maandag 29 september 2014

"Ruis op de lijn"

Blog week 40
“Ruis op de lijn”

Korte lontjes
Alex (31) heeft een relatie met Jasmijn (29) en de laatste tijd loopt het allemaal niet zo lekker. Ze hebben allebei een kort lontje en om het minste geringste heeft het stel ruzie. Alex voelt zich niet begrepen door Jasmijn en vice versa. Ze leven op dit moment meer langs elkaar heen, dan met elkaar. Beiden willen dit niet en hebben bij Straal aangeklopt.

Gelaagde communicatie
Alex en Jasmijn blijken beiden verwachtingen te hebben, maar spreken deze niet op constructieve wijze uit. Ze draaien om de hete brei heen en geven elkaar steken onder water, waardoor er een gespannen sfeer ontstaat. Alex is geneigd om in de verdediging te schieten en Jasmijn gaat huilen als ze zich aangevallen voelt. Beide manieren dragen helaas niet bij tot het kunnen zien en horen van elkaar.

Onvoldoende steun
Alex voelt zich in zijn werk onvoldoende gesteund door Jasmijn. Hij heeft een drukke baan en is bezig om promotie te maken. Alex laat hierdoor zijn huishoudelijke taken versloffen en deze komen tot grote ergernis op Jasmijns bordje terecht. Jasmijn is op haar beurt aan het opkrabbelen uit een burn-out en trekt die extra taken niet. Zij is gekwetst dat Alex geen oog heeft voor haar situatie.

Eilandjes
Sluipenderwijs zijn Alex en Jasmijn ieder op een eiland gaan zitten. Beiden wachtend op een gebaar van toenadering en begrip. Het gevoel van verwijdering neemt hierdoor toe en de verbondenheid lijkt verder weg dan ooit. Ze lopen dagelijks hetzelfde rondje en weten niet hoe deze route te doorbreken. Beiden kijken naar buiten en niet meer naar binnen.

Brug slaan
Om een brug te slaan is het van belang om een zelf-reflecterende houding te hebben. Kijk eerst naar binnen, voordat je naar buiten kijkt. De ander wijzen, op wat er in jouw optiek aan ontbreekt, is vaak voer voor een defensieve communicatie. Bij het gevoel aangevallen te worden gaan de luiken dicht en is er geen open gesprek meer mogelijk. Je schiet je doel op die manier compleet voorbij.

Gekleurde bril
Iedereen komt ergens vandaan en kijkt door zijn eigen gekleurde bril de wereld in. Hoe Alex iets beleeft kan dus heel anders zijn, dan de manier waarop Jasmijn iets ervaart. Vaak staan mensen hier niet bij stil en voelen ze zich niet begrepen door de ander. Daarbij hebben mensen, nogal eens de illusie, dat ze bij elkaar in het hoofd kunnen kijken. Misverstanden zijn op die manier zo geboren. Check te allen tijde of het klopt wat jij denkt.

Liefdevolle verbondenheid
Alex en Jasmijn leren om zuiver en open te communiceren. Ze nodigen elkaar uit om te delen wat hen bezighoudt. Ze passen LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) toe en laten OMA (Oordeel, Mening, Advies) steeds vaker thuis. De effecten zijn duidelijk merkbaar. Beiden voelen zich, door deze manier van communiceren, weer gezien en gehoord. De verbondenheid tussen Alex en Jasmijn hersteld zich en de liefde stroomt weer.

Herkenning?
Herken jij jezelf in het verhaal van Alex en Jasmijn? Wil je, net als zij, de liefde weer laten stromen en kun je hier ondersteuning in gebruiken? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten