Meer dan eens zijn de doelen die je stelt, namelijk irreëel en de kans op falen is daardoor op die manier bijzonder groot. Je kunt jezelf helpen door je doel door een zeef van vragen te halen. Hoe heb ik mijn doel geformuleerd? Het woord ‘niet’ in de formulering zet je vast. Kan ik mijn doel zelf realiseren? En tot slot past dit doel bij mij; bij wie ik ben?

Je kunt het!
Succes met je proces wat samen zal gaan met vallen en opstaan. Dit hoort erbij. Het is aan jou welk gewicht je er aan hangt. Schroom niet om in je proces ondersteuning te vragen; een andere kijk kan net dat duwtje in je rug betekenen.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten