maandag 18 augustus 2014

"De gulle gever"

Blog week 34
“De gulle gever”

De gulle gever
Madelon (37) is een hardwerkende, sociale en innemende vrouw. Ze staat altijd voor iedereen klaar. Of het nu om een verhuizing gaat of om een soepje maken als er iemand ziek is; Madelon is er voor je. Madelon is een ‘gever’ pur sang. Van kleins af aan zorgde zij al voor mensen om haar heen. Ook op de kleuterschool was Madelon meer bezig met de andere kinderen, dan met haar eigen werkjes.

Somber
In het hier en nu merkt Madelon dat ze wat somber is en minder energie heeft. Ze komt met moeite door de dag heen en heeft de neiging om zich af te zonderen. Madelon kan geen directe aanleiding benoemen. Voor haar gevoel is het ‘opeens’ zo en ze wil hier vanaf. Madelon wil weer blij en energiek zijn. Ze heeft bij Straal om een sessie gevraagd om te kijken of ik haar kan helpen.

Rigide regels
Madelon blijkt er behoorlijk wat regels voor zichzelf op na te houden. Voorbeelden hiervan zijn: “Ik moet ten alle tijden voor iedereen klaar staan, Ik moet aardig zijn, Ik moet mezelf altijd voor 100% inzetten”. Madelon was zich er aanvankelijk niet van bewust, dat zij zo streng voor zichzelf was. Zij vond deze houding vanzelfsprekend.

Keurslijf
Met regels an sich is niks mis. Het geeft een zekere houvast en dat vinden de meeste mensen prettig.
Madelon heeft zichzelf echter van een keurslijf voorzien, waarin ze bijna niet meer kan ademhalen. Deze gedachtegevangenis ontneemt haar energie en de ruimte in haar hoofd om situaties anders te bekijken. Madelon denkt zichzelf vast en is ook boos, omdat ze er niet uit komt.

Prettige afleiding
Madelon is extern gericht, ze voelt heel goed aan, waar de ander behoefte aan heeft. Ze weet echter niet hoe ze voor zichzelf kan zorgen. Door al dat zorgen voor de mensen om haar heen, hoefde Madelon ook geen aandacht aan zichzelf te besteden. Het leidde haar ook prettig af van haar eigen beslommeringen. Madelon heeft zichzelf als het ware uitgehold en ervaart hier nu de gevolgen van.

Op avontuur
Madelon mag op avontuur om haar behoeften te verkennen en te onderzoeken wat haar drijfveren zijn. Ze vindt dit heel spannend en ervaart aanvankelijk de nodige sabotage van haar verstand. Dit hoort bij het proces en mag er zijn. De kunst is voor Madelon om te ontdekken, dat zij haar avontuur kan aangaan, ondanks dat haar verstand allerlei obstakels zal opwerpen.

Waarden
Onder de rigide regels liggen belangrijke waarden van Madelon verscholen. Onder de regel; “Ik moet ten alle tijden voor iedereen klaarstaan”, ligt de waarde, dat Madelon graag een goede vriendin wil zijn. In deze waarde zit ruimte en hier leert Madelon mee spelen. Stap voor stap komt zij erachter wat ze eigenlijk wil. Madelon neemt dagelijks korte momentjes voor zichzelf waarin ze stilstaat bij haar gevoel/behoeften en wat zij in kan zetten om hier gehoor aan te geven.

Ervaren ipv vechten
Madelon leert om dat wat er is tot haar te nemen in plaats van hiervan weg te lopen. Hierdoor houdt ze ook energie over, die zij eerder kwijtraakte, door tegen dat wat onprettig was te vechten. Madelon is blij, dat ze ondersteuning heeft durven vragen en nu een breder palet aan kleuren heeft om uit te kiezen. Ze geeft nu ook zoveel rijker, omdat ze zichzelf voedt.

Herkenning?
Herken jij jezelf in het verhaal van Madelon en sta jij ook open voor een andere kijk?
Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!


Ik wens je een Stralende dag!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten