maandag 1 september 2014

"Van moeten naar Ontmoeten"

Blog week 36
“Van moeten naar Ontmoeten”

Moeten, moeten, moeten
Tjerk (27) heeft een druk leven waarin hij van alles moet. Hij moet zorgen voor brood op de plank, hij moet zijn werk uitmuntend doen, hij moet zijn ouders elke week zien en hij moet natuurlijk ook een goede vriend zijn, die voor iedereen klaar staat. Tjerk moet 3x per week sporten, hij moet ook vrijwilligerswerk doen en tijd besteden aan zijn vriendin.

Moe en boos
Tjerk is de laatste tijd moe. Hij heeft weinig energie om aan al zijn ‘moetens’ te voldoen.Tjerk is boos op zichzelf, omdat hij moe is en steken laat vallen. Hij wil niemand teleurstellen. Het tempo waarin Tjerk zijn leven leidt kan niet anders dan mislukken. Hij stelt onmenselijke eisen aan zichzelf. Er is 1 uitkomst en dat is falen.

Strak keurslijf
Het strakke keurslijf eist zijn tol van Tjerk. Hij loopt nu al een paar maanden op zijn reserves en die raken ook een keer op. Tjerk heeft energie bij te tanken anders stevent hij af op een overspannen staat van zijn. Helaas heeft Tjerk’s verstand hele andere plannen met hem. Zijn verstand wil juist dat Tjerk op deze manier doorgaat. Go Go Go!

Een bang verstand
Zijn verstand is bang, dat als Tjerk een pas op de plaats maakt en zijn grenzen aangeeft, hij iedereen kwijtraakt. Tjerk moet dus, no matter what, dienstbaar zijn. Een rigide regel waar geen enkele ruimte in zit. Tjerk ondervindt hiervan dagelijks de gevolgen. Hij heeft hoofdpijn, een gespannen nek en schouders, maagklachten. Eigenlijk voelt zijn hele lijf zwaar aan.

Tjerk en Koos
In de sessies nodig ik Tjerk uit om zijn verstand een naam te geven, zodat hij meer afstand in kan nemen. De eerste naam die in hem opkomt is Koos. Vanaf nu hebben we het dus over Koos als het Tjerk’s verstand is die zich aandient. Koos is perfectionistisch en reageert vanuit angst. Koos beziet een situatie van 1 kant en is niet flexibel. Ook is Koos wispelturig en een kei in rampscenario’s schrijven.

Losstaande entiteit
Tjerk krijgt oefeningen mee waardoor hij Koos leert herkennen. Tjerk merkt, dat het hem helpt, om zijn verstand bij de naam te noemen. Hij kan het nu zien als een losstaande entiteit. Onder de regels die Koos aan Tjerk stelt liggen meestal waarden. Een waarde van Tjerk is bijvoorbeeld; “Ik wil dat wat ik doe graag goed doen”. In een waarde zit ruimte en dat is een groot verschil met het benauwde gevoel wat Koos hem geeft.

Handelen naar je waarden
Tjerk leert in het coachingstraject, dat hij ondanks alle obstakels die Koos opwerpt, zich naar zijn waarden kan gedragen. Tjerk spreekt zich meer uit naar zijn omgeving en is stukken minder rigide naar zichzelf. Zichzelf inzetten voelt nu niet meer als ‘ten alle tijden moeten presteren’. De energie die Tjerk overhoudt door niet meer in discussie te gaan met Koos gebruikt hij nu voor zaken die er voor hem echt toe doen. Tjerk leeft nu in plaats van dat hij overleeft.

Samen met een coach op avontuur
Ervaar jij ook een te strak pak met rigide regels en overtuigingen? Wil jij ook graag een waardevol leven leiden? Je hoeft niet alles alleen te doen; het kan zo fijn zijn om samen met een coach op avontuur te gaan. Gun jij het jezelf? Neem dan contact met me op!

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten