zondag 21 september 2014

"Nooit meer slapen"

Blog week 39
“Nooit meer slapen”

Ten einde raad
Jozef (42) weet niet meer wat hij moet doen. Hij kampt al sinds zijn jeugd met een slaapprobleem en het lijkt alleen maar erger te worden. Jozef is verschillende keren bij de huisarts geweest om zijn slechte nachtrust te bespreken. Jozef voelt zich door zijn huisarts niet serieus genomen. Deze komt met slaappillen en Jozef wil hier niet aan beginnen.

Zoektocht
Jozef wil wel van zijn slaapproblemen af en is op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. Zo is hij naar een acupuncturist geweest en heeft hij ook een voetreflexologe bezocht. Jozef heeft ook melatonine uit Amerika laten komen, omdat de dosis daar hoger is dan in Nederland. Jozef had zo de hoop, dat iets zou helpen om zijn klachten te doen verdwijnen. Helaas is dit niet gelukt.

Gedachtengevangenis
Via een vriend is Jozef in aanraking gekomen met een blog van Straal. Hij werd nieuwsgierig en heeft mij (personal coach) benaderd om een afspraak te maken. Jozef oogt heel vermoeid en teneergeslagen. Het blijkt, dat Jozef zichzelf compleet vastzet in zijn gedachtengevangenis. Elke avond houdt hij zich voor toch niet te kunnen slapen en Jozef stelt het moment van naar bed gaan steeds meer uit.

Pittige confrontatie
Jozef levert al jaren een gevecht met zichzelf. In zijn ijver van zijn slaapprobleem af te willen komen, maakt hij er juist meer van aan. Jozef mag eerst naar de erkenning toe. Hij mag zijn slaapprobleem in de ogen kijken. Ervaren wat dit probleem voor hem betekent; welke invloed het heeft op zijn Zijn.
Jozef wordt ook geconfronteerd met alle manieren die hij heeft ingezet om ervan af te komen; welke allemaal niet blijken te helpen.

Pijn en lijden
Het slaapprobleem is er en dat is enorm vervelend voor Jozef. Zijn gedachten over het probleem maakt de pijn tot een lijden. Jozef brengt deze gedachten in kaart en hij ervaart veel verzet tijdens het opschrijven. Hij wil deze gedachten niet. Jozef wil dat ik hem help om positief te denken. Jammer voor Jozef, want daar doe ik niet aan mee. Onze gedachten direct willen beïnvloeden werkt namelijk niet.

Bereidheid en acceptatie
Jozef mag het gevecht met zichzelf staken door zijn verstand te laten roepen. Zijn verstand houdt hier niet mee op, dus het is aan Jozef wat hij aan zichzelf laat zien in zijn gedrag. Is hij bereid om zijn slaapprobleem zonder voorwaarden te accepteren? Accepteren is een actief en circulair proces van dat wat er is te omarmen. Verre van eenvoudig voor ons als mens, dus ook voor Jozef valt dit niet mee.

Lange neuzen maken
Jozef leert om lange neuzen naar zijn verstand te maken door net iets anders te doen, dan zijn verstand hem toeschreeuwt. Waar zijn verstand bij voorbaat al roept, dat ook deze nacht weer niks wordt, doet Jozef zijn dag afsluiting en gunt zichzelf om een structuur in zijn bedtijden aan te brengen. Beetje bij beetje lukt het Jozef om de bokshandschoenen te laten liggen. De energie die hij hierdoor overhoudt, besteedt hij aan alle dingen, die er voor hem echt toe doen.

Een wereld van verschil
Jozef heeft in het hier en nu nog steeds zijn slaapprobleem en toch is er voor hem een wereld van verschil. De manier waarop Jozef zich tot zijn probleem verhoudt, is essentieel veranderd. Hij heeft zichzelf een mooi cadeau gegeven door zijn verstand met een mild kritische blik te aanschouwen. Nu is er ruimte om zijn leven te leven.

Herkenning?
Herken jij jezelf in het verhaal van Jozef en wil je ook een andere houding leren aannemen tot wat jij als een probleem ervaart? Voel jij vrij om mij te benaderen en de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten