zondag 30 mei 2021

"Van deelnemer naar waarnemer"

StraalBlog week 22 

Ja maar, wat als
Herken je gedachten die beginnen met: “Ja maar” en “Wat als”? Dit noem ik ook wel de gedachten, die garant staan voor gepieker. De ene vraag roept de volgende op en zo beland je in een looping.

Timmeren met Bob
Piekeren kost veel energie en levert vaak frustratie op. Je wilt als het ware met je hoofd, uit je hoofd, komen. Een knappe die dit lukt ;-). Voor je het weet, ben je uren bezig met verhalen te bedenken, over hoe een situatie mogelijk zal verlopen. Je bent bezig de uitkomst van de situatie, als een Bob de Bouwer, dicht te willen timmeren. Hier nog een plankje en daar een latje. En het lullige is, dat de situatie in de praktijk vaak heel anders uitpakt. 

Nadenken is constructief
Nadenken over situaties is constructief; er zit beweging in en kan leiden tot aanpakgedrag. Als je nadenkt over, dan plaats je de situatie als het ware op een podium, zodat je er op afstand naar kunt kijken. Die afstand ontbreekt als je in de piekermodus zit. Daar maak jij onderdeel uit van de maalstroom en deze zorgt voor een mistige toestand in je hoofd.

Van deelnemer naar waarnemer
Als je deelnemer aan je gedachten blijft, dan ben je er 1 mee. Je bent met je gedachten versmolten en maakt het tot een waarheid. Als je waarnemer van je gedachten wordt, dan observeer je de gedachten en blijf je van de inhoud af. Deze observerende houding is een prettige manier om jezelf losser te gaan bewegen van de hersenscheten in je hoofd 

Ondersteuning
Lijkt het je fijn om met meer afstand naar je gedachten te leren kijken? Stuur mij dan een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer en  spreker. Zij is de auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten